logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie podłączyć termostat TR2 9335 do aparatu nawiewnego AN1 Darco?

Sancho0808 15 Paź 2012 09:59 7626 9
REKLAMA
  • #1 11413147
    Sancho0808
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Mam problem z podłączeniem termostatu do aparatu nawiewnego AN1 Darco. Podłączyłem go i reaguje, ale tylko w ekstremalnej temperaturze np. nad palnikiem gazowym. W kominku nie jestem w stanie osiągnąć takiej temperatury. Przy starym termostacie wystarczyło chwilę podmuchać suszarką żeby zareagował. Teraz to niemożliwe. Widocznie źle go podłączyłem, ale gdy to zmieniłem to wywaliłem korki. Boję się, że spalę kolejny termostat. Jak poprawnie podłączyć termostat TR2 9335 do aparatu nawiewnego AN1 Darco?
    Połączone jest następująco: do styku 3 prowadzi kabel zasilający a do styku 2 kabel do silnika. Jak inaczej mogę to połączyć?
  • REKLAMA
  • #2 11413746
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    Sancho0808 napisał:
    Podłączyłem go i reaguje, ale tylko w ekstremalnej temperaturze np. nad palnikiem gazowym.

Jeśli ma ten sam zakres temperatur wł-wył jak stary, to jest uszkodzony . Możesz go sprawdzić np. wkładając czujkę do szklanki z gorącą wodą i słuchać czy przeskakuje na stykach . Jego zakres temperatur to 0-86°C . http://www.imit.it/doc/pdf/540359.pdf
    Ty na swym zdjęciu dałeś inny model , -30 /0/+30°C .
  • REKLAMA
  • #3 11413843
    Sancho0808
    Poziom 9  
    Czujka w gorącej wodzie niczego nie daje. Musi być nad świeczką przez dłuższą chwilę lub nad palnikiem gazowym przez moment żeby przeskoczył na stykach. Termostat wydaje się więc być ok. poza tym, że działa za późno. Czy podłączając inaczej (mam cztery styki na termostacie i dwa kabelki) można spowodować, żeby włączał się już w niższej temperaturze np. w szklance wody? A może ma jakąś regulację zakresu temperatur?
  • #4 11413855
    machefi
    Specjalista AGD
    Sancho0808 napisał:
    Czy podłączając inaczej (mam cztery styki na termostacie i dwa kabelki) można spowodować, żeby włączał się już w niższej temperaturze np. w szklance wody?
    .Nie można . Sprawdź jeszcze raz model tego termostatu wyryty na obudowie i ew. zakres temperatur. Czwarty styk to zero ochronne , przychodzi do niego przewód żółto-zielony .( znak masy)
    Styki robocze to C - 1 . Dwójki nie podłączaj .
  • REKLAMA
  • #5 11413897
    Sancho0808
    Poziom 9  
    Masz rację co do zdjęcia-jest tylko przykładowe. Parametry ma pewno inne lecz wygląd identyczny (poza pokrętłem). Teraz jest podłączony do 2 i 3 a ty piszesz, że mam 2 nie podłączać. Jeśli przełączę na 1 i 3 nie zniszczę termostatu? A może właśnie wtedy zacznie reagować w szklance wody?

Dodano po 46 [minuty]:

Zrobiłem jak radziłeś. Podłączyłem jak na załączonym obrazku: kabel zasilający do 1 kabel od silnika do 2. Wentylator włączył się natychmiast. Nawet nie zdążyłem wsadzić czujki do gorącej wody. Nadal jest coś nie tak

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Mam ostatnie pytanie. W tym aparacie nawiewnym musiałem wymienić kondensator.
    Teraz strumień ciepła wywiewany w sąsiednich pokojach jest dużo słabszy. Czy możliwe, że to z powodu założenia kondensatora o zbliżonych a nie identycznych parametrach? Miałem MIFLEX MKSP-5P 2uF. Różnica jest tylko w parametrach 450V~C 500V~D i 450V~B
  • #6 11414717
    machefi
    Specjalista AGD
    Sancho0808 napisał:
    Teraz jest podłączony do 2 i 3 a ty piszesz, że mam 2 nie podłączać. Jeśli przełączę na 1 i 3 nie zniszczę termostatu? A może właśnie wtedy zacznie reagować w szklance wody?

Mam wrażenie że cały czas posługujesz się oznaczeniem wymyślonym przez siebie , ja posługuję się oznaczeniem według specyfikacji http://www.imit.it/doc/pdf/540359.pdf
    czyli styki C - 1 i C - 2 . Styki C - 1 są załączone na "zimno" bez podgrzania czujki , natomiast po podgrzaniu i przełączeniu styków wewnątrz mechanizmu termostatu łączą C - 2 . Sam musisz sobie odpowiedzieć ,które łączenie potrzebne jest do prawidłowego działania tego aparatu nawiewnego , zwierne czy rozwierne w temperaturze pokojowej , W dalszym ciągu nie napisałeś co wyryte jest na obudowie tego termostatu .
  • REKLAMA
  • #7 11416509
    Sancho0808
    Poziom 9  
    Sorry, wczoraj nie mogłem tego zrobić. Miałem nagrzany cały kominek i aparat nawiewny. dopiero teraz go rozkręciłem i podaję fotkę mojego termostatu.
    Nie jestem fachowcem dlatego nie posługuję się fachowymi określeniami.
  • #8 11417554
    machefi
    Specjalista AGD
    Z naklejki wynika że Twój jest na 150°C , dlatego
    Sancho0808 napisał:
    reaguje, ale tylko w ekstremalnej temperaturze np. nad palnikiem gazowym.

Sprawdź dokładnie na starym termostacie jaki był tam maksymalny zakres nastawczy temperatury , albo daj zdjęcie tego starego .
  • #9 11417595
    Sancho0808
    Poziom 9  
    Termostaty stary i nowy są identyczne.
  • #10 11418914
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    Jeżeli ten termostat ma włączać wentylator po nagrzaniu kominka, to przewody mają być podłączone pod C i 2, czyli ten z pękniętą koszulką musisz przełożyć na styk środkowy. Jeżeli termostat jest z regulacją (bo z tego co napisałeś nie wynika to jednoznacznie), to masz go ustawiony na maximum i dlatego za późno włącza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem termostatu TR2 9335 do aparatu nawiewnego AN1 Darco. Termostat reaguje tylko w ekstremalnych temperaturach, co sugeruje błędne podłączenie. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, jednak nie uzyskał oczekiwanych rezultatów. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują użycie styków C-1 i C-2, a także sprawdzenie zakresu temperatury termostatu. Użytkownik wymienił kondensator w aparacie nawiewnym, co mogło wpłynąć na wydajność. Ostatecznie, termostat powinien być ustawiony na odpowiedni zakres, aby działał prawidłowo.
REKLAMA