logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AsRock K7VT4A PRO - BIOS nie widzi dysku twardego SATA oraz DVD SATA

mwarzy 11 Paź 2012 09:01 5061 6
REKLAMA
  • #1 11399683
    mwarzy
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Mam kompa z płytą główną AsRock K7VT4A PRO. Dwa dyski twarde : jakiś strasznie wolny i stary dysk ATA oraz dysk SATA (Dysk Maxtor DiamondMax Plus 9, 120GB Serial ATA/150). Kiedy zainstaluję system na dysku ATA to wówczas w Windowsie dysk SATA jest widoczny i mogę na nim instalować inne programy jak również przechowywać śmieci. Ale kiedy odłączę dysk ATA od płyty głównej i chcę zainstalować system na dysku SATA pojawiają się problemy. Po pierwsze w BIOS-ie nie nie widać tego dysku SATA tam gdzie się pojawia informacja nt. dysków Master i Slave - jest info "not detected". Dalej podczas ładowania BIOSu jest info, że w wejściu na płycie głównej jest ten dysk SATA (oraz DVD podłączone za pomocą SATA). Problem pojawia się podczas instalacji Windowsa na dysku SATA - po załadowaniu sterowników SATA z dyskietki i ustawieniu partycji na dysku SATA (instalator Windows widzi ten dysk podczas ustawiania partycji na SATA) instalator Windows XP ładuje jakieś pliki po czym pojawia się błąd i info, że być może na dysku jest wirus albo zebym sprawdził dysk. Kumpel i mówi, że problem z instalacją wynika z tego, że BIOS nie wykrywa dysku SATA i nie ustawia go jako Master. Kumpel mówi, że być może upgrade BIOS-a rozwiąże problem ale jak sam mówi to trochę ryzykowny manewr. Więc za nim zrobię upgrade może ktoś z forumowiczów dałby jakąś wskazówkę co jeszcze mogę zrobić...
    Aha, na dysku SATA nie ma żadnych zworek, a BIOS nie widzi DVD-SATA, tzn z płyty DVD nie mogę zainstalować systemu, tylko z czytnika CD i dysku CD bo tam jest ATA...
  • REKLAMA
  • #2 11400035
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    mwarzy napisał:
    po czym pojawia się błąd i info, że być może na dysku jest wirus albo zebym sprawdził dysk.

Jaki błąd?

Daj screen z programu CrystalDiskInfo dla tego dysku SATA.

SPOSÓB WKLEJANIA GRAFIKI
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • REKLAMA
  • #3 11400062
    mwarzy
    Poziom 12  
    ok, postaram się to zrobić wieczorem, tylko nie wiem czy mi się uda zrobić print sreena, ponieważ ten bład pojawia się podczas instalacji windowsa xp, tzn po załadowaniu plików komp robi restart i wówczas pojawia się pasek startowy windowsa i w momencie kiedy powinien być instalowany windows to pojawia sie ten bład. ale spróbuję aparatem zrobić foto monitora i to zdjęcie wrzucić. generalnie jest info ze moze to byc wirus, albo kontrolery dysku (?) trzeba usunąc i abym sprawdził dysk poleceniem chkdsk /f (jakoś tak). ale kumpel który zna sie lepiej na kompach niż ja testował ten dysk i mówił, że według niego dysk jest ok...

i oczywiście dam tez screen z tego programu CrystalDiskInfo :-)
  • REKLAMA
  • #4 11402973
    mwarzy
    Poziom 12  
    niestety, chyba ten program CrystalDiskInfo nie widzi tego dysku sata... widzi tylko ten mały dysk ata - Samsung (printscreen poniżej)... ale w menadżerze zadań który uruchomiłem w programie CrystalDiskInfo dysk sata (f) (120 Gb) jest widoczny...

printscreeny:

AsRock K7VT4A PRO - BIOS nie widzi dysku twardego SATA oraz DVD SATA AsRock K7VT4A PRO - BIOS nie widzi dysku twardego SATA oraz DVD SATA
  • REKLAMA
  • #6 11407712
    mwarzy
    Poziom 12  
    dysk wydaje się być chyba ok...

AsRock K7VT4A PRO - BIOS nie widzi dysku twardego SATA oraz DVD SATA AsRock K7VT4A PRO - BIOS nie widzi dysku twardego SATA oraz DVD SATA AsRock K7VT4A PRO - BIOS nie widzi dysku twardego SATA oraz DVD SATA 350147436_thumb.jpg[/img][/url]
  • #7 11412998
    mwarzy
    Poziom 12  
    Ok, problem rozwiązany, dysk SATA był ok, okazało się, że instalator Windowsa był popsuty, spróbowałem na innym i udało się zainstalować Windowsa na dysku sata. Przy okazji dowiedziałem się od informatyka u mnie w pracy, że nie każda płyta główna pokazuje dysk SATA w pozycji IDE devices w BIOSie. Ot tak piszę, może się mój problem przyda dla kogoś
    w przyszłości z podobnym problemem :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z płytą główną AsRock K7VT4A PRO, gdzie dysk twardy SATA (Maxtor DiamondMax Plus 9, 120GB) nie jest wykrywany w BIOSie, gdy dysk ATA jest odłączony. Podczas instalacji systemu Windows XP na dysku SATA pojawia się błąd po załadowaniu plików. Użytkownik próbował użyć programu CrystalDiskInfo, który nie wykrył dysku SATA, ale w menedżerze zadań był on widoczny. Po kilku próbach i sugestiach od innych użytkowników, problem został rozwiązany poprzez użycie innego instalatora Windowsa, co pozwoliło na pomyślną instalację systemu na dysku SATA. Użytkownik zauważył, że nie każda płyta główna wyświetla dyski SATA w BIOSie w sekcji IDE devices.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA