logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Arduino do domofonu z pięciożyłowym przewodem w garażu?

kościotrzep 06 Paź 2012 14:42 2637 3
  • #1 11382963
    kościotrzep
    Poziom 9  
    Witam.

Niedługo instalują mi domofon (z elektromagnetycznym ryglem przy furtce). Nie wiem jaki model, przy zakupie będę się z pewnością kierował ceną, ale elektryk powiedział mi że będzie połączony pięciożyłowym przewodem.

Nieco później chciałbym się pod ten domofon wczepić z Arduino i tutaj moje pytanie. Zakładając że przewód od słuchawki do furtki idzie przez garaż, czy jest możliwość podłączenia się pod ten kabel właśnie w garażu? Po prostu nie chciał bym modyfikować obudowy urządzenia ani przyczepiać dodatkowych przewodów w widocznym miejscu na korytarzu (gdzie będzie wisiała słuchawka).

Czyli wyobrażam sobie to tak: w przewód w garażu wczepiam jakiś "rozgałęziacz" dzięki czemu informacja o naciśnięciu dzwonka przy furtce trafia jednocześnie do słuchawki i do Arduino. Sama słuchawka działa bez zmian, tak jak by tego Arduino w ogóle nie było. Da się zrobić bez wołania elektryka?
  • Pomocny post
    #2 11388934
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    jeżeli będzie to zwykły domofon analogowy to jak najbardziej tak można wyciągnąc potrzebne informacje z centralki w garażu.. Najlepiej zrobić to przez przekaźnik z dwoma parami styków. Jeden styk będzie sterował wywołaniem a drugi posłuży do do komunikacji z Twoim systemem. Można tez dać przekaźnik pod wywołanie ale najpopularniejszy i najłatwiejszy do zakupienia z cewka na 12V może np działać tylko i ustawionej maksymalnej głośności wywołania. Generalnie domofon można przygotować do takiej współpracy na etapie montażu a Tobie pokazać gdzie wetknąć jeden góra dwa kabelki). Takie podłaczenie wybiega troche poza instrukcję ale nie wymaga tez jakiejś szczególnej wiedzy. Ktoś kto ma odrobinę pojęcia o domofonach czy elektronice wykona coś takiego bez najmniejszego problemu.

Pozdrawiam
  • #3 11389131
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 11389360
    kościotrzep
    Poziom 9  
    Bardzo wam dziękuję za pomoc
REKLAMA