Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kupno zdalnego sterowania zasięg 300metrów

Adzyo 05 Oct 2012 00:08 2733 9
phoenixcontact
    Adzyo
    Level 11  
    Witam potrzebuje fachowej pomocy przy składaniu zdalnego sterowania. Z tego co wyczytałem nie opłaca się budować samemu bo jest to nieopłacalne. Konkretnie mam łódkę do wywozu przynęty (chodzi o wędkarstwo)i potrzebuję zamontować do niej sterowanie. Funkcje jakie będą potrzebne to skręt lewo-prawo, regulacja prędkości (najlepiej z opcją obrotów lewo prawo), 2 przyciski do puszczania przynęty , zasięg max 300 metrów (i tak będę używać koło 200m). Temat przewijał się po internecie ale znalazłem informacje sprzed kilku lat a elektronika się zmienia i tanieje. Prosił bym o wytłumaczenie mi jeśli kupię nadajnik (pilot) i odbiornik (mała kostka z pinami) to podpinam zasilanie, silniczki pod te piny i to będzie śmigać? Konkretnie znalazłem takie coś (to nie żadna reklama) :

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p3757,nadajnik-2-4-ghz-6-kanalow-ek2-0406j-000989-e-sky

lub

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4416,aparatura-cadet-4ch-2-4ghz-pelikan

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4193,odbiornik-sm-rg661-2-4ghz-springrc

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p295,serwo-hs-322hd-hitec

1 kanał to możliwość skrętu lewo prawo? Jak zestroić pilot z odbiornikiem przecież wszystkie nie mogą lecieć na jednym pasmie (chyba). Z góry dziękuje za pomoc.
  • phoenixcontact
    maga11
    Level 16  
    Adzyo wrote:
    Prosił bym o wytłumaczenie mi jeśli kupię nadajnik (pilot) i odbiornik (mała kostka z pinami) to podpinam zasilanie, silniczki pod te piny i to będzie śmigać?
    1 kanał to możliwość skrętu lewo prawo? Jak zestroić pilot z odbiornikiem przecież wszystkie nie mogą lecieć na jednym pasmie (chyba). Z góry dziękuje za pomoc.

Pod piny odbiornika podpinasz albo serwo albo regulator silnika i dopiero do regulatora silnik. Ta łódka ma ster czy dwa silniki ?

Odbiornik 2,4GHz binduje się z nadajnikiem zgodnie z instrukcją nadajnika.
  • phoenixcontact
    Adzyo
    Level 11  
    Chciałem zrobić jej ster ale chyba wygodniejsze będzie jak zrobię 2 silniki wtedy może więcej uciągnąć :)

Co do silników napędzających śruby to regulator będzie miał możliwość płynnej zmiany prędkości silnika? Oglądałem na alledrogo aparatury (piloty) i sporo jest takich od samolotów. Zależało by mi na takiej opcji, że jak dam obie dźwignie do przodu to statek płynie i zmienia się jego prędkość przechylając dźwigniami tył/przód. (jedna dźwignia na jeden silnik).

Żeby wszystko było zbindowane (zestrojone) muszę kupić zestaw nadajnik + odbiornik?
    Madrik
    moderator of Robotics
    Do sterowania silnikami potrzebujesz:
    Aparatury z mikserem Delta lub V-Tail (z reguły wymagana jest aparatura z komputerem.
    Dwóch oddzielnych regulatorów silników, co ważniejsze - dwukierunkowych (2 x droższe od zwykłych).
    Odpowiednio wydajnego pakietu zasilającego, który da radę oddać prąd wystarczają duży, by zasilić dwa silniki. Wydajność prądowa pakietów nie zależy od ich napięcia czy wielkości.

Najpierw - trzeba kupić silniki. Znać ich dane znamionowe, szczególnie prądy maksymalne. Silniki musza być identyczne i najlepiej z tej samej partii produkcyjnej.

Do silników trzeba kupić odpowiednie regulatory dwukierunkowe.
    Do tego dobrać pakiet zasilający.

Odbiornik musi współpracować z nadajnikiem (jak się kupuje nadajnik to zwykle odbiornik jest w komplecie). I być co najmniej 2 kanały na silniki i po jednym kanale na każdy zasobnik z przynętą. Czyli - minimum 3.

Dodatkowo jest kłopot z zasilaniem odbiornika. Normalnie, robi to regulator silnika przez wbudowany w siebie obwód BEC. Ale nie zaleca się przy dwóch regulatorach ich łączenia z odbiornikiem. Trzeba odpiąć w jednym regulatorze plus z wtyczki do odbiornika. Albo odpiąć oba a odbiornik zasilić przez inny BEC zewnętrzny.

A jak podłączyć wszystko do odbiornika - będzie w instrukcji.

Wygodniejsze jest sterowanie na zwykły ster i jeden silnik. Wystarcza do tego aparatura bez komputera (znacznie tańsza), regulator jednokierunkowy (jeden). Oraz serwomechanizm (i tak musisz je kupić do wyrzucania zanęty, więc lepiej kupić hurtem jeden więcej).
    Jeden silnik to mniejszy hałas, a ty chcesz nęcić. Pamiętaj o tym.

Taka łódka nie musi być szybka. Lepiej jak majestatycznie sobie płynie niż zasuwa w ślizgu.

PS - w Języku polskim dość niefortunnie słowo "kanał" ma dwa znaczenia.
    1 - Kanał jako częstotliwości pracy nadajnika i odbiornika.
    2 - Kanał jako pojedyncza funkcja modelu = wyjście z odbiornika.

Początkującemu trudno często zrozumieć o jakim "kanale" jest mowa.
    Trzeba to wnioskować z kontekstu.
    martinii
    Level 11  
    Madrik wrote:
    Silniki musza być identyczne i najlepiej z tej samej partii produkcyjnej.

Tylko jak to sprawdzić przed zakupem? Kupiłem ostatnio 2 silniki Graupnera Speed 400 i każdy kręci się z inna prędkoscia... Silniki były w wersji oem - w samym woreczku.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Nie zawsze się da. Pozostaje trymowanie lub ustawianie krzywej gazu.
    W każdym razie napęd dwusilnikowy to zawsze większe problemy i koszty.
    Adzyo
    Level 11  
    Madrik dziękuje za wyczerpującą i konkretną wypowiedź. Myślałem że jest to łatwiejsze jednak przeliczyłem się i takie kombinowanie na 2 silniki jest zbyt skomplikowane. Widziałem filmiki z łódkami gdzie śruba napędowa była zamontowana na sterze i było to połączone z silnikiem na giętkim przegubie. Rozumiem że jak dam "gazu" to silnik będzie pracował na max obrotach? I aby śruba kręciła się w przeciwnym kierunku trzeba coś dodać czy może odbiornik przemienia obroty lewo prawo? (na zasadzie zmiany napięcia +/-??). Przy opcji 1 silnik z sterem potrzebuję 1 kanał na napęd + 1 na ster + 1 na wyrzuty zanęty.
    loopack
    Level 12  
    Nic nie chwytasz. Aby silnik się obracał w przeciwnym kierunku nagle musi mieć zmienione bieguny + i - staje się - i +.
    Aby silnik się obracał potrzebny jest regulator, to on odpowiada za prędkość obracania się silnika, oraz gdy regulator jest np samochodowy, to odpowiada za kierunek obrotów i czegoś takiego potrzebujesz i pod to dobrać silnik.
    Natomiast sterować możesz byle serwem podpiętym do steru. Regulator i serwo wpinasz w odbiornik i masz sterowanie z nadajnika co trzymasz w ręce, proste jak drut.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Mała uwaga, to regulator dobieramy do silnika, nie na odwrót. Silnik zaś dobieramy do modelu i parametrów użytego napędu (śmigło, śruba, koła).