Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

President Lincoln - Charczenie na modulacji SSB

ma16 13 Paź 2012 22:21 2661 14
  • #1 13 Paź 2012 22:21
    ma16
    Poziom 13  

    Witam.
    Mam problem z Lincolnem na ssb objawiający się charczeniem modulacji. Zarówno na mikrofonie dynamicznym jak i ze wzmocnienie. Moc regulaminowa, stopień końcowy oryginalny. Usterka pojawiła się nagle. Na fm i am działa bardzo dobrze. Tylko w ssb charczy. Wciśnięcie bądź wyciśnięcie mic gain nic nie zmienia (słychać podbicie modulacji ale charczenie nie ustępuje).
    Od czego zacząć poszukiwania usterki?

    0 14
  • #2 14 Paź 2012 09:47
    bc211
    Poziom 30  

    Co z odbiorem i czy coś się zmienia przez kilkanaście min. od włączenia, ew. po dłuższym czasie .

    0
  • #3 14 Paź 2012 10:30
    ma16
    Poziom 13  

    odbiór bdb nic się nie dzieje nawet po długim czasie pozostawienia radia na nasłuchu lub po dłuższej rozmowie na fm/am.

    0
  • #4 14 Paź 2012 11:20
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda

    an612? Trzeba by zobaczyć co ma na wyjściu.
    Michał

    0
  • #5 14 Paź 2012 15:19
    ma16
    Poziom 13  

    coś się złego dzieje...
    radio straciło odbiór...tylko delikatny szum na wszystkich modulacjach...na fm szumi głośniej.
    pomiędzy pkt tp4 a tp3 1,5mA... tp4 a tp1 0mA... kręcenie vr112 i vr113 nie daje rezultatu.
    moc wychodząca z radia prawidłowa na sztucznym obciążeniu. nic z tego nie rozumiem. bliskie sygnały wyłapuje bez zniekształceń.

    Dodano po 2 [godziny] 7 [minuty]:

    dobra odbiór naprawiony (dioda D126 uwalona).

    napięcia na an612 względem masy, pierwszy pin od ściętej obudowy, beż modulowania"
    1-2,97v
    2-3,35v
    3-3,33v
    4-0v
    5-5,99v
    6-7,52v
    7-6,47v

    0
  • #6 14 Paź 2012 20:56
    bc211
    Poziom 30  

    Chodzi o podłączenie generatora akustycznego do mikrofonu i częstościomierza, oscyloskopu na wyjście układu.
    Może zanim zrobisz kolejne zwarcie w zasilaniu przełączników modulacji nic nie rób, tylko wyjmij zworę i zobacz co się dzieje bez zwory.

    Zasilacz oczywiście sprawny, antena, itd ?

    0
  • #7 14 Paź 2012 21:54
    ma16
    Poziom 13  

    tak do zasilacz i anteny nie ma się co czepiać bo na kpo chodzi bdb.

    brakuje sprzętu i wiedzy. chyba odstawiam radio i szukam magika coby go ogarnął...

    0
  • #8 14 Paź 2012 22:39
    bc211
    Poziom 30  

    Przyjrzyj się dobrze mocy, pobór prądu, wfs do porównania na innym oraz rozłożenie mocy na innych częstotliwościach, niż CB,
    Poproś kogoś na CB niech nośną AM/FM odbierze na SSB/CW niech posłucha częstotliwości czy stoi w miejscu.

    0
  • #9 16 Paź 2012 00:40
    mpn103
    Poziom 34  

    ma16 napisał:
    Witam.
    Mam problem z Lincolnem na ssb objawiający się charczeniem modulacji. Zarówno na mikrofonie dynamicznym jak i ze wzmocnienie. Moc regulaminowa, stopień końcowy oryginalny. Usterka pojawiła się nagle. Na fm i am działa bardzo dobrze. Tylko w ssb charczy. Wciśnięcie bądź wyciśnięcie mic gain nic nie zmienia (słychać podbicie modulacji ale charczenie nie ustępuje).
    Od czego zacząć poszukiwania usterki?

    Jaki kolega ma zasilacz?

    0
  • #10 16 Paź 2012 22:03
    ma16
    Poziom 13  

    16A ciągłego.
    13,5v

    0
  • #11 17 Paź 2012 10:08
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    ma16 napisał:
    16A ciągłego.
    13,5v


    Teraz przejdź do prawidłowych ustawień prądów spoczynkowych na Q132 i Q133.

    Dla emisji SSB wzmacniacze na tych Q muszą pracować Liniowo - bo w innym przypadku charczą, ćwierkają - zniekształcają. :cry:

    Dla :
    Q132 - ustawiasz VR112 - prąd spoczynkowy Ic około 100mA
    Q133 - ustawiasz VR113 - prąd spoczynkowy Ic około 50mA


    Pozdrawiam.

    0
  • #12 17 Paź 2012 16:01
    bc211
    Poziom 30  

    Obie regulacje działają nie prawidłowo, a więc najpierw trzeba podejrzeć czy Q125 Tx SW daje stabilne 8V i stamtąd po ścieżkach do potencjometrów.

    0
  • #13 20 Paź 2012 05:40
    ma16
    Poziom 13  

    prądy są wyregulowane - udało się to zrobić :)

    problem polega na tym że teraz w nadawaniu jaki i odsłuchu radio jest jakby "rozjechane". problem identyczny jak z sławnym brązowym klejem na stabilizatorach płytki z procesorem z tym że u mnie kleju nie ma...

    ja się poddaje. nie mam na tyle sprzętu i wiedzy żeby to ogarnąć. radio idzie do serwisu. mam nadzieję że zostanie przywrócone do życia.

    0
  • #14 20 Paź 2012 09:28
    bc211
    Poziom 30  

    Co było, że się porypała regulacja prądów ?

    0
  • #15 21 Paź 2012 11:01
    ma16
    Poziom 13  

    przyczyna prozaiczna... miernik pokazywał pierdoły.

    0