logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz tensometryczny z analogowym wyjściem 0-10V i funkcją tarowania

zizzi 23 Paź 2012 07:09 1566 1
REKLAMA
  • #1 11440654
    zizzi
    Poziom 9  
    Witam,

Poszukuję wzmacniacza tensometrycznego (jedno lub wielowejściowego) z wyjściem analogowym (0-10V), najlepiej zasilanego 24VDC. Niby wszystko proste, jednak koniecznością jest do tego jakieś wejście na sygnał, którym mógłbym wytarować belkę tensometryczną. Aktualnie posiadam wzmacniacz, który mogę tarować jedynie za pomocą komputera i dołączonego programu, jednak mało wygodne jest ciągłe podłączanie komputera do wzmacniacza, gdy tylko czujnik się rozreguluje (w praktyce - dość często). W zasobach internetu znalazłem wiele wzmacniaczy, ale w żadnym przypadku nie było mowy o takim sposobie tarowania.

Innym rozwiązaniem może być po prostu jakiś lepszy wzmacniacz, który zagwarantuje mi poprawność działania czujnika. Podstawą jest to, że po wyłączeniu napięcia i ponownym włączeniu wartość czujnika nie będzie pokazywać wartości innej niż 0 (a w szczególności innej niż wartości dodatnie).

Jeśli ktoś miał styczność z jakimś modelem, to będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11440752
    jazda_gazda
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Spotkałem się z rozwiązaniem może nie najlepszym ale skutecznym :) tzn. tensometr został zasilony z stabilizowanego zasilacza 10VDC ,a wyjście mostka podłączono do wejścia termoparowego sterownika. Testowałem coś takiego na S7-300 i faktycznie działa.
REKLAMA