logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa subwoofera: odpowiedź impulsowa, strojenie B-R, umiejscowienie kanału

P.Artek 29 Sty 2005 09:59 5530 9
REKLAMA
  • #1 1178417
    P.Artek
    Poziom 21  
    Ocena: 51
    Witam i pytam...
    Chciałbym zbudować subwoofer i mam kilka pytan:
    Jakiej wartości odpowiedzi impulsowej nie powinno przekraczać się w zależności od typu obudowy(B-R,zamknięta)
    Jaki kształt przebiegu tej wartości jest najlepszy.
    Czy najlepiej stroić B-R na częstotliwość Fs głośnika czy można na inną(niższą).
    Jaki ma wpływ umiejscowienie kanału B-R w obudowie(przednia ścianka,tylna itd.)
    Sub ma pracować w samochodzie,nisko schodzić i nie dudnić.
    Dodam że przeczytałem kilka artykułów i wiele rozbieżności w nich bylo odnośnie tych parametrów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1178440
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Cytat:
    Jakiej wartości odpowiedzi impulsowej nie powinno przekraczać się w zależności od typu obudowy(B-R,zamknięta)

B-R : zależnie od częstotliwości i zastosowania. Jeśli do muzyki, to dopuszczalna jest wartośc maxymalna w częstotliwości strojenia do 15 ms, najlepiej. Jeśli do kina to do jakichś 25ms, najlepiej z maximum w częstotliwości strojenia.

Zamknieta : < 6 ms

Cytat:

Max w częstotliwości strojenia, taki "pik" w górę. Powyżej tej częstotliwości, zawsze spada, a poniżej...
    Im nizsze częstotliwości ( ponizej strojenia ), wartośc powinna spadać. Jeśli nie spada, znaczy, że głosnik jest kiepski, albo kiepskie rozwiązanie obudowy.

Cytat:
    Czy najlepiej stroić B-R na częstotliwość Fs głośnika czy można na inną(niższą).

Stroi się zazwyczaj powyżej fs. Ale wszystko zależy od przebiegu liniowego, odpowiedzi częstotliwości, group delay i innych parametrów, które zobaczysz na wykresach WinISD. Nie da się jednoznacznie powiedzieć, bo jest wiele rodzajów głośników.

Cytat:
    Jaki ma wpływ umiejscowienie kanału B-R w obudowie(przednia ścianka,tylna itd.)

Nie ma to żadnego wpływu, nie liczy się gdzie on jest, ale czy nie jest za blisko podłogi, jak subek stoi, czy subek będzie blisko ściany, wtedy trzeba dać z przodu, bo podbije ci niskie częstotliwości i będzie malo analitycznie :D. W podłoge jak chcesz BR to musi subek stać na wysokich kolcach. Musisz też patrzeć czy w obudowie, BR nie jest za blisko ścianki przeciwległej. Musi być dalej niż wynosi wymiar jego średnicy.

Do samochodu możesz nie patrzeć tak na group delay, bo nie usłyszysz tego podczas pracuy silnika aż tak. W zasadzie rozglądaj się za przetwornikiem o małym Vas i dużym SPL (w samochodzie ciężko o duzą moc tanio, bez nakładów roboty ) , dobrej, renomowanej firmy. Zwróć też uwagę na wytrzuymałość mocową, i pomyśl 30x zanim kupisz.
  • #3 1178508
    P.Artek
    Poziom 21  
    Subwoofer będzie pracowal do ok. 80Hz,zależy mi aby schodził nisko i w związku z tym jaki powinien mieć maksymalny spadek przy 30,40Hz?
    Jaki możesz polecić mi głośnik(zgadzam się że tylko i wyłącznie firmowy).
    Analizując w WinIsd nie jestem wstanie osiagnąć odp.impulsowej poniżej 19-20ms przy odpowiednio szerokim paśmie przenoszenia a chciałbym również aby uderzenia były szybkie, nie zlewające się i bez dudnienia.
    Dziękuje za informacje +3p.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1178813
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Dudnienie pojawia się najczęściej podczas, gdy obudowa podbarwia dźwięk z głośnika. Wtedy w WinISD masz w transfer function magnitude na plusie. Usłyszysz jak będzie powyżej +2dB. Generalnie w samochodzie jest to mniej słyszalne niż w domu.

Do samochodu BR się najlepiej sprawdzi, bo tunel podbije ci odtwarzanie niskich częstotliwości nie będziesz musiał walczyć o wielką moc wzmaka.

Z takich najlepszy, zdecydowanie z najwyższej póki polecam Ci głośnik duńskiej firmy Peerless - Resolution 15.
    http://www.akustyk.com.pl/peerless/Resolution-15.html
    Jest drogi (790zł) ale jak na wagę superciężką, najwyższej klasy, to niedużo. Dobra obudowa, i lekko patrząc, żadna inna konstrukcja na runku ci nie podskoczy, nawet ta 10x droższa.

Jeśli chodzi o budowę na nim subka, to :
    Cytat:
    1.

60 litrów, bass-reflex

Ćwiczenia z mniejszym R12 w bass-reflexie skończyliśmy przy objętości 50 litrów. Z R15 zaczynamy przy 60 litrach. Częstotliwość rezonansową ustalamy przy 30Hz. Wypadałoby zastosować otwór o powierzchni większej niż przy głośniku R12, proporcjonalnie do większego wychylenia objętościowego R15, a więc przynajmniej 120cm^2. Wtedy jednak musimy założyć tunel o długości 54cm. Gdyby okazało się to za trudne, można pójść na kompromis i zmniejszyć powierzchnię otworu do 80cm^2 – wtedy wystarczy tunel 37cm^2. Mimo większej objętości, w takich warunkach nie osiągamy częstotliwości granicznej niższej niż przy zastosowaniu R12 w 50 litrach. Spadek –6dB pojawia się teraz dokładnie przy 30Hz. Ale dzięki wyższej efektywności i mocy (utrzymującej się na poziomie 400W w całym pasmie), a także lekkiemu (w granicach 1dB) wyeksponowaniu na charakterystyce przetwarzania zakresu „średniego” basu, maksymalne ciśnienie zwiększa się do 116dB w zakresie od 40Hz wzwyż, przy 30Hz mamy 110dB, a przy 20Hz równe 100dB. Chociaż 20Hz jest już przez R15 w 60 litrach wyciszone, to generalnie już w takiej obudowie potencjał R15 jest porażający. Ponadto charakterystyka impulsowa jest dobra - oscylacja ma wysokość 3,5 j.u., wyciszenie następuje po 45ms.

Za chwilę okaże się, co R15 potrafi w obudowie 90 litrów, ale już 60 litrów robi wrażenie.

2.

90 litrów, bass-reflex

Pod względem możliwości akustycznych, to rozwiązanie jest iście królewskie. Nie jest najwygodniejsze ze względu na dużą obudowę, nie ma nic wspólnego z koncepcją „jak najlepiej z jak najmniejszej”, reprezentowaną przez głośniki XLS, ale jeżeli już ktokolwiek zgodzi się na zabranie z kubatury mieszkania ok. 1/10 metra sześciennego (tak, tylko jedna-dziesiąta), to otrzyma w zamian bas nadzwyczajny pod każdym względem.

W 90 litrach charakterystyka przetwarzania pięknie się wyrównuje, a zaczyna opadać dopiero przy 40Hz, mając przy 30Hz spadek tylko –3dB, a przy 25Hz –6dB. Owszem, przy 20Hz spadek wynosi już –12dB, ale nawet sam skraj pasma będzie doskonale słyszalny dzięki korygującemu charakterystykę wpływowi odbić w pomieszczeniu odsłuchowym. Ciśnienie może przekroczyć poziom 110dB już przy 25Hz, i stabilizuje się na pułapie 116dB od 40Hz wzwyż. Moc 400W może być dostarczana w całym pasmie. Charakterystyka impulsowa ma oscylację o wysokości 3 j.u., wygaszanie trwa jednak nieco ponad 50ms. Bass-reflex został dostrojony do 27Hz – można to przeprowadzić albo za pomocą tunelu o powierzchni 160cm^2 i długości 60cm, albo 120cm^2 i 43cm. Tunele są długie, ale w obudowie 90 litrów znajdzie się dla nich miejsce (chociaż 60-cm trzeba będzie pewnie „złamać”), a powierzchnie otworów duże, zdolne do swobodnego przenoszenia dużych mas powietrza.

źródło : akustyk.com.pl

JA policzyłem mu budę 100L, strojenie 25Hz, odpowiedź impulsowa na poziomie 20 ms, przy częstotliwości strojenia, brak podbarwień, płaska charakterystyka. W tym 100L wymaga otworu średnicy 14 cm, 61 cm długości ( można go złamać ). 20 ms - w samochodzie nie odróżnisz od 10 ms IMO. Spadek -3dB ma przy : uwaga !! - 28 Hz.

Jeśli inny przetwornik, to może być :
    http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=14&prod_id=195
    O tym więcej może powiedzieć Ci djbolo, on robił subka na głośniku Infinity, ale dla mnie ten peerless deklasuje wszystko w tej cenie i jego Ci polecam. Dziwi wysoka efektywność Kappy. Nie wiem czy w to wierzyć.

Jeśli chcesz coś tańszego, to bierz Hertza.
    http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=8&prod_id=1522
    ALe ten Hertz to będzie już dużo niższa jakość. Parametry niezbyt realne (...). Moim zdaniem opłaca się dołożyć 300 zł i mieć lepszy dźwięk, w sumie to inwestycja na dłużej.

Dodaję jeszcze propozycję od Magnata :
    http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=32&prod_id=540
    To też niezły głośnik, ale cena już wysokawa...

JBL :
    http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=2&man_id=15&prod_id=431
    Opinie o tym głosniku są mocno podzielone. Nie wiem też jak z parametrami, bo nie wydają się być mocno hmm.. realne.

Pewniki z powyższej oferty to dla mnie Peerless i może Magnat. Te dwa głośniki są wybitnie do BR. JBL i Infinity to już pewnie bardziej obudwa zamknieta.

Taka mała dygresja do tych parametrów. Jak głośnik basowy z dużymi wychyleniami, średnicą poniżej 35 cm, ma ponad 92 dB skuteczności to powinno dziwić..
  • Pomocny post
    #5 1179532
    Anox
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    P.Artek napisał:

Popatrz jak wygladaja przebiegi opoznien grupowych na przykladzie najnowszych, referencyjnych monitorow studyjnych sredniego pola. Sa to duze monitory z systemem bas-reflex, ktore pokrywaja zakres od 35Hz (Genelec 8050A i Yamaha MSP10). Parametry b-r dobrano tak, aby w zakresie roboczym uniknac przewyzszen krzywej Group Delay.

Zrodlo: "Production Partner"
    Załączniki:
    • GroupDelay_8050A-MSP10.zip (37.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1185910
    P.Artek
    Poziom 21  
    Dziękuje za pomoc.
    Teraz mogę przystąpić do projektowania subwoofera.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 1188565
    micas7
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Generalnie jeśli chodzi o opóźnienie grupowe- to sama wartosć nie jest najważniejsza-ważne jest by właśnie nie było wielkich peaków-bo to będzie oznaczało że silnie zaznaczony jest rezonans głośnika a do tego te częstotliwości będą odtwarzane znacznie później niż "okoliczne".Przebieg ten musi być jak najbardziej liniowy.Duży peak w charakterystyce opóźnienia Grupowego jest właśnie sprawcą wolnego basu i grania na jedną nutę.
  • REKLAMA
  • #8 1264812
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam! wybaczcie że sie podczepiam pod temat ale neichciałem zakładac nowego skoro tutaj też mowa o basie! Otóż mój problem jest nastepujacy! Chciałbym zbudowac mozliwie najtaniej głosnik( pewnie inaczej powinienem to nazwać)basowy o mocy powiedzmy 50W. wiem że to śmiesznie mało ale wiem że im wieksza moc tym drożej! chciałbym zmiescić sie z tym głośnikiem w granicy 100zł nie liczac obudowy! Natomiast powinno w to byc wliczone wszelkie filtry potrzebne dla tego głosnika! oczywiście chodzi mi o jak najwieksza efektywność przy jak najmniejszych kosztach! Chciałbym aby panowie podsuneli mi nazwe jakiegos głosnika basowego mieszczacego sie w tej cenie lub tańszy wraz z parametrami i przybliżoną pojemnoscia obudowy! niechce aby panowie musieli cos wyliczac tylko prosiłbym o przykłady! Niechce nikogo zmuszać do wysiłku! ża wszelkie komentaże serdecznie dziekuje! I jeszcze raz ze wtargnołem w ten poważny temat! Z góry dziekuje!
  • #9 1265794
    djbolo
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    :arrow: gigamaas - rozejrzyj sie albo za Alphardem LW800 albo za jakims mniejszym STX.

P.Artek napisał:

Z tym bywa bardzo roznie, wszystko wychodzi na drodze symulacji.

gdL napisał:
    Do samochodu możesz nie patrzeć tak na group delay, bo nie usłyszysz tego podczas pracuy silnika aż tak.

Group delay jest w kazdym przypadku bardzo wazny. Nie nalezy tego lekcewazyc, pozniej mozemy tylko zalowac. Ja proponuje trzymac sie ponizej 12-14ms dla BR jesli to mozliwe.

P.Artek napisał:
    Analizując w WinIsd nie jestem wstanie osiagnąć odp.impulsowej poniżej 19-20ms przy odpowiednio szerokim paśmie przenoszenia a chciałbym również aby uderzenia były szybkie, nie zlewające się i bez dudnienia.

A jakie Qts mial ten glosnik? Powinienes stosowac glosniki o Qts<0,5.
  • #10 1265852
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Szczeże dziekuje za odpowiedź! I nieomieszkam sprawdzić! Dziekuje!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono kluczowe aspekty budowy subwoofera samochodowego z obudową bas-refleks (B-R) oraz zamkniętą. Dla obudowy B-R zaleca się maksymalną wartość odpowiedzi impulsowej do 15 ms przy częstotliwości strojenia dla muzyki, a do 25 ms dla kina domowego, z charakterystycznym maksimum w częstotliwości strojenia. W obudowie zamkniętej wartość ta powinna być poniżej 6 ms. Optymalny przebieg odpowiedzi impulsowej to taki, gdzie wartość spada poniżej częstotliwości strojenia, co świadczy o dobrej jakości głośnika i konstrukcji obudowy. Strojenie B-R zwykle odbywa się powyżej częstotliwości rezonansowej głośnika (Fs), choć możliwe jest strojenie na niższe częstotliwości w zależności od charakterystyki liniowej i opóźnienia grupowego. Umiejscowienie kanału B-R w obudowie nie ma istotnego wpływu na brzmienie, ważniejsze jest unikanie bliskości podłogi lub ścian, które mogą powodować podbicie niskich tonów i dudnienie. Dudnienie najczęściej wynika z podbarwienia dźwięku przez obudowę, co można wykryć w symulacjach WinISD jako wzrost transfer function magnitude powyżej +2 dB. W samochodzie obudowa B-R jest preferowana ze względu na efektywne podbicie niskich częstotliwości bez konieczności dużej mocy wzmacniacza. Jako rekomendowany głośnik wskazano model Resolution 15 firmy Peerless, charakteryzujący się wysoką jakością i odpowiednią masą. Przykładowa konstrukcja to obudowa 100 l strojenie na 25 Hz, z odpowiedzią impulsową około 20 ms i otworem o średnicy 14 cm. Warto zwracać uwagę na liniowość opóźnienia grupowego (group delay), unikając dużych pików, które powodują wolny bas i dudnienie. Zaleca się utrzymanie opóźnienia grupowego poniżej 12-14 ms dla obudowy B-R oraz stosowanie głośników o Qts poniżej 0,5. Dyskusja poruszyła także kwestie budowy taniego subwoofera o mocy około 50 W, gdzie sugerowano rozważenie modeli Alphard LW800 lub mniejszych głośników STX, jednak dobór parametrów wymaga symulacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA