logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić trasę i presety kamery obrotowej z rejestratorem RC-16200?

krzysieksek 07 Paź 2012 18:26 3939 6
  • #1 11387341
    krzysieksek
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam posiadam rejestrator RC-16200 ,podłączyłem pod niego kamere obrotową nieznanej mi nazwy w rejestratorze ustawiłem : protokol peldo-d po RS-485 .Z kamere wychodzi 5 przewodów a mianowicie: zasilanie 24v/2 przewody/ wizja/1 przewod/ i +rs485 i -rs488 i te przewody podlaczylem po rejestrator.Z poziomu rejestratora po wcisnieciu PTZ dziala sterowanie kamera i zoom ,naciskam inicjacje/nie wiem co to jest/ i teoretycznie moge wpisac preset ale nic to nie zmienia jak wpisuje np.preset048 .W tym samym okienku pojawia sie też Trasa,osd i auto skanowanie ale w te funkcje niemoge juz wejsc.Po zdjęciu klosza ochronnego z kamery na płytce nacisnąłem przelacznik i kamera automatycznie skanuje po jakiejs trasie teren ale jak to ustawić na potrzebne miparametry? w kamerze są jeszcze przyciski ,po wcisnieciu menu na tv pojawia sie obraz: Languge ,focus,zoom,lock i addr -te 3 pierwsze funkcje moge sie domyslec a lock i addr do czego sluzą ? Jak wybrać trase mi odpowiadającą?
    Jeszcze jedno pytanie na jednej z płytek jest listwa z wyjsciami i tam są wolne 2 piny RS485A i RS485B może pod te piny podłączyć bezpośrednio sterowanie po RS485 i wtedy będę mógł ustawić interesująca mnie trase przez pilota rejestratora?
  • #2 11446372
    Reeltime
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Szanowny Kolego
    Obawiam się ze do programowania presetów i trasy niezbędne jest posiadanie klawiatury sterującej do tego konkretnego typu kamery, niektóre funkcje mogą być niedostępne z Menu rejestratora, można tylko przywołać ustawione wstępnie punkty no i sterować kamerą ręcznie. Niech kolega podeśle fotki kamery (najlepiej z zewnątrz i wewnątrz - płytka) a może coś się uda ustalić.
    W kwestii oznaczeń skrótów:
    addr - służy do ustawiania adresu kamery na RS485
    lock - może oznaczać blokadę sterowania lub ustawień
  • #3 11512477
    krzysieksek
    Poziom 10  
    Witam ,dzięki za odpowiedz.Wrzucam fotki może ktoś coś doradzi.Zastanawiają mnie wolne piny 485a,485b i menu.Po wcisnieciu przycisku CP5 kamera skanuje teren z ustawień wcześniejszego własciciela rozmawiałem z nim i mówił ,że kamera bez problemu bedzie działać z moim rejestratorem . Jak ustawić trasę i presety kamery obrotowej z rejestratorem RC-16200? Jak ustawić trasę i presety kamery obrotowej z rejestratorem RC-16200? Jak ustawić trasę i presety kamery obrotowej z rejestratorem RC-16200? Jak ustawić trasę i presety kamery obrotowej z rejestratorem RC-16200?
  • #4 11512744
    krzysieksek
    Poziom 10  
    Prosze o instrukcje jak poprawić zdjęcia.

Moderowany przez sharp:

Tematy przyklejone w dziale, jeden z nich: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
    Masz wywalić te załączniki i wkleić tak, jak dwa pierwsze prawidłowo zamieszczone.

• #5 11518801
    Reeltime
    Poziom 16  
    Szanowny Kolego
    Sądząc po zdjęciach jest Kolega w posiadaniu kamery wolno-obrotowej model DPK07 produkcji chińskiej firmy MINKING. Mam do niej instrukcję (niestety w języku language), jeżeli to Koledze pomoże to mogę ją spróbować wstawić (objętość ok. 2 MB). Niestety wynika z niej że konieczne jest w celu zaprogramowania trasy i presetów posiadanie klawiatury.
    Proszę pamiętać że ta kamera ma ograniczony kąt obrotu do 355 stopni. Przycisk o którym Kolega pisze inicjuje test obrotu i pochylenia.
  • #6 11523188
    krzysieksek
    Poziom 10  
    Dzieki kolego moze wyslesz mi na emaila:
    Krzysieksec(_at_)op.pl

a jak jest z ta klawiatura? mam klawiature 2d z alegro obsluguje protokoly pelco.Jak dokladnie mam podlaczyc klawiature?
    Wczesniej podłaczyłem klawiature do wejscia RS485 w rejestratorze ale tylko mogłem sterowac kamera i zoomem w presety nie dało się wejś.

Pozdrawiam
  • #7 11524263
    Reeltime
    Poziom 16  
    W kwestii pozycji preset wczytałem się w posiadaną instrukcję i po pierwsze okazało się że to instrukcja nie od tego modelu (tytuł jest po prostu "7" P/T dome camera" a kiedy już ściągnąłem prawidłową okazało się z kolei że się że ten model kamery nie ma presetów (po prostu jest Kolega w posiadaniu prostej głowicy PT z zamocowaną kamerą z obiektywem motor-zoom zamkniętej w obudowie typu dome). Instrukcję (prawidłową) przesyłam na maila, może się przydać :o)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada rejestrator RC-16200 oraz nieznaną kamerę obrotową, którą podłączył przez protokół Pelco-D po RS-485. Mimo że kamera działa, użytkownik ma trudności z ustawieniem presetów i tras. Odpowiedzi sugerują, że do programowania presetów i tras może być potrzebna klawiatura sterująca, ponieważ niektóre funkcje mogą być niedostępne z poziomu rejestratora. Użytkownik zidentyfikował kamerę jako model DPK07 od chińskiej firmy MINKING, która ma ograniczony kąt obrotu do 355 stopni. Wskazówki dotyczące podłączenia klawiatury oraz instrukcje dotyczące kamery zostały również omówione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA