logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Simodrive 611 - nieprawidłowy kierunek i kąt obrotu stołu po wymianie przewodu

trabant_plk 09 Paź 2012 19:21 2376 7
REKLAMA
  • #1 11394562
    trabant_plk
    Poziom 9  
    Witam serdecznie,
    Mam pytanie o wyjaśnienie takiego zjawiska.
    Otóż wymieniałem przewód zasilający od silnika 3f sterowanego przez falownik. Kabel został podłączony jak poprzedni i od tego momentu zaczęły się cyrki.
    Otóż silnik ten steruje obrotowym stołem, przy próbie załączenia obrócił się w przeciwną stronę niż zwykle i o niewielkie kąt zatrzymując się z błędem zbyt dużego poboru prądu. Zamieniono fazy na wyjściu falownika - stół obrócił się w dobrą stronę ale znowu o niewielki kąt i znowu zatrzymał się z błędem przekroczonego prądu. Początkowo myśleliśmy, że to jakaś blokada mechaniczna ale niestety silnik nie miał żadnego oporu mechanicznego a wymieniany był tylko kabel zasilający reszta maszyny nie była ruszana.

Spróbowaliśmy wszystkich 6 kombinacji podłączenia faz z falownika na silnik i ku naszemu zdziwieniu poprawną pracę silnika a co za tym idzie całego stołu dawała tylko jedna kombinacja faz.
    Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Falownik czy silnik ?

Zjawisko jak dla mnie dość ciekawe bo jestem początkujący w tym temacie a odpowiedzi znaleźć nie mogę więc wolałem zadać pytanie specjalistą z elektrody.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki- popraw tytuł!
    [Akrzy]
  • REKLAMA
  • #2 11394883
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Wydaje się, że przewód może mieć przerwę na jednej z faz lub też jest niedokładnie przykręcony na zaciskach falownika.
  • REKLAMA
  • #3 11394931
    trabant_plk
    Poziom 9  
    Też była taka teoria więc dla sprawdzenia wzięliśmy inny przewód i ta sama sytuacja.
  • #4 11394986
    tolkien1980
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    W takim razie pozostaje przemierzyć uzwojenia silnika. Sprawdziłbym jeszcze pewność połączeń na kostce silnika przewodów biegnących do uzwojeń.
    I zastanawia mnie powód wymiany tego przewodu zasilającego silnik.
  • #5 11395102
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    trabant_plk napisał:
    Spróbowaliśmy wszystkich 6 kombinacji podłączenia faz z falownika na silnik i ku naszemu zdziwieniu poprawną pracę silnika a co za tym idzie całego stołu dawała tylko jedna kombinacja faz.
    Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Falownik czy silnik ?

Możliwe ze falownik ma sygnał zwrotny położenia stołu z resolwera.
  • REKLAMA
  • #6 11399851
    trabant_plk
    Poziom 9  
    witam
    Chciałem uzupełnić pewne dane co do sprzętu.
    Otóż stół ma w sobie jakiś silnik Cytec (niestety nie mam tutaj oznaczeń, bo jako cześć zamienna przychodzi cały stół z wmontowanym w niego silnikiem i w razie awarii stołu lub sinika wymieniany jest komplet). Do silnika tego podpięty jest enkoder Heidenhain ROD270.
    Enkoder wraz z silnikiem podpięte są pod simodrive (LT moduł: 6SN1123-1AA00-0CA1 , karta regulatora: 6SN1118-0DG23-0AA1 ).

Po wymianie przewodu zasilającego nastąpiły objawy opisane powyżej. Sprawdzone były wszystkie komponenty sterowania oraz nie znaleziono nigdzie mechanicznej blokady stołu.
    Sprawdziliśmy wszystkie 6 możliwych połączeń silnika z Simodrive i tylko jedna kombinacja ustawień sprawiła, że stół zaczął poprawnie działać.
    Inne kombinacje obracały go to w prawo to w lewo i kąt o zbliżony do 20° po czym napęd się wyłączał z komunikatem przeciążenia.
    Powiem szczerze że pierwszy raz się spotkałem z takim czymś. Do tej pory nie miałem takiego problemu.

Mam nadzieję, że te więcej szczegółów pozwoli wyjaśnić o co tutaj chodzi.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
    Trabant
  • REKLAMA
  • #7 11404108
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Karta mocy ma na wyjściu oznaczenia faz U/V/W i odpowiednie żyły przewodu powinny pasować do odpowiednich zacisków na tabliczce silnika U/V/W.

Poczytaj o elektronicznej komutacji silników serwo.

Pozdrawiam.
  • #8 11481723
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 925
    Enkoder ci się poluźnił na osi? Stycznik i termik nie są upalone? Stół ma krańcówki bazujące?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem 3-fazowym sterującym obrotowym stołem po wymianie przewodu zasilającego. Po podłączeniu przewodu stół obracał się w przeciwną stronę i zatrzymywał z błędem przeciążenia. Po zamianie faz na wyjściu falownika, stół obracał się w dobrym kierunku, ale nadal zatrzymywał się z tym samym błędem. Użytkownik sprawdził wszystkie możliwe kombinacje podłączenia faz, z których tylko jedna działała poprawnie. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie uzwojeń silnika, połączeń oraz sygnału zwrotnego z enkodera. Użytkownik podał dodatkowe informacje o używanych komponentach, w tym silniku Cytec i enkoderze Heidenhain ROD270, które są podłączone do falownika Simodrive.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA