logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 B3 2.0 benzyna - trudności z odpalaniem na zimnym silniku, wtrysk mechaniczny

matwiak 28 Sty 2005 14:40 3283 7
REKLAMA
  • #1 1176258
    matwiak
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Mam problem z moją B3.....Wtrysk mechaniczny - silnik 2.0 (benzyna)
    Nie chce zapalać gdy jest zimny silnik. Byłem już u mechanika....jeden sprawdził wszystko i stwierdził,że jest wszystko ok. Ale chciałbym zauważyć,że będąc u niego, silnik nigdy tak do końca nie wystygł. Drugi...bez oglądania samochodu stwierdził, że wie co jest i może uda mu się to naprawić...za 150zł...ale nie daje gwarancji. Może ktoś mi podpowie co z tym fantem zrobić.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Robert
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1176879
    Heroses
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    A jak wchodzi na obroty?? Czy dynamika jazdy się zmieniła??
    Może filtr paliwa jest zapchany albo jakaś nieszczelnośc w układzie zasilającym i samochodzik z rańca jak nie ma paliwka w przewodzie nie pali dopiero pochwili zapali.
  • REKLAMA
  • #4 1176945
    matwiak
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o to co powiedział mechanik...to cytuję:"naprawię...bedzie to kosztowało 150zł...i nie daję gwarancji,że będzie chodził"..
    Natomiast jeżeli chodzi o szczelność to była sprawdzana, filtr wymieniony, ciśnienie paliwa trzyma...
    Właśnie skończyłem dokładny przgląd połączeń gumowych wężyków od podciśnień, które są połączone z układem zasilania...znalazłem jeden wężyk, który na końcówce był za słabo zaciśnięty...doszczelniłem go. Próbowałem zapalić i zapalił... Fakt,że wczoraj wyładował mi się akumulator i dzsiaj włożyłem świeżo naładowany,a więc bardzo dobrze kręcił...zobaczę jutro.
  • #5 1176982
    Artwin
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Podaj rocznik i typ silnika może coś będę w stanie podpowiedzieć.
  • REKLAMA
  • #6 1177446
    musiej
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Jeżeli odpala na ciepłym normalnie to sprawdz czujnik temperatury odpowiadajacy za pracę wtryskiwacza rozruchowego .To raczej będzie ten bul / można poradzić sobie z tym tymczasowo podłanczając wtryskiwacz podczas rozruchu na krótko tzn. podajac napiecie 12.5 v
  • #7 1177921
    matwiak
    Poziom 11  
    Audi 80 rocznik 88 model 89. Czujnik sprawdzał mechanik...ale do końca nie jestem pewien czy silnik podczas tej kontroli był całkowicie zimny.
    Dzisiaj sprawdziłem szczelność połączeń węży podciśnieniowych podłączonych do układu zasilania...jednego musiałem doszczelnić. Po podłączniu akumulatora (ładowanego) od wczoraj zapalił od "kopa" Zobaczę jutro, czy z rana też odpali bez problemu...Oczywiście powiadomię o wynikach
    Pozdrawiam
    Robert
  • #8 1178589
    j_a_c
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    na całkowicie zimnym silniku sprawdz napiecie na wtryskiwaczu rozruchowym podcza odpalania
    albo go wykrec i zobacz czy cos z niegi leci podczas odpalania ale tu zalecam spora oatroznosc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Audi 80 B3 z silnikiem 2.0 benzyna i mechanicznym wtryskiem paliwa ma problem z odpalaniem na zimnym silniku. Mechanicy sprawdzili układ paliwowy, ciśnienie paliwa oraz filtr, które są w porządku. Wykryto nieszczelność w jednym z wężyków podciśnieniowych, którą uszczelniono, co poprawiło rozruch po naładowaniu akumulatora. Zalecane jest sprawdzenie czujnika temperatury odpowiedzialnego za pracę wtryskiwacza rozruchowego, szczególnie na całkowicie zimnym silniku. Sugerowano także pomiar napięcia na wtryskiwaczu rozruchowym podczas rozruchu lub sprawdzenie, czy z wtryskiwacza wydostaje się paliwo przy odpalaniu. Problem może wynikać z układu podciśnieniowego lub elementów sterujących wtryskiem rozruchowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA