logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie zamontować termostat w lodówko-zamrażarce Ardo?

mamaania 18 Sie 2005 09:48 15226 21
REKLAMA
  • #1 1743461
    mamaania
    Poziom 11  
    Witam wszystkich i proszę o poradę jak dobrze założyć nowy termostat do lodówki jak w tytule. Zamrażarka jest na dole. Po wyjęciu pipety z otworu i próby włożenia nowej nie jestem pewna czy skieruje się w dobrą stronę czyli w dół.
    Dodam że sprężarka chodzi non-stop i wyłancza ją zabezpieczenie termiczne a temperatury w zamrażarce nie wiem ale w lodówce koło 0°C i kompot zamarza :) dlatego sądzę że nie trafione z czujnikiem (sam termostat w zamrażarce przełancza bo sprawdzałam na buczku miernikiem nie titał a po chwili titał :))
    proszę o poradę dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1743619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1743710
    mamaania
    Poziom 11  
    Dziękuję za szybki oddzew i już pisze dokładniej. Jeśli chodzi o przyczynę wymiany to lodówka chodziła non-stop az termik nie wyłączył sprężarki, temperatury jakie osiąga są takei że około 0 w lodówce (szron i troszkę lodu na tylniej ściance po prawej stronie na tylniej ściance szron aż do rynieniki) a w zamrażarce nie wiem ale termostat przełancza jak całego umieściłam w środku :) zamrażarki.
    Co do poprawności wprowadzenia czujnika: przy wpychaniu pipety słychać odgłoś przebijania pianki (ale to już tak przy głębszym wsadzeniu może to juz koniec tej rurki o której piszesz) sama pipeta jest dłuższa niż we wcześniejszym termostacie o jakieś 20cm stary miał 86cm ten nowy ok 106cm. co do modelu to nie wiem na sprężarce pisze ZEM GL 70AA i R134a.
    Jak jeszcze coś będzie potrzebne to napiszę
  • #4 1743777
    Łukasz B
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Według mnie problem nie jest w termostacie.Prawdopodobnie lodówka nie uzyskuje odpowiedniej temperatury żeby wyłączył ją termostat. To że wyłącza ją termik to może być coś z układem chłodniczym np. przytkana kapilara albo coś ze sprężarką
  • #5 1744270
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1744290
    mamaania
    Poziom 11  
    Wielki dziękuję (teraz sprawdzone po 2 godzinach termometr w zamrażarce pokazuje -31°C na górnej półce na środku był umieszczony w lodówce 0°C) ile powino być aby wyłączył
  • #7 1745245
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 1753876
    mamaania
    Poziom 11  
    Dzisiaj ostatanie próba jak nie pomoże to fachowiec.
    Od soboty rozmrożona drzwi otwarte kontrola termostatu (dobry) i tu pytanie jak wcześniej koledzy zasugerowali pipeta idzie w rurce ale jak zmierzyłam to długoś jaka wchodzi do tej rurki jest taka że końcówka jest jeszcze w chłodzirce na wysokości półek na warzywami a nie schodzi do zamrażarki. Czy tak ma być? Jak nie jest prawidłowo to jak to wsadzić ? dobrze idzie potem zatrzyma się i koniec.
    Już się nastawiłam na sprawdzanie szczelności i napełnienie ale może jest nadzieja
    dziękuję z góry za podpowiedzi
  • #9 1754068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 1754151
    mamaania
    Poziom 11  
    Zgadza sie jest jak piszesz chło.zam. z jedną sprężarką tylko termostat sprawdzany był w zamrażarce a nie w chłodziarce ( w chłodziarce jest 0°C a termostat przełancza w zamrażarce (-31°C) tak był sprawdzany)
    cóż robić??? załanczać ?
  • REKLAMA
  • #11 1754177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1754208
    mamaania
    Poziom 11  
    termostat nowy i w sklepie dał raczej dobry więc termostat jest mniej podejżany (raczej wiedział co robi bo stary miał na wzór)
    Ale z tego wynika że musze zrobić próbę napisz czy załanczać i niech się dzieje co chce czy jeszcze może coś wykonać.
  • #13 1754225
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1754267
    mamaania
    Poziom 11  
    nie wiem co jest potrzebne z tego termostatu więc pisze wszystko prawie
    Danfos
    EN 60730-2-1
    -25TB5 (B nie jestem pewna bo może to 8 lub 3 )
    3-4 6 (6)
    3-6 0,1

Danfos VAC FLA LRA
    6 36

jak coś jeszze to napisze
  • #15 1754311
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1754569
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    To co podajesz, to nie jest typ. Typ jest wytłoczony na plastiku i wygląda najczęściej tak: 077Bxxxx
  • #17 1754671
    mamaania
    Poziom 11  
    oznaczenie to
    Stary : 077B 6407
    Nowy : 077B 6326 098 ( to 9 nie pewne)
  • #18 1756584
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    mamaania napisał:
    oznaczenie to
    Stary : 077B 6407
    Nowy : 077B 6326 098 ( to 9 nie pewne)

To są prawie identyczne termostaty. Można je stosować zamiennie. Ten pierwszy jest do Ardo CO27BA, a drugi do trochę starszego modelu CO27B.
  • #19 1757951
    mamaania
    Poziom 11  
    Witam czas na relację z załączenie najpierw jednak wszystkim dziękuję za pomoc :). Narazie chodzi oki tzn nie mam juz 0° w chłodziarce tylko 8 jeszcze przeprowadzę próby przy nastawieniu na 5 na termostacie i zoczczę efekt. Tak więc jest lepiej ale czy już wszystko wporządku to nie wiem testy trwają.
    pozdrawiam
  • #20 2661275
    Infam
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Nie wiem czy nie powinienem założyć tematu ale skoro tu było już trochę postów na bardzo podobny temat..

Chciałem spytać czy istnieją termostaty umożliwiające ustawianie temperatury w wyższym zakresie (np.+3..+15*C).
    Mam starą chłodziarkę (taką otwieraną od góry z drzwiczkami przeszklonymi, odsuwanymi) i chciałem ją wykorzystać do domowej produkcji piwka :-)

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • #21 2661324
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 2661358
    Infam
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Z uwagi na krótkie etapy technologiczne w warzeniu piwka (fermentacja burzliwa 5..10 dni; f. cicha ok. 10 dni) usuwanie skroplin możnabyłoby chyba wykonywać okresowo (chyba, że komora chłodnicza jest nieszczelna). Nie znam się na tym kpl.
    Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem nie byłoby wykonanie odprowadzenia skroplin wężykiem PCV do zbiorniczka.
    Te kombinacje zapewne Wam fachowcom wydają się ignorowaniem praw fizyki :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego montażu termostatu w lodówko-zamrażarce Ardo z zamrażarką umieszczoną na dole. Problemem było ciągłe działanie sprężarki i wyłączanie jej przez zabezpieczenie termiczne, mimo niskiej temperatury w chłodziarce (około 0°C) i bardzo niskiej w zamrażarce (-31°C). Wskazano, że czujnik termostatu (kapilara, tzw. pipeta) powinien być umieszczony w rurce prowadzącej w chłodziarce, a nie w zamrażarce, co jest prawidłowe dla urządzeń z jedną sprężarką. Długość nowego czujnika była większa niż starego, ale końcówka nie powinna schodzić do zamrażarki. Sugerowano, że problem może leżeć w układzie chłodniczym (np. zapchana kapilara, nieszczelność) a nie w samym termostacie. Testy działania termostatu polegały na sprawdzeniu "kliku" języczka pod naciskiem po schłodzeniu kapilary. Termostaty Danfosa o oznaczeniach 077B 6407 i 077B 6326 są zamienne i stosowane w modelach Ardo CO27BA i CO27B. Po wymianie termostatu temperatura w chłodziarce ustabilizowała się na około 8°C, co wskazuje na poprawę, ale dalsze testy są zalecane. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o termostatach z regulacją temperatury w zakresie +3..+15°C do zastosowań nietypowych, np. domowej produkcji piwa, z uwzględnieniem problemu odprowadzania skroplin.
REKLAMA