logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena doboru elementów w projekcie zwrotnicy 3-drożnej - porady ekspertów

DJ_Pawlak 03 Paź 2012 19:08 5877 9
REKLAMA
  • #1 11373928
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Chodzi mi o zasadnicze pytanie czy elementy są dobrze dobrane ?? jeżeli nie chętnie wysłucham kogoś kto się na tym zna.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 11374124
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Nawet modeli głośników nie podałeś. Wróżami nie jesteśmy.
  • #3 11374220
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Bo chciałbym tak jakby uniwersalną zrobić ja wiem że pod głośniki się robi.

GDN to 15" głośnik eminence na sztywnym zawieszeniu
    GDM to 8" alphard na sztywnym zawieszeniu
    wysokotonowe to dwa GDWT 9/80 połączone równolegle
  • REKLAMA
  • #4 11374239
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    Nie ma zwrotnicy uniwersalnej, projektuje się ją pod konkretne przetworniki. Koniec i kropka.
    DJ_Pawlak napisał:

GDN to 15" głośnik eminence na sztywnym zawieszeniu
    GDM to 8" alphard na sztywnym zawieszeniu
    Super. Tylko że nadal nic z tego nie wynika...
  • REKLAMA
  • #5 11374290
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Eminence delta 15" LF spalony przewinięty w zakładzie z tym że poprosiłem aby miał 4ohm

Alphard HW800 tym czasowo póki pieniędzy nie nazbieram na lepszy ale ma w miarę dobre pasmo średnio-tonowe.

Przepraszam że tak nie dokładnie wszystko i że przetworniki rozrzucone producentami i jakością ale na razie muszę się tym zadowolić a używać muszę.

Dodano po 5 [minuty]:

Zwrotnice tak robiłem żeby GDN grał do ok 600Hz, GDM od ok 600 do 3KHz a wysoko-tonowe od 3KHz.

Nie wiem czy dobry podział wybrałem.
  • REKLAMA
  • #6 11374373
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Proponuję wybrać jeden z gotowych projektów w dziale DIY Akustyka. Będziesz miał gwarancję, że zagra poprawnie.
  • #7 11374568
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Znalazłem taki schemat :

https://obrazki.elektroda.pl/41_1256159463.gif

Jeżeli dobrze się orientuje to przy zmianie z 8R na 4R cewki są o połowę mniejsze a pojemności o dwa razy większe ??

Dodano po 21 [minuty]:

A więc doszedłem do wniosku wzorując się na schemacie ALTUS 300 czy tak bedzie już w miarę ok ??

• #8 11375039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11375604
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Ten projekt to porażka w każdym względzie. Ta zwronica to... Nie wiem co kieruje ludzmi, że pchają 20cm na średnice do 3 way tym bardziej, że ta delta spokojnie pociągnie w 2 way i pewnie wiele lepiej sobie poradzi ze średnimi niż ten badziwny alpierd a juz napewno lepiej niz na tej zwrotnicy. Jeżeli chcesz coś większego nagłaśniać to poszukaj sobie jakiegoś dobrego drivera do tej delty choćby u stxa i kogos kto Ci to pomierzy i zaprojektuje zwrotkę z prawdziwego zdarzenia bo realizowanie takich "badziewnych pomysłów" to najlepszy sposób na jazgot z kolumny i upalenie końcówki mocy zwłaszcza przy 4 ohm. Jeżeli chesz cos do domu to zapomnij całkiem o tym co masz i zacznij wszystko od nowa.
  • #10 11376459
    DJ_Pawlak
    Poziom 15  
    Witam dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi. Głównie chodzi mi o to żeby zrobić taką kolumnę https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2210556.html mam wszystkie płyty już wycięte takie same wymiary i basreflexy.

Czy nie mógłby ktoś pi razy oko doradzić wartości elementów zwrotnicy ?? Czytałem dużo tematów i zaraz będą opinie że kaszana, ale jakoś to chyba zagra na sali...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o dobór elementów do zwrotnicy 3-drożnej, wskazując na głośniki Eminence Delta 15", Alphard HW800 oraz GDWT 9/80. Odpowiedzi sugerują, że nie ma uniwersalnych zwrotnic, a projekt powinien być dostosowany do konkretnych przetworników. Użytkownik rozważa podział częstotliwości: GDN do 600Hz, GDM od 600Hz do 3kHz, a wysokotonowe od 3kHz. Wskazówki dotyczące pomiarów parametrów głośników oraz korzystania z gotowych projektów zwrotnic są również poruszane. Krytyka dotyczy nieodpowiednich wyborów komponentów oraz konieczności przemyślenia projektu, aby uniknąć problemów z jakością dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA