logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32 - Poszukiwana Zmodyfikowana biblioteka Std Periph Lib

hufca 18 Paź 2012 20:25 1776 8
REKLAMA
  • #1 11425911
    hufca
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam,
    kiedyś miałem okazje przeczytać artykuł w gazecie EP (był to lipiec 2012), krytykujący oryginalną bibliotekę 'Standard Peripheral Library' dla procków STM32. Była tam zaproponowana alternatywa, którą jestem zainteresowany. Niestety nie posiadam tego numeru ani nie mam możliwości go nabyć, potrzebne mi tylko informacje z tego artykułu.
    Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś podał jakieś podstawowe informacje na temat wspomnianej zmodyfikowanej biblioteki (skąd pobrać, przykład użycia, obsługi itp.).
    Ewentualnie może być skan artykułu..

Z góry bardzo dziekuję.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 11428073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11428200
    hufca
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    felekfala napisał:
    Można wiedzieć co w tej bibliotece zmodyfikowano?

Z tego co pamiętam, w artykule pisali o tym, że poprawiono masę błędów, które są w oryginalnej bibliotece od STM'a. Dzięki temu, ta nowa biblioteka jest o wiele wydajniejsza, a końcowe programy zajmują o wiele mniej miejsca w pamięci procka.

Właśnie z tego powodu poszukuję tej biblioteki. Pracuję nad projektem do którego chcę napisać dość skomplikowany program, ale µC, jaki wybrałem (konieczne małe rozmiary), ma (również mało) tylko 64kB pamięci.

Nie jestem pewien właśnie o którą bibliotekę im chodziło, ale bardzo ją wychwalali.
  • #7 11428215
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    hufca napisał:
    Nie jestem pewien właśnie o którą bibliotekę im chodziło, ale bardzo ją wychwalali.

Jeśli to chodzi jednak o bibliotekę zlinkowaną przez pz314 powyżej, to ciężko tutaj opinię EP nazwać "obiektywną".

4\/3!!
  • #9 11428561
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    hufca napisał:

Właśnie z tego powodu poszukuję tej biblioteki. Pracuję nad projektem do którego chcę napisać dość skomplikowany program, ale µC, jaki wybrałem (konieczne małe rozmiary), ma (również mało) tylko 64kB pamięci.

Jeśli potrafisz pisać skomplikowany program, to czemu chcesz korzystać z jakiejś, czyjejś biblioteki, zamiast napisać to tak jak trzeba, z pełną świadomością tego co i kiedy włączasz?
    Jeśli 64 kB pamięci programu to mało, czemu chcesz zwiększać objętość programu stosują SPL lub jakiegoś jej mutanta?
    Zobacz jak od środka wygląda dowolna funkcja inicjalizacji jakiegoś układu peryferyjnego. Zanim ją wywołasz, musisz napisać drabinę kodu uzupełniając pola struktury a potem wywołujesz funkcję, która te pola przepisuje do rejestrów robiąc przy tym kilka niepotrzebnych operacji. Przecież możesz zrobić to sam. Ustawić odpowiednie bity(do których masz gotowe definicje) w rejestrach zamiast wpisywać definicje do struktury.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje zmodyfikowanej biblioteki 'Standard Peripheral Library' dla mikrokontrolerów STM32, która została krytycznie oceniona w artykule z lipca 2012 roku w gazecie EP. W odpowiedziach zasugerowano kilka alternatyw, w tym bibliotekę OpenCM3 oraz bibliotekę z systemu ISIXRTOS, którą można pobrać przez Mercurial. Użytkownik zauważył, że nowa biblioteka poprawia błędy oryginalnej wersji, zwiększając wydajność i zmniejszając rozmiar programów. Pojawiły się również opinie, że korzystanie z zewnętrznych bibliotek może zwiększać objętość kodu, co jest problematyczne przy ograniczonej pamięci 64 kB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA