logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd nieznane urządzenie przy programowaniu Atmeli z Ponyprog2000

Arusek 28 Sty 2005 13:44 1953 7
REKLAMA
  • #1 1176110
    Arusek
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam
    czy ktos korzystał z programatora zamieszczonego ponizej
    http://www.btc.pl/index.php?id=zl2prg

i np Ponyprog2000 do obslugi..
    Mam problem z uruchomieniem.Przy programowaniu procka wyskakuje blad nieznane urzadzenie.
    Czy ktos sie spotkał z podobnym problemem?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1176285
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    ale sam robiłeś czy kupiłeś. Może brakuje zworki odpowiedzialnej za rozpoznanie programatora.
  • REKLAMA
  • #3 1177217
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    A jaki procek chcesz programować i czy masz go zasilany ?
  • #4 1177263
    ZlyDotyk
    Poziom 19  
    Ten programator to STK200 i dziala napewno bo testowalem dokladnie taki sam. Moze w Pony Prog'u ustawiles nie tego proca?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1184458
    Arusek
    Poziom 14  
    Programuje 90s2313 zasilanie podłaczone kawrc i kondensatorki.
    programnator sam lulowałem do plytki..moze ten sms scalak sie przegrzał??
    sam nie wiem cojest?
    Mam pytanko czy zasialnie zewnetrzne dp procka rowniez trzeba podłaczyc do programatora czy jst on zasilany z lpt???
    Pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1185296
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    nie bierzez lpt, musi brać z płytki na której jest procesor
  • #7 1191934
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Ja mialem problem z programatorem ISP w postaci kabelka.
    Komputer nie generowal mi stanu RESET i program nie widzial procesora. Zglaszal nieznane urzadzenie.
    Teraz w czasie programowania musze trzymac wcisniety przycisk RESET, krory sobie sam dorobilem.
    Nie wiem dlaczego tak jest. Styki sa dobre. Moze mam upalona ktoras nozke portu LPT? Nie wiem.

PS. Ten problem wystepuje wlasnie na AT90S2313
  • #8 1193042
    luk_ass_ek
    Poziom 11  
    Witam...jeżeli to rzeczywiście STK200 to proponuje Ci do programowania inny programik Ic-Prog (http://www.ic-prog.com/), jest całkowicie darmowy i banalny w obsłudze(ma nawet spolszczenie) :)), uzywamy go w szkole do programowania mk atmela 89S8252 i spisuje się rewelacyjnie, trzeba jedynie dla tego procesora w ustawieniach sprzętu (Hardware setting) zaznaczyć inwersje Vcc (Invert Vcc)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "nieznane urządzenie" podczas programowania mikrokontrolera Atmel 90S2313 za pomocą programatora STK200 i oprogramowania Ponyprog2000. Użytkownik samodzielnie wykonał programator i podłączył zasilanie do procesora, jednak pojawia się problem z rozpoznaniem urządzenia. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: brak odpowiedniej zworki do rozpoznania programatora, niewłaściwe ustawienia w Ponyprog (np. wybór innego modelu procesora), konieczność zasilania procesora z płytki a nie z portu LPT, a także problemy z generowaniem sygnału RESET przez komputer, co może wymagać ręcznego przytrzymania przycisku RESET podczas programowania. Jako alternatywę dla Ponyprog zaproponowano darmowy program Ic-Prog, który jest prosty w obsłudze i posiada opcję inwersji Vcc, co może być istotne dla poprawnego programowania mikrokontrolerów Atmel.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA