logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką zwrotnicę dwudrożną wybrać do głośników HECO HW 170K-CPG 880 i HT 26 K-GE 670?

SzReQ 07 Lip 2004 08:51 4948 12
REKLAMA
  • #1 730194
    SzReQ
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich na forum ,chce zbudować kolumny tzn ,można powiedzieć ze już zbudowałem ,ale brakuje mi zwrotnicy chodzi mi o zwrotnice dwudrożną ,najlepiej jak najwyższej klasy nigdy nie robiłem zwrotnic więc cięzko abym zdziałał coś sam,a nawet jesli to niemam miernika indukcyjności: :cry:
    ----------------------------------------
    Głośniki niskotonowy:
    HECO HW 170K-CPG 880
    Moc 80W
    Pasmo przenoszenia 30-6000 Hz
    Efektywność 90dB
    Impedancja 8 Om
    Vas - 30
    Fs - 43Hz
    Qts=0,35
    -----------------------------------------
    Głośnik wysokotonowy:
    HECO HT 26 K-GE 670
    Pasmo przenoszenia 2500-32000 Hz
    Impedancja 6 Om
    Efektywność 92 dB
    Moc 70W
    -----------------------------------------

Jaką zastosować tu zwrotnice :( ,Proszę o rady
    jaką cewkę itp....jakie parametry cewki....

:)
  • REKLAMA
  • #2 730325
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    czy ja jestem jasnowidzem ?? nie ma wykresów impedancji i charakterystyki więc nawet nic ci nie moge zasugerować..... o wysokiej klasie zapomnij,,,, bez pomiarów to będzie zwrotnica lo-end owa
  • REKLAMA
  • #3 730413
    SzReQ
    Poziom 18  
    No to jesli nie hi-end do może być ,troche gorszej jakości.,proszę o pomoc :cry:
  • #4 731799
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Słuchaj jest pare programów, dobrą zwrotnica może być zwrotnica 4-ego rzedu. Ale może się w niektórych zastosowaniach nie sprawdzić, sama może okazac się koniem trojańskim.

Żeby móc odpiwiedzieć trzeba wiedziec na czym Ci zalezy, na szybkości wykonania zwrotnicy - cenie czy tylko na kosztach.

Jestem za zwrotnicą 2-ego rzędu i raczej samą konstrukcją tutaj nie zabłyśniesz - bardziej powinna Cię interesowac jakość elementów, dobre kondensatory i cewki, a nie to jak to bedzie zrobione.

Wystarczy teraz dobrać dobre miejsce na czestotliwość rezonansową powiedzmy 4500 Hz i wstawic do programu - potem tylko daną kolune trzeba zrównoważyć powiedzmy rezystorami.

bedzie trzeba zastosowac inne podzespoły dla niskotonowca i wysokotonowca bo jeden ma 6 Ohm drugi 8 Ohm, jakby było po 8Ohm to by wystarczyło pozamieniac miejscami (podłączyć na odwrót R i L) i z dolnoprzepustowego mamy górnoprzepustowy.

Z obliczeń wynika że: Linkwitz-Rilley

Cewka basowego 570 uH Kondensator basowego 2,2uf
    Cewna wysokotonowca 425 uH kondensator 3 uF
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 732039
    SzReQ
    Poziom 18  
    Zależy mi na jakości ,ale chce sie zmieścić w cenie do 100-150zł na dwóch zwrotnicah. jakiej najlepiej firmy zastosować cewki i kondensatory???
  • #6 732068
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    cewki powietrzne firma niema większego znaczenia na allegro są kondy Jansen i są dość dobre. problem w tym że to co podał tremolo to tylko teoria pradziwy podział mozna by sprawdzić robiąc pomiary. jak masz wyczulony słuch to mozesz coś zacząć poprawiać i dojść do optimum. pamiętaj że moze trzeba będzie dać tłumik na kopułkę
  • REKLAMA
  • #7 732086
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 732776
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    moim skromnym zdaniem program Audua Speacker Workshop jest o niebo lepszy niż Zwrotnice - pozwala między innymi wyliczać poza rzeczywistymi podziałami inne rzeczy jak tłumiki, zabezpieczenia itp

jest to teoria - ponieważ głosnik nie jest elementem idealnie impedancyjnym - posiada on w swoim składzie dynamicznie zmieniajaca sie impedancje wraz z pojemnościa i rezystancją, sama zwrotnica nie składa się tez z idealnych elementów kondensator nie przesuwa o 90 stopni podobnie jak cewka, która jest rezystorem i kondą i cewka w jednym, sam układ można oczywiście wyidealizować - no ale najlepiej pomierzyć. Albo po prostu pobawić sie w filtry biwiringowe aktywne. Albo nie bawic sie w to i kupić głośnik szerokopasmowy.

W wysokiej jakości kolumnach stosuje się zamiast rezystorów ograniczających - autotransformatory, z kondensatorów tez udaje się rezygnowac na przykład w Sonus Faberach - układy impedancyjne. Sam wzmacniacz tez nie musi mieć kondensatorów, ba nie musi mieć rezystorów dzieki zastosowaniu cewek, dławiokow i transformatorów, ale to jest dla snobów...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 733217
    SzReQ
    Poziom 18  
    a gdzie można znaleźc troche teori na temat rodzajów stosowanych zwrotnic????
  • #10 733412
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 733774
    SzReQ
    Poziom 18  
    A kto zna link do tych lepszych programów,a może ktoś mi wysle na PW??? Bo chciałbym wykożystać maksymalnie jakość głośnika . :)
  • #13 734754
    SzReQ
    Poziom 18  
    Już go ściągnołem ,ale konfiguracja idzie cięzko ...jak tu soś zaprojektować troche trudny jest ten programik...:) ,aha ten program na elektrodzie "Zwrotnice" to feler czasami podaje kondensator o wartości "0" bubel!!!!!

----

A jeszcze jedno mam pytanie czy jeśli zwrotnica przystosowana jest do impedancjhi 8/8 ohm to jesli jedem będzie miał 8 om ,a drugi 6ohm ale szeregowo dam rezystor 2 ohm do będzie ok???

--------

Post pod postem - prosze uzywać funkcji ZMIEŃ i delikatnie używać przycisku yYślij - podwójne posty skasowałem 3molo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru zwrotnicy dwudrożnej do zestawu głośników HECO HW 170K-CPG 880 (niskotonowy) i HECO HT 26 K-GE 670 (wysokotonowy). Ze względu na brak pomiarów impedancji i charakterystyki głośników, trudno jest zaproponować zwrotnicę wysokiej klasy. Zalecane jest zastosowanie zwrotnicy 2. rzędu z częstotliwością podziału około 4500 Hz, z uwzględnieniem różnej impedancji głośników (8 Ω i 6 Ω). Wskazano, że ważniejsza od samej konstrukcji jest jakość elementów – cewki powietrzne oraz kondensatory dobrej jakości, np. kondensatory Jansen. W dyskusji pojawiła się sugestia użycia programu Audua Speaker Workshop do projektowania zwrotnic, który umożliwia uwzględnienie tłumików i zabezpieczeń, choć bez pomiarów i doświadczenia uzyskanie optymalnych parametrów jest trudne. Poruszono też temat stosowania rezystorów do wyrównania impedancji (np. szeregowy rezystor 2 Ω przy głośniku 6 Ω). Użytkownik poszukiwał informacji o rodzajach zwrotnic oraz lepszych programach do ich projektowania, otrzymując link do programu Audua. Podkreślono, że profesjonalne projektowanie zwrotnic wymaga wiedzy i sprzętu pomiarowego, a amatorskie rozwiązania mogą być kompromisem między jakością a kosztami (ok. 100-150 zł za dwie zwrotnice).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA