logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stara antena siatkowa - Czym się kierować podczas dobioru anteny do dvb-t??

elektryk_siedlce 22 Paź 2012 22:21 6411 13
REKLAMA
  • #1 11440066
    elektryk_siedlce
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 57
    Witam.
    W związku z tym ,że przybieram się do zmiany z analogowej telewizji na dvb-t jestem zmuszony zmienić antenę(Stara siatkowa jest cała zardzewiała) i w związku z tym mam parę pytań.Oto one:

1.Ile zysku (dB)ma stara antena siatkowa(antena+symetryzator) :?:

2.Czym się kierować podczas dobioru nowej anteny(zyskiem,jakością wykonania,czy może czymś innym) :?:

3.Jeśli mieszkam w odległości około 30km od Łosic to potrzebuję jakiejś specialnej anteny do odbioru dvb-t czy wystarczy mi antena siatkowa+symetryzator :?:

A moderatorów bardzo proszę o nieusuwanie tego tematu ponieważ jest to dla mnie bardzo ważne. :D Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11440315
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    elektryk_siedlce napisał:
    Witam.
    W związku z tym ,że przybieram się do zmiany z analogowej telewizji na dvb-t jestem zmuszony zmienić antenę(Stara siatkowa jest cała zardzewiała) i w związku z tym mam parę pytań.Oto one:

1.Ile zysku (dB)ma stara antena siatkowa(antena+symetryzator) :?:

2.Czym się kierować podczas dobioru nowej anteny(zyskiem,jakością wykonania,czy może czymś innym) :?:

3.Jeśli mieszkam w odległości około 30km od Łosic to potrzebuję jakiejś specialnej anteny do odbioru dvb-t czy wystarczy mi antena siatkowa+symetryzator :?:

A moderatorów bardzo proszę o nieusuwanie tego tematu ponieważ jest to dla mnie bardzo ważne. :D Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

Ad 1. Według Dipola jest to 14dB.

Ad 2. Antenę powinno się dobrać w zależności od lokalizacji odbiornika (przeszkody terenowe, wysokość instalacji, itp), mocy nadajnika oraz jakości wykonania. Antena wykonana z rurek jest bardziej trwała od anteny wykonanej z płaskowników.

Ad 3. Polecam tą antenę. Trochę tego postawiłem, co prawda w lubuskim. Bez problemowa. Jeżeli "nie daje rady", zysk jest za mały - stosuję wzmacniacz "dopuszkowy" z serii LNA.
  • #3 11442300
    elektryk_siedlce
    Użytkownik obserwowany
    dj_volt napisał:
    Polecam tą antenę. Trochę tego postawiłem, co prawda w lubuskim. Bez problemowa. Jeżeli "nie daje rady", zysk jest za mały - stosuję wzmacniacz "dopuszkowy" z serii LNA.

A czy antena siatkowa się nada do odbioru dvb-t?Skoro do tej pory wszystkie kanały(oprucz Tv4)odbierała super.
  • REKLAMA
  • #4 11442606
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 310
    Kupić, zamontować, przetestować i opisać tutaj na Forum wyniki testów. W czym problem?

A podstawowa sprawa to taka, że TV4 w analogu nigdy nie była nadawana z Łosic. Więc dziwię się Twojemu zdziwieniu że TV4 odbierałeś kiepsko. To dokładnie przeciwny kierunek do Łosic z Siedlec.
    Jak chcesz ludziom za pieniądze świadczyć usługi w zakresie montażu anten, to przygotuj się trochę teoretycznie, co, skąd i z jaką mocą jest nadawane. Szanuj trochę swoich klientów.
    Czy poszedł byś do lekarza wiedząc, że ten nie ma bladego pojęcia o medycynie, a swoją wiedzę czerpie z forów internetowych?
  • #5 11443102
    elektryk_siedlce
    Użytkownik obserwowany
    sp5wcx napisał:
    Czy poszedł byś do lekarza wiedząc, że ten nie ma bladego pojęcia o medycynie, a swoją wiedzę czerpie z forów internetowych?

Tak ;) :)
    Ok.Jak jest ktoś chętny to proszę się jeszcze wypowiadać.Jak wszystko kupię i poinstaluje to dam znać jaka jest jakość itp.
  • #6 11443249
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    dj_volt napisał:
    Ad 1. Według Dipola jest to 16 do 25dB.

Ja tam widzę 14 dB max!
  • #7 11443738
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2908
    sp5wcx napisał:

Tak ;) :)
    Ok.Jak jest ktoś chętny to proszę się jeszcze wypowiadać.
    Zapraszam do siebie na leczenie. Jestem pewien, że nie przeżyjesz. Gwarantuję ci to.

Cytat:

Pozdrawiam.

Jestem ciekaw kto pozwolił na obecność tego " spamu" , choć ciśnie mi się inne słowo, na forum, też z małej , bo taki tego poziom. Kto wymyślił aby w tym dziale udzielać informacji jak "zakładać" anteny"? Co to ma wspólnego z działem użytkowym?
  • REKLAMA
  • #9 11449834
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.
    A czy antena siatkowa się nada do odbioru dvb-t?

Nie będąc w najmniejszym stopniu złośliwym, ale jeżeli chciałbyś stawiać klientom anteny, dekodery, okablowanie techniką w.cz. - to tak zadane pytanie "dyskwalifikuje" potencjalnego "montera" do zajęcia się tym działem Instalacyjnym. :cry:

Podpowiem, że :
    - antena to tylko antena, która indukuje sygnały w.cz.
    - DVB-T czy "analog" to tylko emisja - czyli dekodowanie sygnału - za indukowanego w antenie lub w dowolnym przewodzie elektrycznym

Pozdrawiam.
  • #10 11453958
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2908

Oczywiście wystarczy jeżeli nie ma " trudnych" warunków.
  • #11 11454615
    tomarex
    Poziom 24  
    przybieram się do zmiany z analogowej telewizji na dvb-t jestem zmuszony zmienić antenę(Stara siatkowa jest cała zardzewiała)

Skoro do tej pory wszystkie kanały(oprucz Tv4)odbierała super.
    To co że zardzewiała. "Siatki" szybko rdzewieją.
    Najpierw sprawdź na starej antenie!
  • #12 11454875
    elektryk_siedlce
    Użytkownik obserwowany
    Jak wszystko kupię i poinstaluje to dam znać jaka jest jakość itp.

Witam wszystkich.
    Zakupiłem wczoraj dekoder (KORR HD 128) i do tego antenę kierunkową YAGA 19/21-69.
    Wszystko na tym zestawie super odbiera oprócz Multipleksu MUX3 którego nie mogę namierzyć.MUX1 i MUX2 odbiera wyśmienicie.
    Macie jakieś pomysły jak odbierać MUX3??
    tomarex napisał:
    Najpierw sprawdź na starej antenie!

Przed zainstalowaniem nowej anteny sprawdziłem na starej(siatkowej) i okazało się ,że z ledwością odbiera MUX1.A MUX2 i MUX3 nie odbiera.
  • REKLAMA
  • #13 11456403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 11680781
    161ac023
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Jeżeli nie jest dla Ciebie priorytetem żeby odbiór był 100/100 ale to żeby wszystko było dobrze widoczne i bez zacięć polecam antenę siatkową...
    Ja używam stara siatkę i wszystko działa jak należy. Mam 4 muxy polskie oraz 2 czeskie w zasięgu....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje przejście z analogowej telewizji na DVB-T i potrzebuje nowej anteny, ponieważ stara siatkowa jest zardzewiała. W dyskusji poruszono kilka kluczowych kwestii: zysk starej anteny siatkowej wynosi około 14 dB, a dobór nowej anteny powinien uwzględniać lokalizację, przeszkody terenowe oraz jakość wykonania. Użytkownicy sugerują, że antena siatkowa może być wystarczająca do odbioru DVB-T, zwłaszcza w przypadku braku trudnych warunków. Po zakupie nowego dekodera KORR HD 128 i anteny kierunkowej YAGA 19/21-69, użytkownik zauważył problemy z odbiorem MUX3, mimo że MUX1 i MUX2 działają dobrze. Wskazówki dotyczące poprawy odbioru MUX3 oraz testy na starej antenie były również omawiane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA