logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka w wysokiej zabudowie - wentylacja.

agajas 18 Paź 2012 00:23 39261 5
REKLAMA
  • #1 11423318
    agajas
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam :)
    Chciałam prosić o opinie i ewentualne podpowiedzi. Sprawa dotyczy zabudowy lodówki - otóż kilka dni temu "fachowcy" montowali mi meble w kuchni wraz z zabudową sprzętu AGD. Jest to wysoka zabudowa, z szafkami do sufitu. Zabudowując lodówkę "Panowie" owszem zamontowali kratkę wentylacyjną na dole w cokole, ale już nie dali żadnej innej od góry. Szafka z lodówką dosunięta jest z tyłu do ściany (ok 0,5 cm od ściany), prawy bok również jest przy ścianie (także 0,5 cm), a lewy graniczy z pozostałymi, niskimi szafkami. Przy suficie też jest jakieś 0,5 cm luzu. I moje pytanie dotyczy wentylacji - domyślam się, że jest ona niewystarczająca dla właściwej pracy lodówki. Jak rozwiązać kwestię wentylacji w zabudowie do sufitu - gdzie powinny być ew. otwory wentylacyjne - czy mogę umieścić je z boku szafki (od strony lewej) skoro nie da się od góry?? I jakie mogą być konsekwencje niewystarczającej wentylacji - czy mam się bardzo spieszyć z tą przeróbką, czy lodówka wytrzyma jakoś np. przez kilka tygodni ??
    Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 11423469
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 876
    Otwory wentylacyjne mogą być z boku (muszą), wielkość jest na pewno podana w instrukcji montażu lodówki, jest to bardzo ważne do prawidłowej pracy lodówki, za "kilka tygodni" może być za późno na przeróbki (lodówka się "ugotuje"), a gwarancja nie przewiduje naprawy z powodu nieprawidłowego zamontowania i braku wentylacji.
  • REKLAMA
  • #3 11426886
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3373
    Qbuś napisał:
    Otwory wentylacyjne mogą być z boku
    Albo w szafce nad chłodziarką, jeżeli taka jest.
  • REKLAMA
  • #4 11439852
    agajas
    Poziom 10  
    No w szafce to swoją drogą, ale jakoś trzeba jeszcze to powietrze wyprowadzić z szafki, bo przecież nie będę mieć cały czas drzwiczek otwartych. Stąd pomysł z otworami z boku :)
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 11458998
    bodek1707
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Ciepło wydostaje Ci się górą, potrzebny Ci stolarz
  • #6 11598693
    agajas
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi... skończyło się na zrobieniu w szafce nad lodówką drugiej kratki wentylacyjnej (takiej samej jak w cokole)...wszystko zgodnie z instrukcją, a w sumie nawet nie wygląda tak źle :)
REKLAMA