logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcia na płytkach PCB po termotransferze – papier kredowy nie schodzi, masa się rozlewa

quniq 21 Paź 2012 08:33 2058 5
REKLAMA
  • #1 11433432
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Witam.
    Od jakiegoś czasu walczę ze zrobieniem płytek do kilku rzeczy. Niestety, ciągle coś mi się zwiera. Ale od początku.
    Zalewam płytkę płaszczyzną masy (pełną) i papier kredowy (matowy i błyszczący) nie chce zejść do końca, zostaje cienka warstwa. Też macie taki problem? Poza tym w miejscach gdzie jest jedna ścieżka i do okoła sporo masy, to płaszczyzna masy się 'rozlewa', przez co robią się zwarcia. Też tak macie, czy to mój błąd w sztuce?
    Po zamianie całej płaszczyzny na kratę problem znacznie ustąpił, ale dalej zostaje warstwa papieru na laminacie. Co z tym zrobić?
    Być może to jest wina zaprojektowanych płytek, dlatego też podsyłam trzy pytki. W rozmiarze 1:1 (mam nadzieję...)

Może powinienem zacząć od opisu mojego termotransferowania.
    Robię wydruk na Konica Minolta 5550 i jest on całkiem dobrej jakości. Potem przenoszę wydruk w koszulce A4 do domu. Laminat czyszczę jakimś mleczkiem do szorowania kibla, po czym wycieram ścierką i odtłuszczam spirytusem szpitalnym (na dniach spróbuję denaturatem, dopiero się zaopatrzyłem). Potem kładę laminat na desce do krojenia (drewniana), przykładam wzór i prasuję żelazkiem w jakiejś temperaturze(nie wiem dokładnie, no bo jak...). Generalnie tu zastrzeżeń raczej nie ma, bo toner na ogól dobrze odchodzi.
    Następnie płytkę szybko schładzam od strony miedzi, przykładając ją miedzią do parapetu i dociskając. Potem wkładam płytkę do garnka z wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. I tu jest muka, bo zazwyczaj po godzinie wraz muszę delikatnie zrywać papier z płytki. Może w tym miejscu da się coś poprawić?
    I niestety, zostają kawałki papieru na płytce. Kumpel mówił, że to też powinno się wytrawić, ale empirycznie sprawdziłem, że nie :)
    Potem wrzucam płytkę nadrukiem do dołu do nadsiarczanu sodu. Płytka sobie pływa na powierzchni i jakoś to się trawi (w większości miejsc całkiem zacnie).

Co o tym sądzicie?

Drugie pytanie, trochę poboczne. Kupiłem środek do cynowania bezprądowego. Takie środki są wielokrotnego użytku? Tzn czy mogę go przelewać do butelki do wykorzystania na przyszlość? Jak długo używacie nadsiarczanu sodu?
    Załączniki:
    • wzm sluch.pdf (336.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzmacniacz maly.pdf (293.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • uniwersalna.pdf (167.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 11433554
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Musisz trzeć paluchem aż cały papier dokładnie odejdzie. Namoczenie i usunięcie resztek papieru trwa kilka minut.
  • REKLAMA
  • #3 11433843
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Papier trzeba zetrzeć palcem jak napisał -Mol- lub na przykład miękką szczoteczką do zębów. Ja dodatkowo nakłuwam papier szpilką, oczywiście w miejscach gdzie nie ma tonera.
  • REKLAMA
  • #4 11434691
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Obstawiam że winę u ciebie ponosi sam papier - nie każda kreda się nadaje.
    Zainwestuj w folię do termotransferu - jest droższa ale nie ma takich cyrków.

Preparat do cynowania można jakiś czas przechowywać ale jak długo to ci nie powiem.
  • REKLAMA
  • #5 11434839
    wilczasty
    Poziom 19  
    Ocena: 239
    Papier 500 -> czyszczę spirytusem -> żelazko na trochę więcej niż 2 kropki -> prasowanie +/- 2min -> do wystygnięcia -> do letniej wody z płynem, a gdy nie odchodzi to polewam cifem i lekko przecieram palcem.

Wszystko zależy od papieru kredowego, czym grubszy tym dłużej musi się moczyć. Czasem można kupić papier kredo podobny.
    Najlepiej jest drukować prosto z programu, ponieważ można ustawić wysoką rozdzielczość wydruku, przy przekonwertowaniu do PDF niestety nie ma takiej możliwości.

Zwarcia na płytkach PCB po termotransferze – papier kredowy nie schodzi, masa się rozlewa

Niektóre środki do cynowania są kiepskie i przez to tragicznie się lutuje.
    Pamiętaj aby dokładnie oczyścić i wypolerować płytkę przez cynowaniem.

Polecam cynowanie z mojego załącznika.

Pozdrawiam,
    wilczasty.

EDIT: tak wygląda dobrze odmoczony papier, co prawda jest to warstwa opisowa jednak nie ma to znaczenia.

Przepraszam za słabą jakość zdjęcia :D.
    Załączniki:
    • Cynowanie.pdf (418.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 11629394
    quniq
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Konkluzja jest taka, że prasowałem w zbyt wysokiej temperaturze - toner się zwyczajnie rozpływał. Teraz śmiga jak trzeba, jutro mam podejście do elementów 0603 :)
REKLAMA