logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Victrix Zeus 20 - mikro wybuchy po czyszczeniu, błąd 1 przy zapłonie

maria-n 11 Paź 2012 19:37 1965 20
REKLAMA
  • #1 11401539
    maria-n
    Poziom 11  
    Cześć
    Jak w temacie, po co sezonowym czyszczeniu (wymiennik, elektrody zapłonowe) po raz pierwszy od 4 lat, pojawiają się nie regularnie, podczas prób zapłonu. W dniu dzisiejszym, po jednym z takich mikro-wybuchów, kocioł się zablokował z błędem "1"
    Po resecie podjął pracę. Proszę o sugestie serwisowe.
  • REKLAMA
  • #2 11401655
    zybie
    Poziom 30  
    Ocena: 754
    Proponuję wyregulować palnik zgodnie z DTR.
  • REKLAMA
  • #3 11401754
    maria-n
    Poziom 11  
    Cały problem w tym, że nie posiadam DTR. Ja rozumiem, że powinno się regulować posługując się analizatorem spalin, ale może są sposoby, (rozpatrując konkretny palnik) na taką regulację?
  • #4 11401966
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Można na oko ustawić przy mocy min. ok. 9% CO, a przy maks tak ok. 9,2%...
    Życzę szczęścia....
    Zaprosić należy serwisanta na poprawki.
  • #5 11402183
    maria-n
    Poziom 11  
    Widzę, że jesteśmy prawie po sąsiedzku, bo ja mieszkam w Koluszkach. Bywasz na tym terenie?
  • #6 11402247
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Wybacz kolego, ale na oko to można było gaznik w Syrenie wyregulować. I to też potrafił tylko fachowiec. Innymi słowy, bez analizatora się nie da...
  • #7 11402931
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Regulacja musi być z udziałem analizatora spalin, a na oko to żyd w szpitalu umarł :)
  • #8 11402994
    maria-n
    Poziom 11  
    @--grzesiek-- 234
    Zaiste, komentarz do postu, bardzo techniczny i jak przystało na serwisanta!
    Ale z serwisantami (oczywiście nie wszystkimi), to jest tak:miałem teraz na początku sezonu grzewczego jeszcze jedną usterkę w kotle, a dokładniej mówiąc związaną z pomiarem temp. zewnętrznej, dla sterowania pogodowego. Polegała ona na zawyżaniu temperatury o 10°C. Sensor, którego o ten błąd podejrzewałem okazał się sprawnym, bo symulowałem temperaturę za pomocą rezystora zmiennego, o charakterystyce podobnej do KTY81 i były te same wyniki pomiarów. Zapytałem więc o możliwą przyczynę tej usterki, chyba w 5 czy 6 punktach serwisowych. Wszystkie z jednakową odpowiedzią: "uwalona płyta główna" koszt z wymianą różnie,ale średnia wyszła na poziomie 750zł. Ostatecznie poradziłem sobie sam, koszt naprawy wyniósł 2zł i 30gr. I teraz meritum:jak Jesteś taki "kozak", to jak Myślisz, co mogło być przyczyną usterki? I pytanie nr.2: Naprawiił byś to za 2,30zł?
  • #9 11403718
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Nie jestem kozakiem bo nieraz też brałem na klate porażki i z pokorą je przyjołem. Do tej pory czasem coś mnie zaskoczy. A co było przyczyną to szczerze nie wiem, może jak bym zobaczył to w realu to bym znalazł ale gwarancji nigdy nie ma. Ale napisz co to było bo rzeczywiście mnie to zaciekawiło.
  • #10 11403850
    maria-n
    Poziom 11  
    @grzesiek234
    użyłem, tego określenia, bo poniosło mnie jak przeczytałem drugą część Twojego postu.Jeśli poczułeś się urażony przepraszam. W ogóle zauważyłem, że na forum jest taka tendencja, głównie ludzi (też oczywiście nie WSZYSTKICH) związanych z prowadzeniem serwisu, traktowania ludzi piszących - trochę jakby z góry (serwisant73, o gaźniku w Syrenie), po co ten dodatek? żeby dodać sobie splendoru?! Mnie się wydaje, że forum stworzono po to, by sobie pomagać poprzez merytoryczną dyskusję i udzielać sobie porad, głównie przez tych, którzy więcej wiedzą w danej kwestii. A teraz po raz drugi meritum: zgoda! mogę napisać o przyczynie usterki i sposobie jej usunięcia za 2,30zł (może serwisant73, też ją zna?), ale pod jednym warunkiem. Ty, wyjaśnisz mi zasadę działania i regulacji palnika w moim kotle. Ok?
  • #11 11406149
    maria-n
    Poziom 11  
    Ponieważ zaległa cisza, a ja zostałem z problemem, skupiłem się na obserwacji pracy mojego kotła. Zdaje mi się, tak na 95% (może więcej), że tę drugą usterkę też "namierzyłem". Prawdopodobną przyczyną jest chyba skład (może też ciśnienie) gazu. Dedukuję to, na tej podstawie, że mikro-wybuchy pojawiają się późnym po południem i trwają, tak do końca pracy kotła w cyklu temperatury "komfort", to jest do 23.30. I teraz pytanie do panów od analizatorów, czy bylibyście, to w stanie stwierdzić w godz. powiedzmy od 9.00 do 15.00? Kocioł w tych godz. pracuje bez zająknięcia!
  • REKLAMA
  • #12 11407029
    serwisant73
    Studząc troszkę atmosferę, z czasów kiedy wtykałem analizator w kominy w Polsce(a to wcale nie odległa przeszłość...) pamiętam, że skład gazu faktycznie potrafił zadziwić. ,,Panowie" od analizatorów pewnie też znają to zjawisko z autopsji... Dziś ustawiałeś palnik na optymalne wartości a jutro ten sam palnik potrafił pokazać w analizie zupełnie co innego. Zjawisko to było powszechne zwłaszcza zimą, kiedy gazu było pobierane z sieci więcej. Cóż, moja prywatna opinia na ten temat była taka: Znacznie więcej azotu w objętości . Liczniki pięknie się kręciły, metry leciały, kotły pracowały tylko efekt tej pracy był mizerny. Efekt w sensie sprawności...

PGNiG oczywiście tej teorii nie potwierdza...
  • #13 11407242
    maria-n
    Poziom 11  
    No to fajnie, atmosfera oczyszczona. Jej temperatura także w normie, znaczy, możemy na nowo podjąć dyskusję! Moje pytanie teraz jest takie: czy można by prze regulować mój palnik w kierunku, na bogatszą mieszankę w godzinach popołudniowych i późno-wieczornych, a gdy pojawi się gaz "normalny" w pozostałym czasie, będzie to mieć negatywny jakiś skutek dla pracy i żywotności kotła?
  • #14 11408126
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    serwisant73 napisał:
    Cóż, moja prywatna opinia na ten temat była taka: Znacznie więcej azotu w objętości
    Napisał bym bardziej że spada ciśnienie dynamiczne ,nie modernizowana od dawna sieć w wielu rejonach polski, a odbiorców przybywa... i tak gdy np przy gz 50 mamy 20-22mmbary statycznego to przy dynamicznym bywa i po.... 11 mmbar ,co odbija się na pracy kotła ,a zwlaszcza tego z palnikiem wentylatorowym (uproszczony w każdym kondensie) ,i przez to u kolegi/ki dzieją się takie dziwaczne objawy(serwis wyrególował za bogata mieszankę,nie świadomie )
    Pozdrawiam
  • #15 11408206
    maria-n
    Poziom 11  
    Szkoda, że kolega przy tak szerokim zakresie działania, nie odpowiedział na zadane w moim poprzednim poście pytanie. Może jakaś porada? Mam iść na wojnę z gazownią?
  • #16 11408232
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    A wygrał ktoś, kiedyś z monopolista :) ?Wpierw przekonaj się co do diagnozy ...
  • #17 11408401
    serwisant73
    igrzelczyk napisał:
    Napisał bym bardziej że spada ciśnienie dynamiczne ,nie modernizowana od dawna sieć w wielu rejonach polski, a odbiorców przybywa...

Tu będę jednak obstawał przy swoim. Wykonując regulacje palnika podpinam mikromanometr i nawet wykonując kontrolną analizę też to robię. A spadek ciśnienia, kolega wybaczy, ale był by dla mnie czytelnym objawem...
  • #18 11408955
    maria-n
    Poziom 11  
    W sumie cieszy mnie ta dyskusja, ludzi znających temat, bo zawsze można czegoś się nauczyć, jednak z uporem proszę dyskutantów o odpowiedź,mam mój palnik prze regulować czy nie?
  • REKLAMA
  • #19 11408988
    serwisant73
    Ale w twoim przypadku można by to powiedzieć dopiero na podstawie wydruku z analizy w trakcie tego omawianego zachowania i w momencie ,,normalnej " pracy. Masz może takie wydruki? Naprawdę, tak z czapki żaden z nas nie powie ci, czego jest za dużo a czego za mało.
  • #20 11411372
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    Jeżeli potrzebna pomoc nie ma problemu z dojazdem do Koluszek.
    Proszę o info na mail. Może uda się coś zdziałać... "w końcu nie ma takiej rury której nie udałoby się przepchać".
    Samemu bez doświadczenia i sprzętu bym nie próbował.
  • #21 11412072
    maria-n
    Poziom 11  
    @pawel_i
    Dzięki za odzew. Zgodnie z sugestią, będę się z Tobą kontaktował.

Podsumowanie tematu

✨ Po sezonowym czyszczeniu kotła Victrix Zeus 20, użytkownik zauważył mikro-wybuchy podczas prób zapłonu oraz błąd "1", co spowodowało zablokowanie urządzenia. Uczestnicy dyskusji sugerują regulację palnika zgodnie z DTR, jednak autor nie posiada dokumentacji. Wskazano, że regulacja powinna być przeprowadzona z użyciem analizatora spalin, a nie na oko. Pojawiły się również spekulacje dotyczące jakości gazu, który może wpływać na działanie kotła, zwłaszcza w godzinach popołudniowych. Użytkownik pyta o możliwość regulacji palnika w kierunku bogatszej mieszanki gazu oraz o ewentualne skutki takiej regulacji. W dyskusji podkreślono znaczenie analizy spalin i ciśnienia gazu dla prawidłowego funkcjonowania kotła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA