Mam problem z wymyślenie/znalezieniem rozwiązania sterowania oświetleniem podbitki gdyż pierwotny zamysł był taki, chciałem je jedynie załączać/wyłączać,
na chwilę obecną chcę to zrobić w inny sposób a mianowicie
1. możliwość sterowania załączania/wyłączania każdą ze stron budynku w różnych kombinacja przód, tył, lewa, prawa i/lub mieszany sposób tył/przód, lewa/tył przód/tył/lewa itp.
2. połączyć strefy z czujnikiem ruchu/zmierzchowym i zapalać je jeśli czujniki wykryją ruch
dodam, że najważniejszy jest punkt 1.
ograniczenia jakie mam to :
- pociągnięty i nie do zmiany trzy żyłowy kabel
- na początku mam zamontowany włącznik/wyłącznik dwa przyciski oraz na jednej parze zamontowaną przewodu lampę oświetlenia (to może być zmienione gdyż lampa może być zasilana cały czas, a wyłącznik/załącznik można zmienić na jeden przycisk np. dzwonkowy do sterowania)
wyobrażam sobie to jakoś tak, że przyciskiem dzwonkowym steruje
- 1 naciśnięcie załącza się przód
- 2 naciśnięcia zapala się tył
- 3 naciśnięcia zapala się lewa
- 4 naciśnięcia zapala się prawa
- 5 naciśnięć tył/przód
itp.
albo jakieś sterownik montowany do puszki, który będzie sterował załączeniem/wyłączeniem stref, a przy strefach odbiorniki sygnałów ze sterownika w puszce,
proszę o informację czy da się coś takiego zrobić i czym
pozdrawiam
Grzegorz K
na chwilę obecną chcę to zrobić w inny sposób a mianowicie
1. możliwość sterowania załączania/wyłączania każdą ze stron budynku w różnych kombinacja przód, tył, lewa, prawa i/lub mieszany sposób tył/przód, lewa/tył przód/tył/lewa itp.
2. połączyć strefy z czujnikiem ruchu/zmierzchowym i zapalać je jeśli czujniki wykryją ruch
dodam, że najważniejszy jest punkt 1.
ograniczenia jakie mam to :
- pociągnięty i nie do zmiany trzy żyłowy kabel
- na początku mam zamontowany włącznik/wyłącznik dwa przyciski oraz na jednej parze zamontowaną przewodu lampę oświetlenia (to może być zmienione gdyż lampa może być zasilana cały czas, a wyłącznik/załącznik można zmienić na jeden przycisk np. dzwonkowy do sterowania)
wyobrażam sobie to jakoś tak, że przyciskiem dzwonkowym steruje
- 1 naciśnięcie załącza się przód
- 2 naciśnięcia zapala się tył
- 3 naciśnięcia zapala się lewa
- 4 naciśnięcia zapala się prawa
- 5 naciśnięć tył/przód
itp.
albo jakieś sterownik montowany do puszki, który będzie sterował załączeniem/wyłączeniem stref, a przy strefach odbiorniki sygnałów ze sterownika w puszce,
proszę o informację czy da się coś takiego zrobić i czym
pozdrawiam
Grzegorz K