logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór różnicówki do silnika 3-fazowego 1 kW i pieców 2,4 kW - jaki prąd?

Agrest 28 Sty 2005 01:56 7010 13
REKLAMA
  • #1 1175306
    Agrest
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Chcę zabezpieczyć różnicówką silnik 3-fazowy 1 kW i dwa piece po 2,4 kW.
    Jaki dobrać prąd różnicowy i charakterystykę różnicówki?
    PozdrA
  • REKLAMA
  • #2 1175378
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Jeśli wyłącznik różnicowoprądowy ma być przeciwporażeniowy to prąd różnicowy powinien wynosic 30 mA (w szczególności gdy dotyk jest wielkopowierzchowny lub atmosfera szczegłonie niebezpieczna to 10 mA).
    Dla silnika charakterystyka najczęściej "C", chyba że rozruch szczególnie ciężki to wtedy "D".
  • #3 1175488
    SLAWEK0427
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kursant napisał:
    Jeśli wyłącznik różnicowoprądowy ma być przeciwporażeniowy to prąd różnicowy powinien wynosic 30 mA (w szczególności gdy dotyk jest wielkopowierzchowny lub atmosfera szczegłonie niebezpieczna to 10 mA).
    Dla silnika charakterystyka najczęściej "C", chyba że rozruch szczególnie ciężki to wtedy "D".

od kiedy ch-kę wył. różnicowo-prądowego mamy od "C" i "D" ????

1 par sam wył. różnicowo-prądowy działa tylko na prąd różnicowy
    i proponuję jak napisał kolega 30mA
    drugi parametr to maksymalny prąd przenoszenia np25A, 40A, 63A
    w przypadku wył. 3fazowych należy zamontować wył. nadprądowy 20% mnieszy niż jest wył różnicowy np RP 40A to NP C32A

w przypadku wył. 1 fazowych możemy zamontować nadmiarówkę o takim samym prądzie jak max prąd różnicówki

trzeci parametr to charakterystyka wył różnicowo-prądowego
    jest to oznaczenie na każdej różnicówce w postaci prostokącika
    są dwa rodzaje: prostokącik z tyldą - prąd przemienny,simusoidalny oznaczany jako ch-ka AC i prostokącik z tyldą i z "zygzakiem" -prąd przemienny,simusoidalny, imulsowy, indukcyjny oznaczany A
    ch-ka AC stosuje się do zabezieczenia większości urządzeń 230 i 400 V
    ch-ka A stosuje się zabezieczenia urządzeń elektonicznych ( komputery, centrale, itp) np P304 40A 30mA AC

zaś wył nadmiarowe posiadają ch-ki od B do D jest to charakterystyka czasowo prądowa wyłącznika.
    np S303 C32

występują takzwane "wył kombinowane" czyli w obudowie różnicówki jest zamontowany moduł nadmiarowy (połączenie różnicówki i nadmiarówki)
    np P314 C32 30mA AC

przykłady które podałem możesz zastosować do silnika i pieców...
  • REKLAMA
  • #4 1176341
    Agrest
    Poziom 12  
    SLAWEK0427 napisał:

No tak, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Z charakterystyką chodziło mi o wyłącznik nadpradowy. Chcę zabezpieczyć 1kW silnik od walcarki do ołowiu. Nie wiem jaki ma prąd rozruchowy. Przy tej mocy wystarczy "C", czy wskazany byłby wyłącznik "D"?

A co do różnicówki - widziałem w katalogu Legranda zabezpieczenia na prąd różnicowy 30, 100, 300, 500 mA. Zastanawiałem się przy jakich okazjach stosuje się te większe od 30 mA i czy taką okazją nie jest przypadkiem mój silnik i piece.

PozdrA
  • #5 1176910
    SLAWEK0427
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    istnieje coś takiego jak "stopniowanie zabezpieczeń"

założysz "D" a co z wcześniejszym zabezpieczeniem ????????

nie wiem jak jest z walcarką , ale silnikna biegu jałowym w czsie rozruchu ciągnie ok 1/3 mocy znamionowej wiecej

pisząc ogólnikowo prostym językiem

wobraź sobie czy chciałbyś by przszedł przez Ciebie prąd rażeniowy 30mA czy 500mA
    jedna i druga różnicówka by zadziałała tylko po drugiej by było ciżko się podnieść...

jeśli masz system sieci TNC-S czyli 5 przewodów i na zasilaniu masz różnicówkę np. 100mA lub S (selektywną ) to na odbiorniku montujesz 30 mA
    po to by nie wyskakiwały obydwie w przypatku zadiałania pierwszej .

opisz konkretnie swój problem, narysuj jakiś schemat to postaram Ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #6 1177101
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    ja bym dał tak:
    jedna różnicówka na silnik i piece 30 mA, 63A ewentualnie dwie
    S303 C10 na silnik
    S 303 B 16 na piece osobno
    różnicówki 100 300 500 stosuje się jako zabezpieczenie p.poż lub jako selaektywne
    pozdrawiam
  • #7 1178242
    Agrest
    Poziom 12  
    Dzięki za wyjaśnienia, już wiem jak to będzie wyglądało.

Chodzi o zasilanie pracowni, która się właśnie remontuje. Do pomieszczenia wchodzi 4-żyłowy kabel: 3 fazy + N. Od rozdzielnicy chcę pociągnąć wszystkie nowe kable z PE, 3- lub 5-żyłowe. Za wyjątkiem 2 starych obwodów 2-żyłowych, których nie prułem, bo za dużo byłoby z tym ceregieli. PE nowych kabli chcę połączyć z szyną N w rozdzielnicy.

Obwody 1-fazowe:
    Zabezpieczenie nadprądowe to jedna "eska" B6 na oświetlenie na nowych kablach i druga B6 na oświetlenie na starych kablach. Obwody gniazd wtykowych na "eskach" B16.
    Zabezpieczenie przeciwporażeniowe to kilka 1-fazowych różnicówek 40/0,03 z takim podziałem na obwody, żebym np. nie musiał po ciemku szukać rozdzielnicy, kiedy zadziała różnicówka od zalania gniazdka przy zlewie. No i żeby nie przekroczyć dopuszczalnego prądu różnicówek.

Obwody 3-fazowe:
    Zabezpieczenie nadprądowe silnika walcarki to S304 C10, a dla każdego pieca 3 x S301 B16. W piecach chcę zabezpieczyć każdą fazę osobno, bo nie chcę, żeby cały piec "wyskoczył" w trakcie grzania szkła z powodu przepięcia przy przepaleniu jednej grzałki. Poza tym piece są modułowe. W razie potrzeby mogę zdjąć część pieca razem z grzałką.

Moze się zdecyduję na zabezpieczenie nadprądowe pieców w małej rozdzielnicy przy piecach. Wtedy kabel od rozdzielnicy głównej do tej małej (do pieców) też muszę zabezpieczyć nadprądowo. I tu się zastanawiam. Czy mogę dać w rozdzielnicy głównej jedną większą "eskę" na silnik i piece, np. C63? Wtedy już bez S304 C10 dla samego silnika.

Co do różnicówek dla obwodów 3-fazowych, to się zastanawiam. Z jednej strony chciałbym się zabezpieczyć przed wyłączeniem całego pieca z powodu np. upływu w obwodzie silnika. Ale z drugiej strony 3-fazowe różnicówki są po pierwsze drogie, a po drugie zajmują dużo miejsca w rozdzielnicy. Może się zdecyduję na jedną 63/0,03 dla silnika i obu pieców.

Acha, na wejściu do tablicy chcę dać FR104 100A. I to już chyba wszystko. Czy czegoś nie przemyślałem? Jeszcze raz dzięki za rady.

PozdrA
  • #8 1179038
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Odstąpię trochę od głównego wątku...
    Piszesz,że RP 3fazowe są drogie . Jeśli mogę spytać to po ile kupujesz ?

Dodano po 3 [sekundy]:

Odstąpię trochę od głównego wątku...
  • #9 1179818
    Agrest
    Poziom 12  
    twingo napisał:

Różnicówek 1-fazowych mam pół szuflady z dawnych czasów, jeszcze z napisem "Legrand", a nie "FAEL". Więc mnie w zasadzie wcale nie kosztują. Ale 3-fazowe będę musiał kupić.
    Przykładowo: 63/0,03 AC nr ref. P840-026320 cena 163,22 zł netto

Mam na dysku cennik Legranda, spakowany mieści się na dyskietce. Jak chcesz, mogę Ci wysłać. Napisz na: spamy.reklamy(_at_)buziaczek.pl

PozdrA
  • REKLAMA
  • #10 1179920
    twingo
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Nie, dziękuję za cennik. Znam pełną ofertę legranda i ich ceny.
    Pytałem dlatego, że pracuję w konkurencji.
    Szkoda tylko, że mieszkasz tak daleko bo mógłbym Ci zaoferować 63A za 130 netto.
    Jeśli kiedyś będziesz potrzebował większą ilość towaru to wal śmiało na priv - chętnie pomogę kolegom z branży dobrym upustem.
  • #11 1182102
    Agrest
    Poziom 12  
    Podałem cenę katalogową. Szczerze mówiąc, też liczę na rabat. Oprócz modułówki zamówię 2 rozdzielnice, gniazda i trochę galanterii do DLP. Poza tym kupuję w tej hurtowni już... 6 albo 7 lat. Ale ten czas leci.
    PozdrA
  • #12 1182498
    grzeg27
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Może lepiej dopłacić i pożadnie sie zabezpieczyć a wieć na kazde urzadzenie róznicówka i nadprądowy....W przypadku awari tylko jedno urzadzenie nie działa anie wszytko a wiec chyba bardziej sie opłaca dąc troche wiec kasy.
    pozdwawiam.
  • #13 1216580
    Andrzej .W
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    W zasadzie by różnicówki spełniały dobrze swoje zadanie powinno się stosować na każdy odbiór osobno , bo są przypadki że różnicówka nie spełni swojego zadania , a to mozna przypłacić życiem więc ja osobiście nie polecałbym zastosowań na ochronę grupowych odbiorów :))
  • #14 1236391
    kursant
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    SLAWEK0427 napisał:
    kursant napisał:

występują takzwane "wył kombinowane" czyli w obudowie różnicówki jest zamontowany moduł nadmiarowy (połączenie różnicówki i nadmiarówki)
    np P314 C32 30mA AC

No i sam sobie zaprzeczasz - prawda?
    Wiadomo że charakterystyki B, C, D dotyczą wyłącznika nadmiarowego dla różnego rodzaju rozruchu silników, a dla różnicówki przeciwporażeniowej określa się prąd 10 lub 30 mA, mogą być różnicówki ale nie przeciwporażeniowe o prądzie np. 500 mA.
    Pomimo nieprecyzyjnego pytania moja odpowiedź merytorycznie jest poprawna !

Podsumowanie tematu

✨ Do zabezpieczenia silnika 3-fazowego 1 kW oraz dwóch pieców po 2,4 kW zaleca się stosowanie wyłącznika różnicowoprądowego o prądzie różnicowym 30 mA, co jest standardem dla ochrony przeciwporażeniowej. W przypadku szczególnie niebezpiecznych warunków lub dużej powierzchni styku można rozważyć 10 mA. Charakterystyka wyłącznika nadprądowego dla silnika zwykle powinna być typu "C", a w przypadku ciężkiego rozruchu – "D". Różnicówki o wyższych prądach różnicowych (100, 300, 500 mA) stosuje się głównie jako zabezpieczenia przeciwpożarowe lub selektywne, nie jako podstawową ochronę przeciwporażeniową. W instalacji 3-fazowej nadprądowy wyłącznik powinien mieć prąd znamionowy około 20% niższy niż różnicówka (np. różnicówka 40 A, nadprądowy C32A). Zaleca się stosowanie osobnych różnicówek dla poszczególnych odbiorników, aby w razie awarii wyłączyło się tylko jedno urządzenie, a nie cała grupa. W instalacji 1-fazowej charakterystyka różnicówki to zwykle AC lub A, gdzie AC chroni przed prądem przemiennym, a A dodatkowo przed prądami pulsacyjnymi i indukcyjnymi, co jest ważne przy urządzeniach elektronicznych. Przykładowe modele różnicówek Legrand to 63/0,03 AC (nr ref. P840-026320). W instalacji z systemem sieci TNC-S stosuje się różnicówki selektywne (np. 100 mA) na zasilaniu głównym i 30 mA na odbiornikach. W praktyce ważne jest dobranie odpowiednich zabezpieczeń nadprądowych i różnicowoprądowych zgodnie z charakterystyką obciążenia i warunkami instalacji, aby zapewnić skuteczną ochronę i selektywność działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA