logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerzutnik schmitta i histereza - jak to działa ?

maroo123321 05 Paź 2012 22:59 3573 3
REKLAMA
  • #1 11381556
    maroo123321
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam,
    Otóż zastanawia mnie od jakiegoś czasu jak działa zjawisko histerezy w przerzutniku schmitta.Jeśli się nie mylę jest to w jakiś sposób dodatnie sprzężenie zwrotne ale nie dokońca rozumiem.Histereze sobie tłumacze na przykładzie jakiejś lodówki z regulowaną temp. włączenia i wyłączenia.Np.
    lodówka włącza się kiedy będzie więcej niż 2 stopnie a wyłącza kiedy będzie więcej ( a właściwie to mniej ;) ) niż -2 stopnie. Czy na podobne jzasadzie działa histereza w przerzutniku schmitta ? Nie dokońca rozumiem gdzie pojawia sięsprzężenie zwrotne i jak to działa,Znalazłem 2 schmaty ( jeden z oślej łączki a drugi gdzieś na necie jak szukałem jak to działa ) i trochę się różnią ale zasada działania jest taka sama ( ciekawe ? ):

http://home.agh.edu.pl/~maziarz/LabPE/img_przerzutnik/przerz5_przerzutnik_schmitta.gif

i z odlej łączki :

https://obrazki.elektroda.pl/3_1185393173.gif

( to zaznaczone na czerwono - różnią się tym ze w oślej nie mamy rezystora na drugim tranzystorze podłączonego o minusa - dlaczego ?)

Mam nadzięję na drobną pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 11383240
    maroo123321
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Dzięki wielkie za ten link ale jesli można to mam 1 pytanie.
    Ja myślałem , że napięcie na bazie tranzystora musi być większe niż 0,6 V a nie musi być większe między bazą a emiterem.Można wiedzieć dlaczego tak się dzieje ? dlaczego jeśli na emiterze mamy np .1 V to do otwarcia tranzystora potrzeba 1,6 V ( bynajmniej tak z tego tekstu zrozumiałem ) .Czy po porostu raz na zawsze mam sobie zapamiętać , że MIĘDZY bazą a emiterem napięcie musi być większe na bazie o 0,6 V żeby yranzystor się otworzył

Dzięki jeszcze raz za ten link

Pozdrawiam
  • #4 11383324
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Do otwarcie tranzystora NPN napięcie na bazie musi być o ok 0.6V większe niż napięcie na emiterze. Czyli jak masz na emiterze 1V to do otwarcie tego tranzystora musisz podać napięcie większe niż 1.6V na bazę. Bo tylko wtedy napięcie miedzy bazą a emiterem jest równe 0.6V. Bo dla 1V na emiterze i 1.2V na bazie Ube wynosi tylko 0.2V. A to jest za mało do otwarcia tranzystora.
REKLAMA