logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ogrzać garaż piecykiem typu koza z obiegiem wody i chłodnicą samochodową?

kaczek15 05 Lis 2013 18:24 1767 3
  • #1 12918785
    kaczek15
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, temat może się wydawać nieco smieszny ale cóż chciałbym spróbować. Chodzi o ogrzanie garażu 2 stanowiskowego (5m x 4m na stanowisko) piecykiem typu koza (samoróbka 8mm blacha). Problemik w tym, że stanowiska oddzielone są ściana z przejściem o szerokości 100cm no i rzecz jasna w jednym z garaży jest zimno. Pomysł w tym, żeby przez piecyk pościć obieg wody(glikol) a za wymiennik dać chłodnice samochodową z wentylatorem instalacje chciałem wykonać w technologi alu pex (długość rurek nie przekraczała by 8m), wężownice do piecyka mam już przygotowaną z rurki 1/2 cala, za zbiornik wyrównawczy miał by służyć (zaspawany profil kwadrat o pojemności około 3-4l z króćcem an 1/2 cala, i moje pytanie czy wstawić w obieg tania pompę obiegowa Omnigena, czy lepiej jakiś grzejnik stary zamiast chłodnicy prosił bym ogólnie o jakieś sugestie no albo czy warto w ogóle się w to bawić ?
  • #2 12918979
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Jak zestawisz zalety i wady ogrzewania kotłem i piecem to w twoim przypadku nie znajdziesz żadnej zalety ogrzewania kotłem. :D
  • #3 12919045
    kaczek15
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    No z zalet było by ciepło w drugim garażu a przynajmniej powinno być ;D bo piecem nie mogę tego osiągnąć ..
  • #4 12919115
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    kaczek15 napisał:
    No z zalet było by ciepło w drugim garażu a przynajmniej powinno być ;D bo piecem nie mogę tego osiągnąć ..

Masz źle bądź w ogóle nie zrobione DGP (dystrybucję gorącego powietrza).
REKLAMA