logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja OMVL-ECON - Działanie silnika krokowego sterowanego podciśnieniem.

kolszak 06 Paź 2012 12:27 5919 17
REKLAMA
  • #1 11382550
    kolszak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam.

Mam pytanie do osób które kiedyś miały do czynienia z instalacją II generacji OMVL-ECON (chodzi mi głównie o emulator sondy lambda wraz z silniczkiem krokowym).

Zdjęcia identycznej instalacji:
    http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3727282

Instalację musze doprowadzić do sensownej używalności, mianowicie ktoś kiedyś z niewiedzy wywalił m.in przewód podciśnieniowy z silnika krokowego do membrany OMVL spiętej z podciśnieniem z kolektora. Dodatkowo zastanawiam się jak działały takie silniki krokowe. Na pierwszy rzut oka jest to zwykły elektrozawór, który jest otwierany po załączeniu gazu ale podciśnienie jakoś musi zwiększać dawkę LPG.

Mile widziane też sugestie co do nowego emulatora sondy (Renault Scenic 8v 1.6, sonda 3 pinowa), w opcji wraz z silnikiem krokowym (PS. tylko to nie chce całego komputera w stylu BingoM).

Dodatkowo chciałem zapytać jak było z homologacją czy takie instalacje były zakładane bez śruby (bo wydaje mi się, że ktoś śrube dostawił).

Ogólnie problemów zbyt wielkich nie mam ale na przeglądzie wyszło dużo CO więc wyregulowałem całą instalację ale widzę, że mam problem z wyregulowaniem wysokich obrotów (ciągle uboga mieszanka). Myśle że kluczową rolę odgrywa tu okrojony kiedyś przez kogoś silnik krokowy - cały czas jedna pozycja otwarcia.
  • REKLAMA
  • #2 11384903
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 574
    Jak działa? II generacja działa w oparciu o pomiar "po" tzn z sondy lambda i na jej podstawie zwiększa lub zmniejsza o malutkie kroki średnice przelotową zaworu. Tak jakbyś register sterował silnikiem krokowym. Daje to możliwość korygowania składu mieszanki gazu tak by był optymalny i nie niszczył katalizatora jak i zaworów. Więc jest sobie jakiś procesor który czyta sondę i reguluje silnik krokowy. To było w wielkim skrócie bo proces regulacji i jej ustawiania jest trosze bardziej zagmatwany ale da się zrozumieć.
    Jeśli chcesz nowy emulator to tylko i wyłącznie z całym sterownikiem bo to przeważnie integralna część. Jedynie emulatory wtrysku nie zawsze są razem ze sterownikiem także Bingo M ;-p lub rozkminienie tego co masz. Może być też AL700 lub AL800 ale to beznadziejne sterowniki na których akurat się znam i nie polecam ;-p.
    Jak czułość membrany nic nie daje to pozostaje ci przeprogramować sterownik i ustawiać na optymalny skład na sondzie. Przeważnie większy problem z ustawieniem jest na niskich obrotach bo tam panuje małe podciśnienie a na wysokich jest już duże i jedyne co może ograniczać to zakres pracy attuatora lub zbyt mała czułość membrany.
    Co do "śruby" możesz nawet kupić silnik krokowy który ma taką dodatkową śrubę. Ja nie miałem potrzeby jej stosować bo w programie można ustawić przeważnie pożądany zakres pracy att.
  • #3 11385200
    kolszak
    Poziom 16  
    Dobra do rzeczy jak działa akurat ten konkretny zestaw, czyli jakiś dziwny "silnik krokowy" połączony z przez membranę z kolektorem ssącym. Dodaje gazu ciśnienie maleje i co zwiększy się szczelina na tym krokowcu OMVL?. Sterowniki bez sterowania wtryskiem znam conajmniej dwa mini lambda lecho i stag-l, trzeci to taki który ja posiadam. Rozumiesz o co pytam zaglądałeś na zdjęcia?? To nie jest standardowy silink krokowy tam jest zwykła cewka jak od elektrozaworu jakaś chyba membrana, na samym dole tradycyjna śruba, wolałbym zgrubnie zaskoczyć jak to działa zanim będe przywracał stan faktyczny. PS. Nie mam żadnych problemów z falującymi obrotami nic takiego nie pisałęm. Więc jak chcesz pomóc to prosze skup się na tym konkretnym przypadku nie pisz mi jak działa II generacja bo nie oto mi chodzi.
  • #4 11385421
    psooya
    Poziom 38  
    Ja bym wziął oscyla i zobaczył czy czasem na tym "krokowym" niema PWMu, jeśli jest to z grubsza wiadomo jak jest zrobiona regulacja. Zamiast silnika krokowego jest przeciwwaga na elektromagnesie być może obciążona podciśnieniem kolektora ?
    Pisz konkretniej to unikniemy nieporozumień. Na pewno całe to ustrojstwo musi płynnie regulować więc jak nikt nie pomoże to moja rada na oscyl może być dobra. A jak szkoda czasu to wymiana zestawu nie jest jakaś droga a oszczędzi ci sporo czasu pomijając fakt dostania części.
  • REKLAMA
  • #5 11386203
    kolszak
    Poziom 16  
    Sprawdze, rozbiore to w tygodniu zobacze czy wogóle to jest jeszcze mechanicznie sprawne. Sonde musze wziąć na oscylator ze wskazań diodowych na tym sterowniku to sonda nie bardzo chce pracować falowo więc całość składa się w uszkodznie sondy i naprawę w stylu odłączenie obwodu a wstawienie śruby. Dzięki. Zrobie też chyba dokładne zdjęcia jak to rozbiore może komuś się kiedyś przyda.
    Ale z tą modulacją to może być dobry trop bo pamiętam, że mierzyłem zwykłym miernikiem tą cewkę i nic zero napięcia odłączałem też przewody a silnik dalej sobie chodził.
  • #6 11388829
    psooya
    Poziom 38  
    Jak sonda pokazuje ci raz bogato raz ubogo i układa się to w fale prostokątną to jest ok jeśli nie to może być zabrudzona od np spalania oleju i może się uda ją wyczyścić. Rozbierz i zrób zdjęcia może uda się to ogarnąć bo w sumie ciekawa instalacja :-)
    Apropo monitorka na diodach to właśnie jestem na etapie pisania softu na ATmege. Pierwsza wersja działa natomiast chcę żeby jedna linijka wyświetlała średnią np z 10 sekund i za razem wartość chwilową (średnią z 1 sekundy). Może coś uda mi się podziałać w najbliższym czasie.
  • REKLAMA
  • #7 11390208
    kolszak
    Poziom 16  
    OK. Zasadza działania jednak okazała się banalna. :)
    Tak wygląda sam silnik krokowy:
    To jest membrana którą łączy się silnik krokowy oraz podcisnienie z kolektora

Silnik rozebrałem bo już po wykręceniu widziałem, że jest niezły szlam na zaworku wewnętrznym który teraz po przeczyszczeniu chodzi idealnie

Zasada działania prosta podciśnienie z kolektora odchyla za pomocą membrany króciec w związku z czym zwiększa się przelot w szczelinie która porusza się LPG. (przy nie działającym elektrozaworze). Jeśli załącze elektrozawór grzybek zostaje przez sprężyny ułożony w pozycji maksymalne wychylenie.

Po rozkręceniu części elektrozaworu:

Po rozkręceniu membrany w silniku krokowym:
    Tutaj oczywiście membrane jeszcze można zdjąć, najlepiej po odkręceniu trzpienia - środkowa śruba. Potem po wyczyszczeniu trzpień chodzi idealnie.

To tyle jeśli chodzi o mechanike, ektronicznie nie dostaje ze sterownika sygnału na elektrozawór ale najpierw zajme się sondą jej wykres nie jest moim zdaniem dobry a po pewnym czasie nagrzania silnika napięcie wogóle stoi w miejscu. Nie wiem też jak sam sterownik ale to się dopiero okaże po wymianie sondy. (chodzi o to czy regulator będzie ładnie wskazywał na diodach uboga/bogata). Same napięcie na cewce elektrozaworu silnika krokowego musi być załączone przy określonym stanie O2 w spalinach więc całkiem możliwe ze na poprawnej sondzie regulacja krokowcem zacznie działać.
  • #9 11390789
    kolszak
    Poziom 16  
    Nie mam sprawnej sondy więc na 100% nie odpowiem, ale patrząc na budowę cewka musi dostawać impulsami napięcie ze sterownika więc można by było powiedzieć, że modulacja szerokością jaka najbardziej (do blokady ruchu silnika krokowego przez pewien okres).
  • #10 11392365
    psooya
    Poziom 38  
    Podstaw emulator jak masz jakiś, będzie wiadomo czy reguluje :-) np inny sterownik i użyj sygnału emulacji do sterowania tym OMVLem. Jeśli kumasz elektronikę to jakiś NE555 i chwila cierpliwości i będziesz miał czym emulować.
  • #11 11392971
    kolszak
    Poziom 16  
    Zamówiłem już i tak nową sondę więc czekam na przesyłkę, można też pobrać sygnał sondy z innego pojazdu w celu uruchomienia emulacji, ale w odpowiedniej kolejności najpierw sonda ją tak czy siak trzeba wymienic :)

Podłączyłem sobie laptopa do samochodu i uszkodzenie sondy potwierdzone. Bez dwóch zdań.
    Z ciekawostek o emulatorze, daje ładną falę prostokątną na ECU ale w zakresie 0,36V do 1,36V.

Problem jest natomiast z mechaniką membrany sterująca silnikiem krokowym. Po prostu była dziurawa ciężko też to połatać (w zasadzie pokleiłem silikonem) ale ciągnie gdzieś bokiem powietrze. Więc podciśnienie na końcówce przy silniku krokowym jest bidne. Chyba jednak najtaniej będzie kupił staga-l plus i zmienić te cudo, ciężko mi nawet wpaść na pomysł gdzie zapytać o części zamienne do ECON-EC by ktokolwiek wiedział o czym mówie. :)
  • REKLAMA
  • #12 11420060
    kolszak
    Poziom 16  
    OK. Całość naprawiona system działa ładnie balansuje pomiędzy bogatą a ubogą mieszanką na wyższych obrotach. Problem z membraną sterującą silnikiem krokowym pozostał dalej, póki co jest połatana ale cienko to widzę. Chce spróbować podpiąć podciśnienie z kolektora przez zaworek dławiąco zwrotny, bo jak się okazuje ta membrana to nic innego jak tylko zwykły reduktor podciśnienia. Podejrzewam, że ma to na celu ochronę właściwego tłoczka z membraną na silniku krokowym przed jakimiś gwałtownymi wyrywaniami ku górze. Wszelkie inne pomysły skąd wziąć reduktor podciśnienia jak najbardziej wskazane. (musi być typowo mechaniczny).
  • #13 13219469
    bzoli
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Potrzebuję schemat do OMVL Econ ec.
    Dziękuję.
  • #15 13227556
    bzoli
    Poziom 11  
    Dziękuję.
    Reduktora OMVL Reg R90/E.
    Znalazłem schemat.
    Załączniki:
    • OMVL_REG_ECON_EC_mod.811.pdf (106.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 13339591
    kolszak
    Poziom 16  
    Zerknąłem na ten schemat i coś mi nie pasuje, jak wtedy jest aktywowany emulator? U mnie aktywuję się tylko jak działa na LPG, widzę, że ma nawet czujnik TPS czego nawet nie brałem pod uwagę, ale musi być coś jeszcze do wysterowania emulatora.
  • #17 13340168
    bzoli
    Poziom 11  
    OMVL przełącznik
    Załączniki:
    • OMVL_switch.pdf (204.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 13343320
    kolszak
    Poziom 16  
    U mnie przełącznik nie przetrwał ducha czasu (parownik też), poprzedniemu właścicielowi wstawiono Elpigazu, zwykłu switch bez przełączania obrotami tylko manualnie. Ale nawet jak patrze na rozpiskę samego przełącznika który wstawiłeś nie widzę tam sterowania emulatorem sondy, ani emulacją wtrysku (mam Pitagora i pewnie gdzieś jest brane +12V po zaworze gazowym), w chwili wolnej zobaczę jak jest wysterowany ten emulator sondy OMVL bo tylko tyle mi z oryginału tej instalacji zostało.

Widać na zółtym odłączenie paliwa, na tym pewnie bedzię też emulator wtrysku, to jeszcze muszę zerknąć co uaktywanie emulator sondy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji gazowej II generacji OMVL-ECON, szczególnie działania silnika krokowego sterowanego podciśnieniem oraz emulatora sondy lambda. Użytkownicy wymieniają doświadczenia związane z naprawą i regulacją instalacji, wskazując na problemy z podciśnieniem oraz działaniem silnika krokowego. Zauważają, że silnik krokowy działa na zasadzie regulacji przepływu LPG w oparciu o podciśnienie z kolektora, a także omawiają kwestie związane z wymianą uszkodzonych komponentów, takich jak sonda lambda i membrana. Pojawiają się sugestie dotyczące użycia oscyloskopu do analizy sygnałów oraz możliwości zastosowania emulatorów wtrysku. Użytkownicy dzielą się także informacjami na temat schematów i części zamiennych do instalacji OMVL.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA