logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć instalator STM32 Truestudio 2.3 Lite bez limitu kodu?

mog123 04 Paź 2012 15:21 3087 16
REKLAMA
  • #1 11376562
    mog123
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Cześć,

przeszukałem internet i nie mogę nigdzie znaleźć instalatora do Truestudio 2.3 w darmowej wersji Lite. Używam póki co wersji 3.2 ale wiem że niedługo wyczerpię całą ilość kodu. Biorąc pod uwagę że 2.3 nie ma tego ograniczenia myślę że lepiej byłoby przenieść projekt już teraz. Czy ktoś zatem może wrzucić na serwer instalator wersji 2.3? Jestem pewien że wrzucenie mirrora instalatora pomoże nie tylko mnie.
  • REKLAMA
  • #2 11377233
    m.ki
    Poziom 15  
    mog123 napisał:
    Czy ktoś zatem może wrzucić na serwer instalator wersji 2.3?

Ja mam lokalnie u siebie wersję 2.2. Jak nie znajdziesz 2.3, daj znać.

A nie rozważałeś zmiany środowiska? Ja się przesiadłem na CooCox i nie żałuję.

Pozdrowienia,
    m.ki
  • REKLAMA
  • #3 11377467
    kaczart
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Może nowe truestudio ma ograniczenia w ilości kodu, ale wszystkie wersje miały inne mniej lub bardziej uciążliwe ograniczenia. Mi przejście z truestudio do eclipce wg tutoriali freddiego (Klik) zajęło 2-3 dni z uruchomieniem debuggowania włącznie (teraz bym to zrobił w 5 minut ;) ). Moim zdaniem warto poświęcić ten czas bo pracuje się dużo przyjemniej, efektywniej i co ważne żadne limity/ograniczenia/wyłączone funkcje Cię nie zaskoczą w trakcie pracy z eclipse.

Jakbyś jednak potrzebował, mam truestudio lite instalator 2.0.1 , 2.1.0 i 2.2.0 mogę wrzucić na jakiś serwer.
  • #4 11377609
    mog123
    Poziom 15  
    Próbowałem instalować wszystko zgodnie z tutorialem, ale utknąłem na openOCD i wyczytałem że nie obsługuje on SWD, który właśnie używam. Poza tym, freddie pisze że instalacja jest prosta więc ją pominie, choć mi wyskakuje błąd że nie podałem urządzenia i nie można zainstalować open OCD :P
  • REKLAMA
  • #5 11377711
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Wystarczy spytać.

SWD w istocie nie jest obsługiwane na typowych JTAGach, ale działa na ST-Link/V1 i /V2. OpenOCD teraz się nie instaluje, tylko rozpakowuje gdziekolwiek - nie wiem więc o jakim błędzie piszesz... Może chodzi Ci o sterowniki?

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #6 11397247
    mog123
    Poziom 15  
    Cześć,

wybaczcie że dopiero teraz odpisuję, miałem mało czasu przy komputerze.

Freddie, oto komunikat z open ocd:
    C:\Users\mog123>D:\Development\ARM\stm32\instalki\openocd-0.6.0\bin\openocd-0.6.
    0.exe
    Open On-Chip Debugger 0.6.0 (2012-09-07-10:44)
    Licensed under GNU GPL v2
    For bug reports, read
    http://openocd.sourceforge.net/doc/doxygen/bugs.html
    Runtime Error: embedded:startup.tcl:47: Can't find openocd.cfg
    in procedure 'script'
    at file "embedded:startup.tcl", line 47
    Error: Debug Adapter has to be specified, see "interface" command
    in procedure 'init'

A wpisanie zgodnie z twoim tutorialem:

C:\Users\mog123>openocd --version
    'openocd' is not recognized as an internal or external command,
    operable program or batch file.
  • #7 11397397
    Freddie Chopin
    No ale czemu się dziwisz - w pierwszym przypadku OpenOCD się nie uruchamia, bo nie ma żadnych plików konfiguracyjnych. W drugim się nie uruchamia, bo nie jest dodany do PATH (to zbędne), więc nie możesz uruchomić go z miejsca w którym go nie ma.

4\/3!!
  • #8 11397457
    mog123
    Poziom 15  
    Tak właśnie myślałem że muszę go skonfigurować, ale twój arm toolchain tutorial nic o tym nie wspominał. W openocd widzę spis plików cfg pod konkretne płytki, z tego mam korzystać?

druga sprawa, ściągając najnowszego eclipsa nie mam w 'check for updates' / 'install new software' opcji sciagniecia gdb hardware debugging, to samo z Zylin Embedded CDT
  • #9 11397534
    Freddie Chopin
    Odpowiedź na wszystkie Twoje pytania znajduje się w komentarzach pod artykułem lub w tych dwóch tematach:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1313509.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1339518-0.html

Wystarczy przejrzeć moje posty lecąc "od tyłu".

4\/3!!
  • #10 11397866
    mog123
    Poziom 15  
    Dzięki wielkie za linki, wreszcie udało mi się wszystko (chyba) poprawnie zainstalować. Ściągnąłem z Twojej strony ledblinka pod stm32f4discovery (bo właśnie na tym siedze), elegancko się buduje bez błędów, ale nie chce wejść w debug/run. Poniżej błąd i konfiguracja openOCD w eclipse:

http://i.imgur.com/2ZVVI.png
    http://i.imgur.com/DUXyy.png

gdb oczywiscie sciagnalem.

//super, chyba przez zabawy na eclipsie padł mi discovery. dioda od komunikacji miga na czerwono, a windows nie wykrywa urzadzenia.
  • #12 11398499
    mog123
    Poziom 15  
    to jak to zrobić żeby się nie zamykało?:p myślałem że ono się uruchamia w procesie run/debug

aha, udało mi się przywrócić sterowniki więc wszystko znowu trybi pod truestudio
  • #13 11398619
    Freddie Chopin
    Jeśli OpenOCD Ci się zamyka, to znaczy że nie działa - przypuszczalnie złe sterowniki. Przecież po jego uruchomieniu widzisz cały czas jego konsolę i możesz tam sprawdzić jakie wyrzuca komunikaty. Ale na 99% chodzi o sterowniki, wiec zajrzyj do katalogu drivers i przejrzyj plik tekstowy o sterownikach libusb-1.0.

4\/3!!
  • #14 11398782
    mog123
    Poziom 15  
    Ok, wydaje mi się że jestem już na ostatniej prostej, nie mam errorów, uruchomiłem openOCD, ale coś się wykrzaczyło chyba :p

http://i.imgur.com/ISxQ3.png
  • #15 11399166
    Freddie Chopin
    Zmieniałeś coś w konfiguracji GDB z przykładowego projektu? Profilaktycznie proponuję aktualizację do OpenOCD 0.6.1, choć nie powinno to mieć żadnego znaczenia...

Źródłem takich problemów może być wiele rzeczy, w tym wadliwie działający firmware - np przechodzący w tryb wstrzymania, wadliwie działający debugger - np brak poprawnego połączenia itd... Na początek, w razie problemów warto działać bez GDB, przez telnet (w windowsowym wierszu poleceń - telnet localhost 4444) i sprawdzić kilka popularnych poleceń typu reset init, resume, step, reg, mdw ..., ewentualnie jakieś flashowanie przez flash write_image erase plik.rozszerzenie

4\/3!!
  • #16 11511782
    mrgiver
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    mog123 napisał:
    nie mogę nigdzie znaleźć instalatora do Truestudio 2.3 w darmowej wersji Lite

Ja mam instalkę:
    TrueSTUDIO_for_STMicroelectronics_STM32_Lite_win32_v2.3.0_20111221-1049.exe
    Ale co z tego, jeśli potrzebuje ona numeru seryjnego, którego się już nie da wygenerować dla nowego komputera?
  • #17 11512486
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Dokładnie, szkoda, że zrobili nowe wersje z tym debilnym ograniczeniem pamięci - takto było to świetne narzędzie dla początkujących i uczących się (chyba jedyny kompilator w którym działający i kompilujący się projekt z dołączonymi bibliotekami tworzyło się kilkoma kliknięciami, bez konieczności grzebania samemu w ustawieniach kompilatora itp. itd.)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał instalatora STM32 TrueSTUDIO 2.3 Lite bez limitu kodu, ponieważ obecnie korzysta z wersji 3.2, która ma ograniczenia. W odpowiedziach zasugerowano alternatywne środowiska, takie jak CooCox oraz Eclipse, które mogą być bardziej efektywne i pozbawione ograniczeń. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami z instalacją OpenOCD oraz konfiguracją debuggera, wskazując na problemy z obsługą SWD i błędami w konfiguracji. Pojawiły się również informacje o dostępnych wersjach TrueSTUDIO, jednak z ograniczeniami związanymi z numerem seryjnym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA