logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 2.0 hdi 90 km - powietrze w wężykach przed filterm

rem.jur 19 Paź 2012 10:00 10170 12
REKLAMA
  • #1 11427459
    rem.jur
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    cześć... posiadam peugeota 307 2.0 hdi 90 km 2oo3 r. czasami mam problem z odpaleniem.. świece nie grzały lecz juz grzeją ( padł przekaźnik świec żarowych ) teraz mam kolejny dylemat ... czy..... przed filtrem paliwa mogą być pęcherze powietrza? czy również od tego mogą być problemy z odpaleniem?aha i jeszcze jedno.. czy to normalne ze po odpaleniu świece nadal grzeją?na innych forach piszą różnie i juz sam nie wiem komu wierzyć..
  • REKLAMA
  • #2 11428254
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Posiadam 307 i u mnie świece gasną jakieś 20 sekund po odpaleniu,słychać pyknięcie przekaźnika który je odłącza.
  • REKLAMA
  • #3 11428883
    rem.jur
    Poziom 9  
    z tego co wiem to swiece wyłanczaja sie gdy silnik osiaga 30C a ktos wie co z tym powietrzem w wezyku przed filtrem?

Dodano po 1 [godziny]:

aha jakie czujniki odpowiadają za włączanie bądź wyłączanie przekaźnika swiec? moze cos jest u mnie nie tak z czujnikami?
  • #4 11429544
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    Powietrza być nie powinno w układzie wtryskowym, to przecież jasne ;) Szukaj przyczyny zapowietrzania.
  • REKLAMA
  • #5 11430530
    rem.jur
    Poziom 9  
    hmmm zauwazyłem ze po podpowaniu paliwa ręcznie zasysane jest powietrze z krućca z filtra... mam nowy wężyk i opaski...moze uszczelka jakas w fitrze? hmm a czy ktos wie co z tymi świecami?
  • REKLAMA
  • #6 11430640
    wyimaginowany29
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Na zapowietrzający sie układ paliwowy, skuteczna (z reguły) metodą jest zaworek zwrotny na przewodzie zasilajacącym filtr paliwa-powinien on wyeliminować cofanie sie paliwa, i zapowietrzanie układu (Oczywiście najlepiej znależc przyczyne zapowietrzenia i usunąć) . Jeśli chodzi o świece żarowe to przekażnik dostaje impuls z komputera BSI, który z kolei dostaje informacje z czujnika temperatury. Niektóre pojazdy są skonstruowane tak iż świece grzeją nawet na plusie , ale czy tak długo grzać powinny (jak w opisanym [przypadku]-dla mnie sprawa wątpliwa, raczej przekażnik sie zawiesza , lub czujnik temperatury silnika uszkodzony. Pozdrawiam.
  • #7 11430846
    rem.jur
    Poziom 9  
    yhyyy a w jaki sposób można sprawdzić czujnik tmp. przekaźnik mam wymieniony wiec musi byc ok.po odłączeniu czujnika przekażnik odrazu sie załancza.
  • #8 11431167
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    wyimaginowany29 napisał:
    Na zapowietrzający sie układ paliwowy, skuteczna (z reguły) metodą jest zaworek zwrotny na przewodzie zasilajacącym filtr paliwa-powinien on wyeliminować cofanie sie paliwa, i zapowietrzanie.

A co ma jedno wspólnego z drugim? No chyba tylko zwiększenie zapowietrzania. Zaworek jest poza tym w pompce.
    Popatrz gdzie jest nieszczelność i ją usuń, zapowietrzać się nie może.
    Co do świec to podjedź na diagnostykę, albo sam sprawdź czujnik jeśli posiadasz specyfikację czujnika to pestka.
  • #9 11431651
    rem.jur
    Poziom 9  
    tzn podłączałem auto pod scanmaster kablem elm327 i temperature bardzo dobrze pokazuje... tzn tak mi sie wydaje :) to co w programie to samo na tablicy rozdzielczej.
  • #10 11448686
    rem.jur
    Poziom 9  
    byłem na pp2000 wszystko jest ok.tzn tak powiedział diagnosta..... auto postało 2 dni.w węzyku ktory doprowadza paliwo do filtra było samo powietrze.podpapowałem recznie i za 3 razem odpalił... zauwazyłem ze powietrze zasysa filtr jakąs dziurą... aha ma ktoś moze schemat rozrusznika... i w jaki sposob go wymontować...
  • #11 11464466
    rem.jur
    Poziom 9  
    wymieniłem obudowę filtra paliwa,mam nadzieje ze ten pęcherzyk ucieknie pod wpływem ciśnienia....jeżeli to nie pomoże i nie będzie odpalać to juz nie wiem gdzie mam szukać..może ktoś podpowie co może być nie tak?może za małe obroty silnika przy uruchomieniu.....jakie powinno być ciśnienie i obroty?
  • #12 14105821
    henek155
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    Witam i jak tam wymiana obudowy filtra pomogła?
  • #13 14106081
    rem.jur
    Poziom 9  
    wymieniłem rozrusznik na inną firme był bosch a teraz mam sachs który ma o jeden ząb wiecej i szybciej kręci silnik a obudowe tez wymieniłem bo zasysał powietrze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Peugeot 307 2.0 HDI z 2003 roku i doświadcza problemów z uruchamianiem silnika, związanych z zapowietrzaniem układu paliwowego oraz działaniem świec żarowych. Po wymianie przekaźnika świec, użytkownik zauważył, że świece grzeją się nawet po uruchomieniu silnika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że powietrze w wężykach przed filtrem paliwa może być przyczyną problemów z odpaleniem. Rekomendują zastosowanie zaworka zwrotnego w przewodzie zasilającym filtr paliwa oraz sprawdzenie nieszczelności w układzie. Użytkownik wymienił obudowę filtra paliwa oraz rozrusznik, co miało na celu eliminację problemu z zapowietrzaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA