logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować bootowanie i dostęp do plików na dwóch dyskach z różnymi systemami?

marekdb9 21 Paź 2012 20:17 867 1
REKLAMA
  • #1 11435932
    marekdb9
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Planuję w niedalekim czasie zakupić do komputera dysk 2 TB. Sprawa miałaby się tak:

W komputerze mam dwa dyski (pierwszy o pojemności 2 TB, drugi o pojemności 1 TB). Na 2 TB mam zainstalowany Windows 7 Pro (albo Ultimate), a na drugim Windows 2008 Server R2, Windows XP Pro SP3 oraz Linux Ubuntu 12.04. Chcę mieć taką możliwość, aby oba dyski były na stałe podłączone i przy starcie komputera miał możliwość, który z tych czterech systemów ma się uruchomić. Oprócz tego, jeśli np. dysk 2 TB, na którym jest Windows 7, podzielę na partycję, to te systemy z drugiego dysku mają mi je normalnie wykrywać (i na odwrót).

Podam przykład sytuacji: pracując na Windows 2008 Server (dysk 1 TB) pobrałem instalkę jakiegoś programu z internetu. Nie przerzuciwszy jej na pendrive, wyłączyłem komputer i rozpocząłem pracę na systemie Windows 7 (2 TB). Z tego systemu wchodzę w folder Pobrane należący do systemu Win2008 i przenoszę ten plik.

Oba dyski pracują pod SATA III

Moje pytanie: Czy taka kombinacja jest w ogóle możliwa? Czy można się tak przełączać między systemami bez fizycznego odłączania dysków?
  • REKLAMA
  • #2 11436020
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Możliwa, wałkowane. GRUBa przeinstalujesz i zaktualizujesz jego plik konfiguracyjny i będziesz sobie wybierał Ubuntu, Windows 7, ..., XP.
    Co do folderu 'Pobrane' to też nie ma problemu a jakby była jakaś odmowa dostępu to przejmujesz na własność, nadajesz uprawnienia...
REKLAMA