logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najtańsza metoda ogrzewania zakładu fryzjerskiego

misiek_89 16 Paź 2012 22:43 8409 16
REKLAMA
  • #1 11419435
    misiek_89
    Poziom 15  
    Ocena: 118
    Witam.

Moja Pani ma zakład fryzjerski w pomieszczeniu piwniczym. Stare budownictwo, nieocieplone to i zimno. Moje pytanie brzmi:
    Jak najekonomiczniej ogrzać takie pomieszczenie (~20m^2), biorąc pod uwagę kontrole sanepidu itp. ?
    Jakieś specjalne grzejniki? W temacie jestem zielony, więc fajnie byłoby gdyby ktoś mnie nakierował czego szukać.

zdr.
  • REKLAMA
  • #2 11420066
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Ja zaproponowałbym ogrzewanie gazowe z kotłem atmosferycznym Semia Saunier Duval. Dość tani kocioł bo około 1700 zł a doskonale się sprawdza w takich zakładach. Już kilka takich widziałem w zakładach fryzjerskich. Ma małą awaryjność, tani serwis.
  • #3 11420159
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Jeśli w tym budynku lub w pobliżu jest ogrzewanie z miejskiej sieci, to najtańsze będzie miejskie. Jeśli nie - gazowe. Możnaby się zastanowić nad tym, czy gazowe typu C.O., czy też dać jakąś "kozę" gazową (wprawdzie w nocy nie ogrzeje, ale za to rano - po otwarciu zakładu - szybko zrobi się ciepło). Coś takiego mieli kiedyś w jednej krakowskiej cukierence, ale był wypadek - jedna z pracownic potwornie się poparzyła, gdyż ten piecyk nie był osłonięty kratą a potrafi się on bardzo silnie nagrzać.
  • REKLAMA
  • #4 11420166
    misiek_89
    Poziom 15  
    Problem polega na tym, że nie jesteśmy właścicielami pomieszczenia a jedynie dzierżawcami. Właściciel na 100% się nie zgodzi na chociażby częściowy zwrot kosztów jakiejś instalacji grzewczej. Dlatego interesowały nas jakieś przenośne grzejniki podłączane do gniazdka.

Domyślam się, że to sporo drożej niż "normalne" ogrzewanie ale coś musimy wymyślić. Więc jak ktoś ma rozeznanie jakie parametry będą wystarczające dla pomieszczenia ~20m^2, oraz jaka technologia będzie najtańsza byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedzi!
  • #5 11420170
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Nigdy z otwartą komorą do zakładu z chemią, czyli również fryzjerskiego.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #6 11420202
    misiek_89
    Poziom 15  
    mirrzo napisał:

Dokładnie tak jak mówisz. Przypuszczam, że nawet Sanepid by do tego nie dopuścił. To by była taka mała bomba.

Więc nie pozostaje nic innego jak kupić najzwyklejszy grzejnik elektryczny? Olejak może?
  • #7 11420434
    igrzelczyk
    Poziom 21  
    Ocena: 115
    Mora kiedyś robiła tzw grzejniki gazowe ,zresztą spotkałem się tez i z polskim producentem.
  • #8 11420831
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Jeśli nie może być gazowy, to olejak elektryczny, ale taki o większej liczbie żeberek (by dobrze ogrzał zakład). U nas w hipermarketach technicznych na ogół są olejaki mające do 10 (góra 11) żeberek, większe są rzadkością. Kiedyś w Bułgarii spotkałem się z olejakami mającymi chyba 20 żeberek (jeśli nawet nie więcej) - miały one moc bodajże 2000 lub 2500W. Coś takiego by dobrze ogrzało zakład. Może poszukać na Allegro? Przykładowo (15 żeberek, większych na Allegro nie znalazłem): http://allegro...

Moderowany przez mirrzo:

Usunąłem link do aukcji
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

• #9 11423269
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Nigdy z otwartą komorą spalania, to znaczy ni mniej ni więcej, że z zamkniętą komorą może być jak najbardziej.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #10 11424543
    lopq
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    misiek_89 napisał:
    mirrzo napisał:

Dokładnie tak jak mówisz. Przypuszczam, że nawet Sanepid by do tego nie dopuścił. To by była taka mała bomba.

Więc nie pozostaje nic innego jak kupić najzwyklejszy grzejnik elektryczny? Olejak może?

Olejaki wyszły z mody 15 lat temu. Jeśli możesz dostać drugą taryfę to wsadź tam nowoczesny piec akumulacyjny.
  • REKLAMA
  • #11 11425916
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Może z tej oferty da się coś wybrać (ale musi być pobieranie powietrza przez otwór w murze)? http://www.optymalsystem.pl/ogrzewacze-gazowe-c-53_54.html
    Co do pieców elektrycznych akumulacyjnych, to wprawdzie dają możliwość stosowania 2-giej taryfy, ale trzeba wziąć pod uwagę to, że nie są ekonomiczne. Np. piec akumulacyjny o mocy 3kW ogrzeje tyle powierzchni, co zwykły grzejnik elektryczny o mocy ok. 1,4 (góra 1,5)kW, czyli np. konwektor o mocy 2kW da więcej ciepła niż piec akumulacyjny 3kW.
  • #12 11430418
    lopq
    Poziom 11  
    No tak, ale konwektory pójdą w pierwszej taryfie, a piec ładujesz w nocy. Na pewno konwektory są lepsze od olejowego. Tak czy siak grzać trzeba, bo w jak wieje w mokry, albo ogolony łeb to potem katar murowany :not:
  • #13 11430466
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    Zapominacie, że to nie jest mieszkanie tylko zakład usługowy. II taryfa spowoduje podrożenie ceny prądu w czasie jej podstawowej działalności. Trzeba to dobrze przekalkulować. Ja zaproponowałbym kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania na LPG i butlę 33kg.
  • REKLAMA
  • #14 11430519
    lopq
    Poziom 11  
    Tego o drugiej taryfie dla przedsiębiorstwa nie wiedziałem. To zmienia postać rzeczy.

Co do butli 33 kg.
    1. Ile kW ma mieć ten kocioł? Z takiej butli uzyskasz ok. 12kW/h, bo z jednego kg LPG dostaniesz właśnie 12 kW. Nie wiem jaki duży jest zakład i jakie jest zapotrzebowanie na energię. Ale łatwo policzyć. Gdyby wyszły 4 butle/mc, to tanio nie będzie.
    2. Butla jest duża, brzydka i śmierdzi (przynajmniej w trakcie wymiany), więc rozumiem, że będzie stać na zewnątrz zakładu i w nocy nikt jej nie przygarnie. Jeśli ktoś przygarnie to żegnaj kaucjo.
    3. Rozumiem, że będą tam dwie butle z przełącznikiem. Jedna się wyczerpie, to automat załącza drugą. Obsługa dzwoni po serwis LPG, który przywozi pełną, zabiera pusta. Wszystko w ruchu. Jeśli jedziesz na jedną butlę i gaz się skończy, to masz mokrą, wychłodzoną głowę na fotelu i czekasz, czekasz, marzniesz, czekasz...
    4. Teraz policz koszt całej instalacji: kocioł, kaucje za butle, instalacja na 2 butle
    A konwektor średniej klasy kupisz za 400 zł.
  • #15 11432795
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Po przeczytaniu tematu od razu ciśnie się odpowiedź - piecyk opalany włosami - darmowe paliwo :)

A na poważnie - może jakiś promiennik elektryczny?
  • #16 11433925
    zedix
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    William Bonawentura napisał:
    Zapominacie, że to nie jest mieszkanie tylko zakład usługowy. II taryfa spowoduje podrożenie ceny prądu w czasie jej podstawowej działalności. Trzeba to dobrze przekalkulować. Ja zaproponowałbym kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania na LPG i butlę 33kg.

no zależy w jakich godzinach jest druga taryfa, z tego co widzę u jednego z dostawców można włączyć 2 taryfę dla firm i jest ona w godz 11-17 oraz 21-8 :) sam teraz szukam dla siebie pieca akumulacyjnego, nie wiedziałem że w tych godzinach może być 2 taryfa, powiedział mi o tym elektryk;)
    Pozdrawiam
  • #17 11537615
    misiek_89
    Poziom 15  
    phanick
    Hhehehe dokładnie tak jak mówisz, piec działający na włosy to byłby taki "perpetum mobile" zakładu fryzjerskiego :D heheh Ale niestety tak się nie da...

Cale szczęście jest tak jak pisze kolega zedix. Tańsza taryfa jest w godzinach 11-17 21-8 :) Udało mi się zdobyć grzejnik elektryczny olejak o mocy 2,5kW, co prawda stary rupieć ale 15 żeber i ciężki jak jasna....! :) Narazie jesteśmy w fazie testów i porównania kosztów ze starym zwykłym grzejnikiem elektrycznym bez oleju.

Jedyny minus? Czas nabierania temperatury to minimum 30min i brak nawiewu, ale jak grzeje to aż miło :) poczekamy na rachunek... Jak będzie bardzo źle, to chyba trzeba będzie rozważyć coś zamkniętego na gaz jak pisał kolega William Bonawentura

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie najtańszych metod ogrzewania zakładu fryzjerskiego o powierzchni około 20m², znajdującego się w nieocieplonym pomieszczeniu piwnicznym. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym ogrzewanie gazowe z kotłem atmosferycznym (np. Semia Saunier Duval) oraz przenośne grzejniki elektryczne, takie jak olejaki. Wskazano na problemy związane z używaniem gazu w pomieszczeniach z chemikaliami, co może być niezgodne z przepisami sanepidu. Użytkownicy podkreślili również znaczenie mocy grzejnika oraz efektywności kosztowej, zwracając uwagę na różnice między piecami akumulacyjnymi a konwektorami. W końcu, jeden z uczestników podzielił się doświadczeniem z używaniem grzejnika olejowego o mocy 2,5 kW, który okazał się skuteczny, mimo dłuższego czasu nagrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA