logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego internet radiowy działa niestabilnie w bloku z 200 użytkownikami?

arti83 30 Sty 2005 00:46 1487 7
REKLAMA
  • #1 1180824
    arti83
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    posiadm problem z internetem,a problemik objawia sie tak internet przez 2godziny chodzi idealnie
    a przez 3 niemoge wyswietlic stron lub to wszystko sie tak wleczy ze szkoda słów,internet mam drogą radjową
    ale antena jest jedna i necik rozeslany na 3 osoby w bloku siecią.W tej calej sieci jest okolo 200 osub,dzwonie do wlasciciela
    a on powiada ze tak ma byc i jest ok,ze jakies wachania w sieci są zeczą normalną a ja mam szczescie bo umnie naprawde internet chodzi idealnie:)
    czy naprawde tak ma byc bo wiem ze jak firma ktura udestepnila mi internet JAK zaczynala podbijac rynek:)to naprawde net chulał
    a moge powiedziec ze latal.Prosze o pomoc jakiegos specjalisty bo ja niemoge przegadac tych ludzi a place tak jak za wpelni sprawny internet
    Nie używaj dużych liter w tytule - REGULAMIN.
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy![h]
  • REKLAMA
  • #2 1181106
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    arti83 napisał:
    calej sieci jest okolo 200 osub,dzwonie do wlasciciela
    a on powiada ze tak ma byc i jest ok,ze jakies wahania w sieci są zeczą normalną a ja mam szczescie bo umnie naprawde internet chodzi idealnie:)

Zmien dostawce netu bo standardowo robi ludzi w chu..... Lacza mu sie zapchaly (+ radio) bo naczepial za duzo klientow.
  • REKLAMA
  • #3 1183927
    arti83
    Poziom 18  
    ok dawno juz bym zmienil dostawce internetu ale co powiecie na to ze 6 miesiecy temu zaplacilem im 300zl za neta i co miesiąc place z góry 40zl to wychodzi mnie ten interesik 540zl :) takiej kasy im nie podaruje dlatego chcial bym uslyszec jakąs wypowiec ktura pozwoli mi wyciągnąc jakies wnioski i podeprzec sie tym przy reklamacji uslugi tej firmy powiem wam tak ze jesli np ktos sie niezna na samochodach moze byc naciągniety u mechanika na koszty, i to do tego mechanik bedzie mu wciskal kity ze bmw ma dymic i wyciągac max 60km/h bo to jest miejskie auto i tyle mozna jezdzic.Wlasnie tak jest z z necikiem ja sie nieznam i mysle ze ktos mi powie dlaczego tak jest i co mam zrobic
  • #4 1186691
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Może masz problem podobny jaki byl u mnie w sieci. 20 abonenetów połączonych kablem a net dosyłany radiem. Kiedyś nagle netu zabrakło i powtarzało sie to coraz częściej, nawet na 2-3 dni. Monity u firmy nic nie dawały, net ruszał na 1 godzine lub parę godzin. Podobno wieszał się link radiowy. Jednocześnie zauważyłem że sporo kompów z sieci łapie się na moim firewallu, podejrzewałem jakiegoś wirusa, podejrzenie zamieniło się w pewność gdy na udostępnionym kopie zdalnie mój sophos wykryl trojana który według opisu stara się rozszerzac przez sieć. Admin sieci nie uwierzył mi i spławił, a ja ciągle zapisywałem logi ze ściany. Uwierzyl wtedy gdy całe święta nie bylo netu, a oni powymieniali wszystko łącznie z kablami do anteny i radiówką bez skutku. podałem im IPiki skanujące, nacisnęli na uzytkowników żebuy zrobili porządek i jest OK. Czasem admin kontaktuje się żeby zapytać czy jakieśnowe kmpy skanują:)
  • REKLAMA
  • #5 1188057
    JacoMan
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Tak jak pisali poprzednicy powodow moze byc duzo i ciezko wyrokowac na odleglosc bez blizszej penetracji.
    Moze to byc najprosciej zapchane lacza u dostawcy, zapchany link radiowy, niewydalajce AP-eki z powodu przeciazenia, problemy sprzetawe (wadliwe kable, zawilgocone itp), czy wirusy krazace po sieci.
    Naciskaj na dostawce, niech sie zjawia i sprawdza co sie dzieje, bo w koncu placisz. Popytaj tez sasiadow najblizszych czy u nich sa tez takie problemy.
  • REKLAMA
  • #6 1206919
    arti83
    Poziom 18  
    w sieci jes okolo 200osub i wiem ze wiekszosc narzeka,jedna osoba mieszka umnie w bramie i tez ma ten sam problem druga niema neta po 4 dni
    a ja nadal naciskam i nic to niedaje nawet to ze odliczam sobie kase od abonametu:) ale co to da wole miec neta niz marne 20zl w kieszeni,ostatnio gosci z tej firmy powiedzal--mozliwe ze komputer gubi adres ip---wklepali mi wszystko na stale ale nadal to sie dziej,a oni powiadają ze wszystko jest ok
  • #7 1208626
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    ale nie jest
    niech zwiększą łacze to będzie ok
    umnie jak zaczyna sie walicto adin dokupuje kolene łacze.
    powoli bo powoli ale wszystko wraca do normy :)
  • #8 1313373
    Plaxsimo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    A co zrobić z siecia bezprzewodową gdzie net nie działa przy jednym komputerze w sieci. Serwer widać i pingi są ok. GG i Tlen działają a net nie? Jeżeli w sieci są przynajmniej dwa komputery to net śmiga.

Podsumowanie tematu

✨ Problem niestabilnego działania internetu radiowego w bloku z około 200 użytkownikami wynika najczęściej z przeciążenia łącza radiowego oraz infrastruktury sieciowej. Współdzielenie jednej anteny i łącza na kilka osób powoduje spadki prędkości i okresowe braki dostępu do internetu. Możliwe przyczyny to zapchanie łącza u dostawcy, przeciążenie punktów dostępowych (AP), wadliwe okablowanie, zawilgocenie sprzętu oraz obecność wirusów lub trojanów rozprzestrzeniających się w sieci lokalnej, co dodatkowo obciąża zasoby. Wskazane jest monitorowanie sieci, identyfikacja i eliminacja zainfekowanych komputerów oraz naciskanie na dostawcę usług, aby zwiększył przepustowość łącza i przeprowadził diagnostykę sprzętową. Przykłady z praktyki pokazują, że wymiana kabli i sprzętu oraz porządkowanie użytkowników w sieci może poprawić stabilność. Problemy z przydzielaniem adresów IP również mogą wpływać na niestabilność połączenia. W przypadku dużej liczby abonentów konieczne jest skalowanie infrastruktury i odpowiednia administracja siecią, aby zapewnić stabilne działanie internetu radiowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA