Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Superb I 1.9TDI - Awaria świateł stopu / migająca lampka świec żarowych

lazywhiteboy 19 Oct 2012 20:30 25281 10
    lazywhiteboy
    Level 10  
    Witam,

Po przejechaniu 30km, wyłączeniu silnika, wyciągnięciu ze stacyjki klucza i zaryglowaniu drzwi zauważyłem, że wszystkie trzy światła hamowania są ciągle zapalone /lewe, prawe i za tylną szybą/. Po powrocie do auta uruchomieniu go i próbach naciskania pedału hamulca zauważyłem, że na desce rozdzielczej miga także lampka świec żarowych /pomarańczowa sprężynka/. Światło stopu pozostało aktywne.

Jestem w tej chwili poza granicami kraju /Holandia/, i zanim zdecyduję się oddać gdzieś samochód chciałbym spróbować sam zlokalizować awarię. Ze względu na profil wykonywanego zawodu dysponuję podstawowymi narzędzia i multimetrem. Niestety nigdy nie zajmowałem się elektryką samochodową i nie mam pojęcia gdzie zacząć. Żeby oszczędzić sobie dodatkowych kłopotów ściągnąłem zaciski z akumulatora.

Wydaje mi się, że jest gdzieś zwarcie w instalacji, ale bez schematów elektrycznych to nic nie zrobię.

Jeśli ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóc /przesłać schemat elektryczny, podpowiedzieć gdzie zacząć lub jak zdiagnozować problem / bardzo... bardzo proszę o pomoc
  • Helpful post
    płetwa
    Level 32  
    Włącznik świateł stop zamontowany nad pedałem hamulca, w Polsce koszt w sklepie jakieś 30pln. Kolega miał to samo jakieś 2 tygodnie temu (SEAT ALHAMBRA) wymienił i jak ręką odjął.
    lazywhiteboy
    Level 10  
    Hej płetwa, a jak wytłumaczysz kontrolkę świec żarowych?
    Czy podczas usterki w seacie też była aktywna?
  • Helpful post
    płetwa
    Level 32  
    Tak, to ma ścisły związek z pompą wtryskowa podczas hamowania, jaki nie wiem (nie wysłuchałem dokładnie kolegi który zdiagnozował usterkę, jeżdżę benzynowym autem tej grupy).
    lazywhiteboy
    Level 10  
    Zrobiłem jeszcze jeden test. Żeby jeździć bez "dopalacza" z tyłu... wyciągnąłem bezpiecznik świateł hamowania. Światła przestały świecić, niestety świeca żarowa miga dalej, po kliku sekundach od momentu uruchomienia silnika aktywne stają się także lampki ABS, i ESP.
    Idealnie było by posiadać schemat, dlatego jeszcze raz prośba do użytkowników... jeśli ktoś jest w posiadaniu uprzejmie proszę udostępnienie.
  • Helpful post
    Zico63
    Level 37  
    Ma Kolega TDI-ka? Sprawność włącznika śwateł STOP jest koniecznym wymogiem poprawnej pracy sterownika silnika (tzw. ECU); po prostu on musi "wiedzieć" o naciskaniu pedału STOP. A że nie ma tam kontrolki "check engine" elektryka tak daje znać o usterce.
    Wymiana = koniec trosk.
  • Helpful post
    Staszek49
    Level 35  
    Miałem taką samą usterkę w Golfie IV tdi. Z tego co się orientuję, to kontrolka ta służy do sygnalizowania kilku usterek w tzw."elektryce" auta. U mnie np. paliła się ona podczas braku "stopu" tj. z winy spalonego bezpiecznika. W innym, przypadku, gdy nawalił mi wyłącznik "stopu" (zużył się wychodzący z niego "bolczyk") i światło "stopu" paliło się ciągle, to wspomniana kontrolka również paliła się. W tej chwili nie pamiętam, ale w jednym z tych przypadków paliła się ciągle a w drugim migała. Po założeniu sprawnego bezpiecznika i wymianie wyłącznika przedmiotowa kontrolka gasła.
    lazywhiteboy
    Level 10  
    Dziękuję za wskazówki i rady, jutro postaram się dobrać do czujnika... zobaczymy, wieczorem coś napiszę. Jeśli będzie konieczna wymiana... to założę kolejny post pod tytułem gdzie/jak kupić czujnik hamowania w Holandii ;)
    Pozdrawiam!
  • Helpful post
    enauto
    Level 29  
    lazywhiteboy wrote:
    Jeśli będzie konieczna wymiana... to założę kolejny post pod tytułem gdzie/jak kupić czujnik hamowania w Holandii

a potem następny pod tytułem jak go nie popsuć przy wkładaniu

Przeczytaj chociaż to ( dotyczy to Fabii ale jest podobnie)
    http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Fabia/36
    lazywhiteboy
    Level 10  
    Witam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za wskazówki.

Najbliższy /jak i te odleglejsze/ serwisy skody w Holandii w sobotę nieczynne. Znalazłem w internecie lokalny warsztat samochodowy, który odwiedziłem o 11-tej. Zamówili czujnik do mojego auta, odebrałem go o 13-tej. Godzinę później skończyłem montaż czujnika i koniec kłopotów. Cena czujnika 16 euro. Więcej niż w Polsce, ale nie był to też identyczny zamiennik. Nie trzeba było ustawiać trzpienia, i uważać na to aby go nie przekręcić w pozycji gdy nie przylega całkowicie do pedału hamulca.
    Stary czujnik rozebrałem i dodaję zdjęcia /robione telefonem wiec nie jest to jakość pierwszej klasy/. Mam nadzieję, że ktoś skorzysta.

Skoda Superb I 1.9TDI - Awaria świateł stopu / migająca lampka świec żarowych Skoda Superb I 1.9TDI - Awaria świateł stopu / migająca lampka świec żarowych

Problemy były dwa... zaśniedziałe styki /elektryczny/. I mechaniczny... po ponownych próbach montażu trzpień przeskakiwał w pośrednią pozycję, nie dało się więc poprawnie zamontować czujnika.

Temat wyczerpany, usterka naprawiona.