logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Docieplenie ścian PRL: styropian 5cm czy tradycyjny tynk?

delfinek2 04 Paź 2012 12:42 6537 23
REKLAMA
  • #1 11376149
    delfinek2
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich
    Dziś zupełnie z innej beczki, nawet niewiem czy w dobrym dziale, ale proszę o opinie i pomoc
    Mam pytanie jak w temacie, docieplić ściany styropianem czy odrazu tynk. Dom z lat PRL podwójne bloczki betonowe pomiędzy nimi wylana piana lub styropian, okna platykowe. Zastanawiam się czy położyć styropian choćby 5cm, bo niby dobrze jest ocieplony, ale ściany strasznie nie równe dziury małe ubytki itp. no i kanciak, bliźniak 9X9m. Co polecacie dodatkowo przy styropianie można roszeczkę "upiększyć" elewacje różnymi wstawkami??
  • REKLAMA
  • #2 11376363
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 696
    To my mamy za Ciebie wybierać czy chcesz mieć ocieplony budynek czy nieocieplony? Ja jak już bym ocieplał to dałbym 10cm styropianu bo z 5cm to szkoda zachodu.
  • REKLAMA
  • #3 11376411
    grzemach
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    @12pawel, nie masz racji. To ma za zadanie wyrównanie, a nie ocieplenie. Przecież wyraźnie napisane, że jest ocieplony (między bloczkami - styropian lub piana).

@delfinek2, ja mam (miałem) bardzo podobną sytuację, pustak -> wełna (5cm) -> suporeks. a na wierzchu bałwanek... tylko, że u mnie jest bliźniak i sąsiad ocieplał dom, więc miałem sprawę jasną (jaką grubość styropianu na poszczególne ściany kleić).

W Twoim przypadku, to zależy jak bardzo są te ściany nie równe i co później na to chcesz położyć.

Myślę, jednak, że o wiele łatwiej wyjść z równą ścianą styropianem.
  • #4 11376488
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 940
    Ta ,,piana'' po czasie się jakoś ubija i u góry powstają puste przestrzenie (sąsiad rozwalał jedna ścianę i mogliśmy to zobaczyć), styropian 10cm bez dyskusji a i na styropianie tynk ładnie leży, 5cm styropian to żadne oszczędności a zawsze lepiej zrobić to raz a dobrze. Uważaj na wszelkie mostki cieplne, niby to drobiazgi ale mam porównanie z sąsiadem (identyczne domy), on zrobił ,,prościej'' ale to się teraz na rachunkach za gaz u niego odbija.
  • #5 11376573
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Jesli chodzi o rownanie scian to nie w tym dziale, jesli o docieplenie to moze byc. :-)

Przy uzyciu styropianu dobrze jest kleic go na rowne sciany, wtedy mniej kleju zuzyjesz, poza tym, w ocieplonym styropianem domu, nie powinno sie uzywac farb nitro, a nawet wielu olejnych, bo opary niszcza styropian i dla tego pozniej sa pustki pod tynkiem.
  • REKLAMA
  • #6 11376975
    delfinek2
    Poziom 13  
    dopowiem że nie równość ścian wynika z materiału tak jak pisałem bloczki betonowe z PRL tam troche uwalnięty, tu dziura to cośtam z przekładaną cegłą pełną każdy wie jak to wygląda, myślałem o 5cm bo i tak mór ma 50cm, bardziej dla ozdoby chociaż 5cm styropianu i tak da izolacje termiczną, co do farb nitro czy olejnych to obawiam się że raczej nie będą nigdy używane, (wnętrza są robione 2 lata temu, to tylko mury są z PRL)

Proszę poprawić błędy pisowni.
    mod - mirrzo
  • #7 11378200
    saskia
    Poziom 39  
    Radzil bym jednak wyrownac sciany tynkiem, przed polozeniem styropianu.
  • #8 11378452
    delfinek2
    Poziom 13  
    @saskia
    a możesz wytłumaczyć dlaczego tak sądzisz ?, jakim tynkiem czy wystarczy zwykły cementowo wapienny i co to wniesie skoro styropian i tak klei się na obwodzie i pacami w środku więc teoretycznie tworzy zwartą izolacje termiczną???
    Jestem laikiem w tym temacie ale jak tłumacze o drukarkach to daje wyczerpującą informajce. Z góry dzieki
  • #9 11378506
    saskia
    Poziom 39  
    Pisalem we wczesniejszym poscie.

Styropian tez sie utlenia, wiec powinien byc szczelnie zamkniety miedzy tynkiem a wyprawa zawnetrzna.
    Jesli masz nierownosci to bedziesz musial dac grubiej kleju aby miec pewnosc ze przykleil sie rownomiernie i nie ma cyrkulacji powietrza miedzy plytami.
    Jesli sa nierownosci to w wielu miejscach bedzie niedoklejony nawet jesli zwiekszysz ilosc kleju. Z prostego rachunku wychodzi ze zamiast rownac sciany klejem, taniej bedzie zrobic to zaprawa, a pozniej uzyc minimalna ilosc kleju.
    Pamietaj aby na wystajacych zakonczeniach styropianu dac narozniki z siatka metalowa aby myszy ci sie nie wgryzly pod izolacje.
  • #10 11378531
    delfinek2
    Poziom 13  
    no tak masz absolutną racje dlatego sprostowałem mój post że nierówności wynikają z użytych materiałów tam 5 miimetrów tu centrymert a nie pół metra da sie przykleić styropian :):) bez problemów szczelnie a za myszy zatrudnione są dwa piesy i jeden kot tego ostatniego nawet sąsiad sie boi :)))
    a na serio to jasne że narożniki z ssiatką się stosuje od lat 80' :)
  • #11 11378635
    tala30
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mój dom również był budowany z bloczków i pomiędzy nimi styropian. Po zakupie domu dołożyłem kolejne 10 cm i jest ok. Niedawno instalowałem u siebie pompę ciepła i musiałem się przebijać przez ścianę. Dobrze radzę nie żałuj na kolejną warstwę ocieplenia. Dom budowany w 98r.
  • #12 11378672
    delfinek2
    Poziom 13  
    @tala30
    i co tam napotkałeś bo jak ja wierciłem na kable przez ściane to (makita) wiertło przez boczki wchodziło przez ocieplenie wyrywało wieltare ??
  • #13 11378690
    tala30
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    To fakt, ponieważ najmocniejszy w tej ścianie był klej do styropianu. :D
  • #14 11379083
    trance123
    Poziom 21  
    Ocena: 134
    Bierz styropian 10 ale frezowany zobacz sobie o ile lepsze ma wszystkie współczynniki na pewno się opłaca tylko trzeba staranie z poziomica w ręku robić.
  • #15 11386777
    emilo880702
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    jeśli zależy Ci na estetyce to 4-5cm styropianu żeby wyrównać powierzchnię(chyba że ma być naprawde ciepło to styropian grafitowy10cm na tzw. felc) dotrzeć całą powierzchnię "tartką" zatopić siatkę zbrojącą następnie druga warstwa kleju najlepiej w trakcie nakładania docierać świeży klej pacą z gąbką aby uzyskać ładną gładką powierzchnię pod wyprawę lub ewentualne malowanie,następnie jak chcesz możesz dodać jakieś dekoracyjne elementy.A na tynkowanie pod warstwę styropianu szkoda kasy jeśli ściana jest dosyć stabilna to tylko potraktować ja trochę szczotką drucianą i szpachelką a następnie pomalować gruntem głęboko penetrującym i dopiero styropian
  • #16 12093381
    stif20
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Temat trochę stary ale po co zakładać nowy.
    Planuję na wiosnę docieplić i otynkować dom, styropianem 10cm.
    Mam trochę niepewności bo między pustakami jest już styropian 6cm. i obawiam się, że doklejając styropian z zewnątrz może z czasem zawilgocić lub zagrzybić ściany od wewnątrz. Czy ktoś może ma podobną sytuację? Bardzo proszę o opinie. Zastanawiałem się też nad wełną mineralną, wełna oddycha w przeciwieństwie do styropianu.
  • #17 12094511
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Ocena: 338
    Oddychanie to przesąd :) Styropian niewiele się różni przenikalnością od drewna. Na ten styropian między pustakami to bym nie liczył. Był kładziony byle jak, z mostkami i sam z siebie niewiele był wart. Często instalowały się w nim myszy i robiły dodatkową wentylację. Zawilgocenie jest mało prawdopodobne, bo po dociepleniu od zewnątrz punkt rosy też przesuwa się na zewnątrz. To przy dociepleniu od środka można doprowadzić do zawilgocenia muru. Zawilgocenie przy dociepleniu zewnętrznym zdarza się przy poważnych błędach wykonawczych. Widziałem kiedyś, jak woda wlewała się z góry pomiędzy ścianę a docieplenie - przy źle osadzonych parapetach. Zdradźcie mi tylko, dlaczego wszyscy upierają się przy styro 10cm. Przecież większość kosztów to klej i wyprawka. Różnica pomiędzy 10 a 15 jest niewielka a wzrost izolacyjności niebagatelny.
  • #18 12098354
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam.

piotr_boncza napisał:
    Zdradźcie mi tylko, dlaczego wszyscy upierają się przy styro 10cm. Przecież większość kosztów to klej i wyprawka. Różnica pomiędzy 10 a 15 jest niewielka a wzrost izolacyjności niebagatelny.

W pełni podzielam ten punkt widzenia.
  • #19 12098409
    saskia
    Poziom 39  
    Punkt ten jest dosc istotny, ale znajac technologie budowlane i aspekty z tym zwiazane, musze powiedziec ze powyzsze (kolegow) wypowiedzi sa niepelne.
    Mianowicie, wilgotnosc, nie jest zwiazana z wilgotnoscia powietrza na zewnatrz budowli, a z wewnetrznym jej wydzielaniem, co w praktyce dotyczy jej usuwania na zewnatrz, a nie niwelacji roznicy wilgotnosci sciany, z zewnetrzna atmosfera.
    Styropian nigdy nie przepusci wewnetrznej wilgoci na zewnatrz do atmosfery, (drewno tak) wiec , albo robimy odpowiedni system wentylacji warstwy ocieplenia, albo robimy wewnetrzny system wentylacji wymuszonej i usuniecia nadmiaru wilgotnosci.
    Nie da sie innaczej!
    Czesto zdarza sie ze budyowla nie wymaga takiej wentylacji, z uwagi na warunki uzytkowania, ale to jest bardczo mylace i nie powinno byc brane pod uwage w budowlach mieszkalnych.
  • REKLAMA
  • #20 12098740
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    To właśnie napisałem :) może za mało jasno.
    piotr_boncza napisał:
    Oddychanie to przesąd :)

Saskia, dzięki że poprawiłeś ostrość.
  • #21 12099787
    stif20
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dziękuję za opinie, jednak nikt nie napisał co sądzi o wełnie zamiast styropianu.
  • #22 12099897
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Witam.

Znakomity materiał na ocieplenie. Drożej od styropianu, całkowicie niepalny ( mówię o wełnie mineralnej ), koszty liczyć nie grubością warstwy tylko uzyskiem na oporze cieplnym ściany.
  • #23 12100373
    piotr_boncza
    Poziom 29  
    Tylko wymaga wyższej kultury technicznej układaczy.
  • #24 12101642
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Witam

delfinek2 napisał:
    docieplić ściany styropianem czy odrazu tynk.

Tak, docieplić.

piotr_boncza napisał:
    Tylko wymaga wyższej kultury technicznej układaczy.

No tak, to jest poważny niedobór technologii :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat docieplenia ścian w domach z lat PRL, z naciskiem na wybór między styropianem a tradycyjnym tynkiem. Użytkownicy zalecają stosowanie styropianu o grubości 10 cm, argumentując, że 5 cm nie przynosi wystarczających korzyści termicznych. Wskazano na problemy z nierównościami ścian, które mogą wymagać dodatkowego tynku przed nałożeniem styropianu. Podkreślono również znaczenie unikania mostków cieplnych oraz odpowiedniego przygotowania powierzchni przed aplikacją styropianu. Wspomniano o wełnie mineralnej jako alternatywie, która jest droższa, ale niepalna i lepiej oddycha. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z instalacją oraz efektywnością różnych materiałów ociepleniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA