logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TensometrHBM+CPJ+S7200, napięcie nie powraca do 0 V.

jelonek 05 Sty 2007 20:39 1203 3
REKLAMA
  • #1 3410119
    jelonek
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Czy możę mi ktoś doradzić w czym może być problem. Zbudowałem urządzenie (wagę) zbudowane między innymi z tensometru firmy HBM typ SP4C3 wzmacniacza tensometru Firmy SCAIME typ CPJ i sterownika PLC S7-200 z CPU 224XP. Wyjście napięciowe ze wzmacniacza 0-10V podawane jest na wejście analogowe sterownika PLC. Wyzerowany wzmacniacz tak że napięcie na wyjściu równe jest 0 V. Po dokonaniu kilkuset zważeń napięcie nie powraca do 0V w miarę dalszego ważenia ciągle wzrasta aż wreszcie osiągnie napięcie wyjściowe wzmacniacza 13,2 V.
    :cry:
  • REKLAMA
  • #2 3428428
    obliczenia_techniczne
    Poziom 1  
    Zbudowalem kiedys maszyne, ktora miala element tensometryczny. Jednak zasada opierala sie na zmianie sygnału z mostka tensometrycznego na czestotliwosc. Sygnal byl przetwarzany w sterowniku PLC mojej konstrukcji. Nie mialem takich zachowan jak opisujesz. Moze nalezaloby sie zastanowic nad sposobem przetwarzania sygnalu z tensometru.
  • REKLAMA
  • #3 3431475
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Sprawdź czy nie przekraczasz dopuszczalnego obciążenia dla tego typu tensometru?

Spotkałem się kiedyś z takim objawem właśnie w przypadku ważenia zbyt ciężkich przedmiotów, potem tensometr był do wymiany.
  • #4 3458818
    jelonek
    Poziom 11  
    Witam
    Tensometr ma max obciążenie ciężar 10 kg. Szalka waży ok. 2 kg. Warzone elementy ciężar to ok. 400 g.
    Zakupiłem i podłączyłem tensometr tej samej firmy co wzmacniacz. Zobaczę co będzie się działo. Waga warzy 24 godz. /dobę co 15 s. Trochę tego jest.
REKLAMA