logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ogrzać garaż 100m3? Nagrzewnica wodna z chłodnicy samochodowej?

rocky21 07 Paź 2012 21:55 15828 13
  • #1 11388378
    rocky21
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam.
    Interesuje mnie kwestia ogrzania garażu w domku. Garaż ma kubaturę ok 100m3.
    W domu zainstalowany jest piec na paliwo stałe. W okresie grzewczym niemalże chodzi non stop. Na budziku średnio 60*C.
    Przez garaż przechodzą rury od CO ocieplone. W garażu niestety nie zastosowano żadnego grzejnika, tylko ocieplono strop garażu od wewnątrz.
    Garaż w 1/2 wysokości jest "podpiwniczony"
    Szukam sposobu aby wykorzystać instalację co do ogrzania garażu. Dodam, że w zimie w garażu nigdy nie było minusowej temperatury, ale nie było również takiej do pracy.
    Obserwując warsztaty i hale zauważyłem, że do ogrzania wykorzystują nagrzewnice wodne.
    Czy jest sens bawić się w próbę zbudowania takiej nagrzewnicy wykorzystując chłodnice samochodowa?
    No i przede wszystkim czy taka samoróbka ogrzeje te pomieszczenie?
    Bo gotowe nagrzewnice mają duże moce i obawiam się, że "będą zżerały" ciepło przeznaczone dla domu.
    Chciałbym wpiąć się do instalacji z możliwością wyłączania zaworami tej nagrzewnicy.

Pozdrawiam

Proszę poprawić posty i więcej nie oddzielać w nich każdego zdania "enterem"
    mod - mirrzo
  • #2 11388541
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 521
    Układ z pompą czy grawitacyjny?
  • #3 11388550
    rocky21
    Poziom 15  
    Oczywiście instalacja CO pracuje na pompie obiegowej jeśli oto pytałeś.
    Chciałbym wpiąć tą chłodnice jak grzejnik, ale po przełączeniu zaworów "wyłączam" nagrzewnicę z obiegu

Proszę poprawić posty i więcej nie oddzielać w nich każdego zdania "enterem"
    mod - mirrzo
  • #4 11388793
    -west
    A czemu nie wstawić grzejnika z termostatem albo zaworem, jak należy skoro układ pompowy? Chodzi o oszczędność?
  • #5 11388827
    rocky21
    Poziom 15  
    Wydaje mi się, ze grzejnik nie da rady. A mi zależy aby pomieszczenie było możliwie szybko nagrzane.
  • #6 11388853
    -west
    A czy przypadkiem nie chodziło ci o nagrzewnice powietrza?

Jak ogrzać garaż 100m3? Nagrzewnica wodna z chłodnicy samochodowej?
  • #7 11388871
    rocky21
    Poziom 15  
    No to są właśnie nagrzewnice wodne przecież. Za wymiennikiem wiatrak dmucha. Właśnie o takiej pisałem, że mają duże moce i dlatego pomyślałem o samoróbce mniejszej

Pierwsza litera w zdaniu, to WIELKA litera. Proszę pisać poprawnie.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    mod - mirrzo
  • #8 11389563
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Takie nagrzewnice bywają stosowane do ogrzewania sklepów. To umozliwi szybsze nagrzanie niż kaloryfer (wymuszenie przepływu powietrza przez wymiennik ciepła, bardzo duża powierzchnia grzewcza, wymiennik często miedziany, a więc o najlepszym przewodzeniu ciepła). Jesli nie chcemy takiej nagrzewnicy z dmuchawą, to zastosować do garażu kaloryfer Faviera. Jeśli woda grzewcza ma wysoką temperaturę (60 stopni lub więcej) to w miarę szybko powinien ogrzać garaż.
  • #9 11389697
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Witam.

Nagrzewnica z wymuszonym nadmuchem do dobry pomysł. Istotnie uzyskasz bardzo szybkie ogrzanie pomieszczenia. Istotnie, takie urządzenia mają z reguły duże moce.
    Ale generalnie warto dalej drążyć pomysł. Samoróbka popełniona na starej chłodnicy samochodowej i jakimś wiatraku jest dla celów garażowo-warsztatowych ze względów cenowych warta rozważenia. I tylko z tą małą mocą cieplną chłodnic samochodowych to różnie może być :-). Jeżeli taka chłodnica byłaby z samochodu -weźmy z silnikiem około 80 KM, a sprawność silnika spalinowego weźmy circa 33 %, to znaczy że moc cieplna do wytracenia na chłodnicy to 2 x 80 KM = 160 KM = 117 kW. A to nie jest mało :-)

Ile mocy nasz w kotle ?
    I jak jest regulowana temp. na kotle ? Miarkownik ? Jakiś wiatrak ?
  • #10 11389715
    rocky21
    Poziom 15  
    Kocioł buderusa ogrzewa dom o powierzchni 180m2 bez problemów. Nie wiem dokładnie ile ma mocy, dlatego chcę zrobić na zaworach możliwość "wypięcia" nagrzewnicy w dowolnym momencie, kiedy np. nie będę pracował. A na oryginalnych nagrzewnicach to na pewno kocioł nie pociągnie całości. Dlatego pomysł z tą chłodnica. Tylko jak ja się wepnę w instalację skoro już pracuje :)

Piec sam dozuje dopływ powietrza .
    Czyli szukać małej chłodnicy?
  • #11 11389733
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Sprawdź dane z tabliczki znamionowej i typ pompki. Kocioł gazowy ? Oczywiście trzeba załatwić dwie sprawy - wpiąć się ( to się, IMO , jakoś dać musi ;-) ) i regulowanie mocy nagrzewnicy - metodą prób i błędów też się da na jakimś ręcznym kurasku kulowym :-). A potem to tylko zapamiętać położenie pokrętła :-)

Po chwili - sprawdź najpierw w necie nagrzewnice małej nocy. I ceny. Może będzie warto ? Kupisz jakoś wyglądający zestaw , z wiatrakiem. No chyba, że masz przemożną potrzebę pomajsterkowania, co jak najbardziej pochwalam i w pełni rozumiem :-)
  • #12 11389747
    rocky21
    Poziom 15  
    Piec tradycyjny, węgiel/drzewo.
  • #13 11405027
    rocky21
    Poziom 15  
    Witam ponownie. Dziś ktoś mi podpowiedział, abym nie wymyślał, tylko kupił nagrzewnice na olej opałowy. Miał może ktoś do czynienia z tym rodzajem ogrzewania? Czytałem trochę i obawiam się, że te nagrzewnice bez odprowadzenia spalin nie nadadzą się do garażu.
  • #14 18237898
    Maras_88
    Poziom 2  
    Ile może kosztowac montaż 4 nagrzewnic w obiekcie takim jak hala + oczywiście piec. Nagrzewnice wodne, cena materiału to ok 20 000zł. Chciał bym wiedzieć jak wycenić robociznę bo do tej pory nie zajmowałem się instalacjami tego typu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na ogrzanie garażu o kubaturze 100m3, korzystając z instalacji centralnego ogrzewania (CO) z piecem na paliwo stałe. Garaż nie ma grzejnika, a jedynie ocieplony strop. Rozważa wykorzystanie nagrzewnicy wodnej z chłodnicy samochodowej, ale obawia się, że może to wpłynąć na wydajność ogrzewania domu. Uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, w tym zastosowanie nagrzewnicy z wymuszonym nadmuchem, co pozwoli na szybsze ogrzanie pomieszczenia. Wskazują również na możliwość zakupu gotowych nagrzewnic, takich jak kaloryfery Faviera, oraz omawiają kwestie regulacji mocy nagrzewnicy i jej wpięcia w istniejącą instalację CO. Użytkownik rozważa także nagrzewnice na olej opałowy, ale ma obawy dotyczące odprowadzania spalin.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA