logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar Gracja P124 - Zatrzymanie programatora na funkcji grzania, co sprawdzić?

Dziubekbor1966 30 Kwi 2008 18:19 2333 8
REKLAMA
  • #1 5092386
    Dziubekbor1966
    Poziom 2  
    Witam, szukam dobrej rady w usunięciu usterki. Nie wiem gdzie tkwi problem czy w programatorze lub w innym urządzeniu pralki Polar Gracja. W czasie prania wstępnego i zasadniczego gdy programator przechodzi na funkcję grzania zostaje w tej pozycji aż do ręcznego przesunięcia pokrętła pozostałe funkcje działają idealnie. Silnik programatora jest nowy, styki w programatorze wyczyszczone! Gdzie mam szukać usterki. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5092398
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    Było. Sprawdź czy będzie chodzić przy grzaniu na zero. Jeśli tak - wymień grzałkę. Jeśli nie - będziemy dumać czy dobrze poskładałeś programator.
  • REKLAMA
  • #3 5092410
    Dziubekbor1966
    Poziom 2  
    Sprawdzałem grzałkę miernikiem jest OK, uruchamia się w odpowiednim cyklu, w programie pranie wstępne słabo grzeje w zasadniczym dobrze.
  • Pomocny post
    #4 5092438
    movzx
    Poziom 40  
    "Dobrze" czyli nagrzeje i wyłącza termostat, a mimo tego nie idzie dalej? Zerknij na przekaźnik blokady z tyłu, czy dobrze założyłeś "widełki" i ogólnie czy blokada puszcza po nagrzaniu/skręceniu na 0.
  • REKLAMA
  • #5 5092439
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    pranie wstępne grzeje o 30 stopni ,zasadnicze do nastawionej temperatury.Spraawdź czy wyłącza termostat temperature.Czesto urywa się drut czujki.
  • REKLAMA
  • #6 5092463
    Dziubekbor1966
    Poziom 2  
    Grzałka grzeje do momentu przekręcenia pokrętła na następną pozycję. Czy mogę otrzymać więcej informacji na temat przekaźnika blokady i o jakie "widełki" chodzi.
    Drut czujki i termostat jest OK sprawdzałem !
  • #7 5092470
    movzx
    Poziom 40  
    Dziubekbor1966 napisał:

Grzałka grzeje do momentu przekręcenia pokrętła na następną pozycję.
    Drut czujki i termostat jest OK sprawdzałem !

Te dwa stwierdzenia są sprzeczne. Albo grzeje do zagotowania albo wyłącza samoczynnie.
    Przekaźnik blokady to ta cewka z tyłu programatora, wystają z niej miedziane widełki poruszające plastikowym kołeczkiem wystającym z programatora.
  • #8 5092502
    Dziubekbor1966
    Poziom 2  
    Cewka jest OK i widełki są założone tak jak na instrukcji wystająca oś jest po środku widelca.

Dodano po 1 [minuty]:

może łatwiej wytłumaczył bym co sprawdzałem cały problem przez telefon

Dodano po 11 [minuty]:

Czy to jest wina programatora czy też mam szkać usterki gdzie indziej?

Dodano po 18 [minuty]:

Zrobiłem tak jak mi movzx poradził zrobiłem pranie z wyłączonym termostatem czyli w pozycji 0, ku mojemu zdziwieniu pranie odbyło się bez zastrzeżeń i przerw. Proszę o dalszą pomoc w zlokalizowaniu usterki.
  • #9 5092662
    colcolcol
    Specjalista AGD
    Ocena: 342
    Dziubekbor1966 napisał:
    ku mojemu zdziwieniu pranie odbyło się bez zastrzeżeń i przerw.

Albo to był przypadek i silniczek jest jednak uszkodzony (bez rozebrania go nie stwierdzisz czy jest sprawny!!) albo grzałka ma przerwę (nie ma 27 ohm) albo mataczysz :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W pralce Polar Gracja P124 programator zatrzymuje się na funkcji grzania i nie przechodzi dalej, mimo że silnik programatora jest nowy, a styki wyczyszczone. Grzałka została sprawdzona miernikiem i działa poprawnie, nagrzewając wodę do odpowiedniej temperatury, a termostat i drut czujki są sprawne. Problem może leżeć w przekaźniku blokady programatora, który steruje mechanizmem przesuwania pokrętła za pomocą miedzianych "widełek" poruszających plastikowy kołeczek. Po wyłączeniu termostatu pranie przebiega bez zakłóceń, co sugeruje, że usterka może dotyczyć mechanizmu blokady lub silniczka programatora, który mimo nowości może być uszkodzony. Konieczne jest dokładne sprawdzenie stanu silniczka programatora oraz poprawności montażu przekaźnika blokady i jego elementów mechanicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA