Witam. Zbudowałem dawno temu programator ISP STK200/300 w oparciu o bufor 74HC244. Programowałem nim bez większego problemu AVR i 8051 Atmela, natomiast aktualnie w pracy pojawiła się konieczność programowania in-system układów SPI EEPROM 95020 (niby zamienne z 25020). Ogółem chodzi o to, że urządzenie składa się z płytki głównej ze slotami oraz różnych kart gdzie wykrywanie typu karty odbywa się przez odczytanie 1 bajtu (lub 2 bajtów) pamięci EEPROM. Mam spreparowaną płytkę główną (usunięte komponenty wiszące na liniach SPI), w zasadzie zostaje tylko dekoder 3 na 8 będący na kartach (ale linie wybierające skonfigurowane są tak by wskazywał na pamięć EEPROM) i odczyt pamięci z różnych kart działa bez zarzutu. Ponyprog przy wybraniu 25020 i AvrISP-I/O może czytać pamięć kart.
Połączenie standardowo MOSI, MISO, SCK i /RESET na /CS.
Problem pojawia się przy zapisie - gdy /CS podpięte było do masy bezpośrednio przy zapisie pojawiało się "write failed" lub "device not responding", obecnie gdy jest do /CS podpięty reset przy próbie zapisu jest "device not responding". Kość zasilana jest poprzez płytkę z karty zasilacza urządzenia - przetwornicy 24V->5V z dość dużą obciążalnością prądową. Czy ktoś kiedyś używał podobnej kombinacji narzędzi i napotkał (+pokonał) ten problem?
Połączenie standardowo MOSI, MISO, SCK i /RESET na /CS.
Problem pojawia się przy zapisie - gdy /CS podpięte było do masy bezpośrednio przy zapisie pojawiało się "write failed" lub "device not responding", obecnie gdy jest do /CS podpięty reset przy próbie zapisu jest "device not responding". Kość zasilana jest poprzez płytkę z karty zasilacza urządzenia - przetwornicy 24V->5V z dość dużą obciążalnością prądową. Czy ktoś kiedyś używał podobnej kombinacji narzędzi i napotkał (+pokonał) ten problem?