logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech x-530 i DELL N5110 - brak dźwięku w tylnych głośnikach 5.1

raderek 14 Paź 2012 09:39 7644 3
REKLAMA
  • #1 11409298
    raderek
    Poziom 2  
    Zaraz pewnie dostanę odpowiedź typu: takich tematów były setki naucz się szukać. Dlatego od razu zaznacze, że próbowałem znaleźć rozwiązanie
    bite siedem godzin poprzedniego dnia i nic nie wskórałem (reinstalowałem sterowniki z płytki, pobierałem z innych stron, ściągałem nawet jakieś
    programy, które podobno są w stanie sprawić bym otrzymał dany efekt: AC3Filter Config, VLC media player). Dobra przejdźmy do sedna problemu:
    Kupiłem ostatnio zestaw głośników w systemie 5.1 - Logitech x-530. Jako, że mój laptop (DELL N5110 z Windows 7 - 64bitowy) nie posiada
    przystosowanej karty dźwiękowej do obsługi sprzętu tego typu zainwestowałem jeszcze w zewnętrzną kartę dźwiękową (5.1 channel audio adapter
    i-tec'a). Po poprawnym podłączeniu wszystkich przewodów oraz instalacji oprogramowania z płytki dołączonej do karty działają mi tylko dwa
    przednie głośniki i subwoofer. Oczywiście od razu udałem się do panelu programu dołączonego od producenta gdzie zmieniłem opcję na 6 głośników
    i 6CH. Dalej grały tylko 3. Dodam, że klikając w menu programu na odpowiednie głośniki wydobywał się z nich dźwięk testowy. Nie chodzi mi nawet
    o to by uzyskać efekt dźwięku przestrzennego w filmach chce tylko, żeby działały wszystkie kolumny przy odtwarzaniu muzyki z płyt czy youtube.
    Dlatego zabrałem się do wyszukania informacji w internecie gdzie polecono by w menadżerze urządzeń wyłączyć wewnętrzną kartę dźwiękową - zrobiłem
    to. Następnie zalecano reinstalacje sterowników - były podane różne adresy www (całkiem możliwe, że pobrałem coś nieaktualnego). Aż w końcu
    próbowałem znaleźć sterownik do chipsetu zewnętrznej karty dźwiękowej (intel(r) 6 series/c200 series chipset family usb enhanced host controller
    - 1c2d) na własną rękę, ale trafiałem jedynie na strony gdzie pobiera się program do aktualizacji kodeków, a później kiedy przychodzi co do
    czego to trzeba zapłacić niemałą ilość dolców. Serdecznie proszę o wszelkie wskazówki jak mogę mój problem rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #2 11409325
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Próbowałeś w opcjach dźwięku systemu, ustawić 5.1?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 11409374
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3523
    Do odtwarzania muzyki używaj Footbar'a z wtyczką Channel Mixer.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2311420.html

Do filmów możesz używać AC3Filter.

Oczywiście każdą wtyczkę trzeba odpowiednio skonfigurować w jej ustawieniach.

Co do YT to będą grały tylko dwa/trzy głośniki jeżeli nagrany materiał jest w stereo.
  • #4 11409396
    raderek
    Poziom 2  
    beo
    panel sterowania -> sprzęt i dźwięk -> dźwięk -> zarządzaj urządzeniami audio -> odtwarzanie -> wyjście cyfrowe
    O to chodzi?

Tu w opcjach zaawansowanych mam format domyślny: 2-kanałowe, 16-bitowe, 48000 HZ i tego nie moge zmienić, ale w trybie wyłączności są odhaczone:
    - zezwalaj aplikacjom na przejmowanie wyłącznej kontroli nad tym urządzeniem
    - nadaj priorytet aplikajom w trybie wyłączności

Kasek21
    Pobrałem Foobar'a z oficjalnej strony i wtyczkę: foo_channel_mixer z softpedii.
    Dodałem plik .dll poprzez opcje: file -> preferences -> components. W temacie, który mi podesłałeś była mowa o poprawnym ustawieniu tej wtyczki. Tylko jak to zrobić? W programie jest napisane, żeby kliknąć prawym klawiszem myszy po dalsze opcje, a tam mam do wyboru remove i about.

Dodano po 1 [godziny] 40 [minuty]:

Okej znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Wielkie dzięki Kasek21 za podpowiedź już wszystko skonfigurowałem i działa.
    Jakby ktoś jeszcze miał podobny problem i trafił na ten temat to, aby dogrzebać się ustawień w Foobarze trzeba klikać w zakładki:
    file -> preferences -> playback -> DSP manager. Później zaznaczyć z prawego okienka "channel mixer" i kliknąć strzałkę w lewo.
    Następnie wejść w opcję Configure selected i ustawić wszystko wedle własnego uznania.
REKLAMA