logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE37A615A3FXXH - Wymiana układu AS15-F bez Hot-Air, jak to zrobić?

10 Paź 2012 20:05 11970 8
REKLAMA
  • #1 11398289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 11398329
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Antares95 napisał:
    ze układ ten jest tez lutowany od spodu, czy to prawda?

Nie!
    Jeśli chcesz go odlutować, ja ci proponuję np. zapalniczką pogrzać AS15-F!! nie płytę (układ jest uszkodzony więc nie będzie strat) przy odwróconej płycie układem do dołu aby samoczynnie po roztopieniu lutów mógł odpaść....
  • Pomocny post
    #3 11398363
    LCD-LED-PDP

Poziom 28  
    Ocena: 233
    AS-15F nie ma pada pod spodem lub nie spotkałem, widziałem w AS-19HG. Zapalniczkę niech sobie kolega odpuści, proszę się zastanowić czy warto ryzykować uszkodzenie T-CON czy dać to specjaliście do zrobienia ?? Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    POL UK Elektronik Tomasz Doros
    Lipowa 14/9, Pakość, 88170
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11398393
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Akurat kilka dni temu trafił mi się układ lutowany od spodu... Aż się zdziwiłem, że grzany HotAirem nie chce odejść :cry:
    Słyszałem, że niektórzy koledzy radzą sobie odcinając delikatnie ostrym skalpelem "nóżki", żeby nie uszkodzić ścieżek. Sam "korpus" jest dość kruchy, więc możesz go ostrożnie wykruszyć, gdyby był z padem. A potem resztę odlutować.
  • REKLAMA
  • #5 11398397
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 11398477
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam
    Ostatnio wymieniałem, nie ma żadnego "pada" od spodu, tylko klej.
  • #8 11398551
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 11398575
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Ja ich wymieniałem już sporo i raz trafił się z blaszką od spodu. Na 100% był przylutowany od spodu i w żaden sposób nie mogłem go odlutować, dopiero po skruszeniu obudowy odkryłem przyczynę. I to na pewno nie był klej :cry:
    A temat zamykamy samodzielnie, klikając na kłódkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung LE37A615A3FXXH, który po włączeniu wyświetlał obraz przez krótki czas, a następnie kontrast wzrastał, co sugerowało uszkodzenie modułu T-CON, a konkretnie układu AS15-F. W dyskusji poruszono metody wymiany układu bez użycia hot-air, w tym sugestie dotyczące użycia zapalniczki do odlutowania uszkodzonego komponentu oraz zastosowania skalpela do usunięcia nóżek układu. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując, że układ AS15-F nie ma pada od spodu, a w niektórych przypadkach może być przylutowany, co wymaga ostrożności przy jego demontażu. Ostatecznie autor zdecydował się na wymianę układu, korzystając z metod manualnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA