logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig v4200. Jaką wartość ma spalony rezystor z tego wzmacniacza?

pack3r 30 Sty 2005 17:05 1716 7
REKLAMA
  • #1 1182363
    pack3r
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam, mam wzmacniacz firmy Grundig model v4200 a w nim spalony rezystor, z ktorego nie da sie odczytac rezystancji po paskach poniewaz odpadla wierzchnia warstwa. Nie ma nigdzie schematu tego wzmacniacza wiec mzoe ktos posiada taki wzmacniacz i moglby podac jaki jest to rezystor oznaczony na plytce jako R62. Dzieki ;]

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

I jeszcze nie wiem jaki to powinien byc tranzystor T14 poniewaz nie ma go wcale i nie wiem czy powinien byc.
  • REKLAMA
  • #2 1191687
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 437
    Czy te elementy znajduja sie module koncowki mocy ?
  • REKLAMA
  • #3 1204071
    pack3r
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Nie, rezystor kolo tych duzych kondensatorow a tranzystor na przed wzmacniaczu.
  • REKLAMA
  • #4 1205578
    michald
    Poziom 34  
    Czyli rezystor w zasilaczu . Mozesz zrysowac z obwodu drukowanego do czego jest podlaczony , jak bede widzial obwodn to latwiej dopasowac rezystancje , moze jakies oznaczenia napiec tam sa . Tom by ulatwilo sprawe . Podejrzewam ze z uszkodzenie tego rezystora bylo nastepstwem uszkodzenia tranzystora w przedwzmacniaczu i pewnie ma zwiazaekn z jego zasilaniem.
  • #5 2383047
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    ja potrzebował bym pilnie schemat. mam uszkodzonego tego wzmaka. spalił mi sie miedzy innymi r62. pomocy!
  • REKLAMA
  • #6 2385189
    michald
    Poziom 34  
    Temat stanal w miejscu bo nikt nie jest wrozka. Jak nie chcesz rysowac to zrob wyrazne fotki obwodu drukowanego od strony elementow i od strony lutowan. Bez tego nie da rady bo schematu nie mam.
  • #7 2387240
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    juz do tego doszłem. rezystor ma 100Ω. mam tylko pytanie - czy mozliwe jest zeby ten wzmacniacz miał tranzystor koncówkowy w + listwie pnp a w ujemnej npn(takiego kupiłem i nie grało to)? gdzies o tym czytałem ze to jest układ szikalego czy jakoś tak ale hmmm.... jaki powino byc napiecie na bazie takich tranzysorów?
  • #8 2389350
    michald
    Poziom 34  
    Jak co piszesz to przed wyslaniem to przeczytaj i wprowadz korekte. Bo to co napisales to jest ogolny belkot a nie wypowiedz czlowieka na poziomie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzmacniacza Grundig model V4200, w którym uszkodzony jest rezystor oznaczony jako R62. Rezystancja rezystora nie jest czytelna z powodu uszkodzenia powłoki, a brak schematu utrudnia identyfikację wartości. Rezystor znajduje się w pobliżu dużych kondensatorów, prawdopodobnie w zasilaczu, natomiast tranzystor T14 jest umieszczony w sekcji przedwzmacniacza i jego obecność jest niepewna. Użytkownicy sugerują wykonanie rysunku połączeń lub zdjęć płytki drukowanej, aby ułatwić identyfikację elementów. Jeden z uczestników ustalił, że rezystor R62 ma wartość 100 Ω. Pojawiła się także dyskusja na temat rodzaju tranzystorów końcowych – czy w dodatniej szynie powinien być tranzystor PNP, a w ujemnej NPN, co ma wpływ na poprawne działanie wzmacniacza. Brak schematu i szczegółowych danych technicznych utrudnia jednoznaczne rozwiązanie problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA