logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza tensometrycznego 0-10V do belki tensometrycznej

narki1 03 Kwi 2008 12:07 6697 7
REKLAMA
  • #1 4988338
    narki1
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam
    Mam belkę tensometryczną.
    Chciałbym wykonać urządzenie ,które naciska na powierzchnię z odpowiednią siłą.
    Zabrakło mi przetwornika tensometrycznego , którego koszt wynosi ok. 1000 zł.
    Ma ktoś może schemat wzmacniacza tensometrycznego z wyjściem 0-10V?
    Zasilanie belki 10 V.
    Zasilanie główne 24V DC , sterownik LOGO!.
    Może mało informacji jak na początek ale zastanawiam się czy zrobić coś samemu za 100 zł ,czy nie warto się babrać i położyć 1000 zł.
    Proszę o podpowiedzi
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 5005722
    gregor50+
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Witam
    Jak rozumiem potrzebujesz wzmacniacz do sygnału z mostka tensometrycznego.
    Mogę tylko Ci przedstawić parametry wzmacniacza, albo namówić na kupno wzmacniacza do "czujników wagowych" są producenci. Możesz zrobić sam ale sygnały to zakres do 30 mV.Zasilanie czujnika do 15V.
    Czy tak mam Cię rozumieć.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5007181
    narki1
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Podam dane czujnika tensometrycznego:
    Zakres pomiarowy 2kN
    Rezystancja tensometrów - 350 Ohm
    Napięcie zasilania 10 V
    Czułość 1,51mV/V
    Potrzebuję wzmacniacza który ma wyjście 0-10V ( standard PLC)
    Pozdrawiam
  • #4 5023110
    gregor50+
    Poziom 19  
    Witam .
    Takie wzmacniacze można kupić, kiedyś nawet miałem reklamówkę .
    Ja bym się nie bawił bo to jest wzmacniacz wysokostabilny o wzmocnieniu ok 1000 trudno jest szybko zrobić . Musiał byś eksperymentować . Zależy czy chodzi tylko o wzmocnienie sygnały czy jednak o układ do pomiaru jakiś tam naprężeń mechanicznych.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 5027860
    gregor50+
    Poziom 19  
    Cześć.Spróbuję poszukać jutro jak będę w pracy producentów takich wzmacniaczy i dostawców.Jeśli możesz zaczekać.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zapytania o schemat wzmacniacza tensometrycznego z wyjściem 0-10 V do belki tensometrycznej zasilanej napięciem 10 V, zasilanie główne 24 V DC i sterownikiem LOGO!. Belka ma zakres pomiarowy 2 kN, rezystancję tensometrów 350 Ω oraz czułość 1,51 mV/V. Wzmacniacz ma przetwarzać sygnał z mostka tensometrycznego o niskim napięciu (do 30 mV) na standardowy sygnał analogowy 0-10 V kompatybilny z PLC. Wskazano, że samodzielne wykonanie wzmacniacza o wysokiej stabilności i wzmocnieniu około 1000 jest trudne i wymaga eksperymentów. Zaproponowano zakup gotowych wzmacniaczy pomiarowych, podając przykłady dostępnych modeli i producentów. Wymieniono wzmacniacz RM4220 firmy HBM oraz model ANA126 R oferowany przez NBC Electronics, z cenami odpowiednio około 1000 zł i 600 zł. Podkreślono, że wzmacniacze te są specjalistyczne i kosztowne, ale zapewniają stabilność i odpowiednie parametry pomiarowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA