logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zawór bezpieczeństwa ZB-4 - czy posiada wszystkie trzy wewnętrzne zawory?

vampire 03 Paź 2012 18:04 8082 2
REKLAMA
  • #1 11373644
    vampire
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zmuszony jestem wymienić zawór bezpieczeństwa (Orkli ZB-7) przy bojlerze elektrycznym (Galmet SG-KL 80l), w tym celu zakupiłem zawór ZB-4 (6 bar) produkcji
    Fach S.A.
    Producent na swojej stronie internetowej http://www.zawor-do-bojlera.pl/index.php/content,196/ podaje, że zawór ten posiada wewnątrz trzy zawory:
    A. Zawór bezpieczeństwa, otwierający wypływ wody na zewnątrz przez wypust
    odprowadzający, gdy ciśnienie w zbiorniku wzrośnie do wartości
    dopuszczalnej dla zbiornika.

B. Zawór otwarcia, przez który woda wpływa do zbiornika, natomiast
    uniemożliwia jej wypływ ze zbiornika do instalacji zasilającej, w razie zaniku
    jej ciśnienia.

C. Zawór zwrotny, otwierający wypływ wody ze zbiornika do instalacji
    zasilającej, w razie gdy ciśnienie w zbiorniku wzrośnie ponad ciśnienie
    zasilające. Zawór ten umożliwia obniżenie ciśnienia przy jego wzroście,
    np.na skutek ogrzewania wody bez wycieku jej na zewnątrz.

O ile to, że zakupiony przeze mnie ZB-4, posiada zawory "A" i "B" stwierdzam bez najmniejszych problemów, to co do istnienia zaworu "C" mam wątpliwości. Na zaworze brak oznaczeń umożliwiających jego dokładniejszą identyfikację według kodu producenta.

W związku z tym mam pytanie, czy zawór pokazany na załączonych fotografiach posiada wewnątrz wszystkie trzy zawory?

zawór bezpieczeństwa ZB-4 - czy posiada wszystkie trzy wewnętrzne zawory? zawór bezpieczeństwa ZB-4 - czy posiada wszystkie trzy wewnętrzne zawory? zawór bezpieczeństwa ZB-4 - czy posiada wszystkie trzy wewnętrzne zawory?
  • REKLAMA
  • #2 11374042
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Bez rozbierania można to sprawdzić wyłącznie pod ciśnieniem ale .... powinien to mieć gdyż zrealizowanie tego mechanicznie jest bardzo proste.
    Ciśnienie zaworu zwrotnego jest ostawione pomiędzy ciśnieniem sieci a ciśnieniem zaworu bezpieczeństwa.
    Podłączając wodę pod ciśnieniem od strony przyłącza do zasobnika przy ciśnieniu 5,5-6 bar zawór powinien przepuszczać wodę do wejścia. Gdy zatkasz dopływ to przy 6 bar zacznie ciec z otworu bezpieczeństwa.
  • #3 11417793
    vampire
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Wygląda na to, że funkcja zaworu "C" zrealizowana jest w następujący sposób:
    ciśnienie wody w zbiorniku, poprzez dwa otworki wykonane w plastikowej części, wywiera nacisk na środkową część gumowej uszczelki, która to odkształcając się w tym miejscu otwiera przelot, poprzez który możliwy staje się przepływ wody ze zbiornika do instalacji zasilającej i tym samym zmniejszenie w nim ciśnienia.
    zawór bezpieczeństwa ZB-4 - czy posiada wszystkie trzy wewnętrzne zawory?
REKLAMA