logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 100% CPU - Przy starcie systemu 100% użycia procesora

vish 22 Paź 2012 14:07 6606 13
REKLAMA
  • #1 11438023
    vish
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Komputer przy starcie od zera bądź przy restarcie systemu ma procesor obciążony w 100%. Wyłączyłem aktualizacje Windowsa, problem pozostał. Przeskanowałem komputer programami do malware, w tym Malwarebytes Anti-Malware. Wykrył kilka robaków, ale problem pozostał. Wrzucam screeny z dwóch programów - Proces Explorer i System Explorer. Obciążany plik to zdaje się konsola Windows, znajduje się on w folderze C:/Archive. Dziwna jakaś ta nazwa, konieczny jest ten folder do działania systemu? Może to coś, co robak sam sobie stworzył, jakiś niewykryty?

Dodam jeszcze, że jak włączę ComboFix, to natychmiast problem znika. Nawet nie daję dojść do końca programowi, procesor już jest odciążony i wraca do normy zużycia. Kiedy jednak uruchamiam system ponownie, problem wraca. Aha - ComboFix włączałem do końca, naprawiał system, ale problem jest nadal.

Problem dotyczy Windows 7 Ultimate x64.

Pomóżcie proszę, jeśli to nie malware, to może jednak coś z Windowsem? Jeśli tak, to co?
  • REKLAMA
  • #2 11438052
    Arteko77
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Wyłącz włączanie przy starcie rożnych programów co nie potrzebne :)
  • REKLAMA
  • #3 11438076
    vish
    Poziom 9  
    Bawiłem się tym - nie pomaga. Ładuje się sporo programów na starcie, ale nigdy nie było z tym problemów. Bawiłem się wyłączaniem programów, ładował się sam system, nic do traya - nadal to samo.
  • #4 11438260
    tomeczek333
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Na 90% jakiś wirus siedzi. Combofix włączany w trybie awaryjnym jako administrator?
  • #5 11438277
    vish
    Poziom 9  
    Też mi się tak wydaje. Odpowiedzcie mi czy ten folder archive mogę wywalić? Został utworzony 2 tyg temu, tam nie ma nic, jakiś folder data tylko, w nim są jakieś pliki i svchost.exe. Próbowałem go usunąć, ale system wypisał, że jakiś plik go używa. Po combofixie widzę, że nie jest już plik używany, więc teoretycznie mogę to zrobić. Jak radzicie - usunąć?

Combofix włączany pod "pełnym" systemem jako administrator.
  • REKLAMA
  • #6 11438293
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Ja myślę że złapałeś jakiegoś wirusa możliwe że jakiś robak.
    Spróbuj Combifixa w trybie awaryjnym jak to nic nie da użyj bootowalnego skanera np AVG rescue do pobrania z oficjalnej strony: http://www.avg.com/pl-pl/avg-rescue-cd-download
  • #8 11438298
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    vish napisał:
    Odpowiedzcie mi czy ten folder archive mogę wywalić?

Jeżeli to wirus to go kliknięciem usuń nie tak łatwo nie zlikwidujesz, możliwe że go usuniesz ale za kilka sekund ten folder może znowu się pojawić.
  • REKLAMA
  • #9 11438300
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    1. Załóż temat w Pogotowie Antywirusowe.
    2. Pobierz OLT i załącz oba logi z tegoż programu w temacie.
    3. Tam spotkasz specjalistów od tych spraw ;)
  • #10 11438394
    vish
    Poziom 9  
    Hmm dziwne. Wywaliłem folder, uruchomił się z normalnym zużyciem procesora. Jakby się powtarzało, założę temat w pogotowiu, dzięki.

A ten program OLT nie nazywa się przypadkiem OTL? :P Teraz znalazłem w sieci, rozumiem że to to: http://www.dobreprogramy.pl/OTL,Program,Windows,19450.html

Tylko że ludzie piszą że program rozwala im system :/
  • #11 11438453
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Tak, chodzi o ten OTL. Co do wywalania systemu, przypuszczam że te systemy miały infekcje ważnych plików systemowych i OTL nie mógłby usunąć infekcji bez 'zabijania' części systemu.

Dlatego właśnie jesteś proszony o same logi z OTL, żeby specjalista mógł ocenić co jest zainfekowane i jak to bezpiecznie naprawić.
  • #12 11438566
    pitrala1
    Poziom 33  
    Ocena: 111
    Zrób jednak to, o co Cię prosiłem. Napewno masz więcej tego syfu jeszcze.
  • #14 11444386
    rafal24
    Poziom 12  
    zmień sobie pastę na procku na zelmana poprawi ci to temp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z 100% obciążeniem procesora przy starcie systemu Windows 7 Ultimate x64, mimo wyłączenia aktualizacji i skanowania w poszukiwaniu malware. Zidentyfikowany plik obciążający procesor znajduje się w folderze C:/Archive, który wydaje się podejrzany. Użytkownik zauważa, że uruchomienie ComboFix tymczasowo rozwiązuje problem, ale po ponownym uruchomieniu systemu obciążenie wraca. Użytkownicy sugerują, że problem może być spowodowany wirusem, a także zalecają usunięcie podejrzanego folderu oraz skanowanie systemu w trybie awaryjnym. Ostatecznie, po usunięciu folderu, obciążenie procesora wraca do normy, ale użytkownik planuje dalsze skanowanie w celu upewnienia się, że system jest wolny od infekcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA