logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128 - Jak zaprogramować czujnik do sterowania oświetleniem?

m_joker 24 Paź 2012 21:11 4434 11
REKLAMA
  • #1 11447162
    m_joker
    Poziom 15  
    Ocena: 65
    Witajcie.
    Na Integrze 128 potrzebuje zrobić następującą rzecz.
    Naruszenie czujnika ma powodować zapalenie oświetlenia (wyjscie OC), ale tylko w godzinach np 15.00-7.00. Prócz tego, jesli alarm jest uzbrojony ma powodować załączenie alarmu.
    Czy ktoś z kolegów mógłby mi zobrazować jak to miałoby wyglądać? Integry wcześniej nie programowałem, więc prosiłbym o wskazówki lub jakieś screenshot'y.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11447386
    pepe33
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Wyjscie programujesz-naruszenie wejscia X i do tego tajmer
  • REKLAMA
  • #3 11448185
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    O ile pamiętam ten temat był juz kilka razy poruszany i dokładnie opisywany .
  • Pomocny post
    #4 11451737
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Kolega nie napisał czy to oświetlenie ma palić się przez jakiś zdefiniowany okres czasu typu 2 min ?
    Jeśli tak to rozwiązaniem jest stworzenie wyjścia wirtualnego (takiego którego numeru nie ma w systemie np. 64, typu naruszenie wejścia(14), stworzenie drugiego wyjścia wirtualnego np.63 typu timer(26) i wybraniu wcześniej stworznonego timera jako sterującego oraz ustawienie Twojego wyjścia sterującego światłem (to OC o którym pisałeś) jako iloczyn logiczny wyjść(46) - w szczegółach możesz zaprogramować czas działania wyjścia.
    Nie zapomnij także o stworzeniu timera i ustawieniu w nim interesujących Cie godzin.
  • #5 11459415
    m_joker
    Poziom 15  
    ok, wielkie dzięki koledzy za zainteresowanie. Ostatnio mam mało czasu by pobawić się ta integrą, natomiast za uwagi jestem wdzięczny. Odpowiedź kolegi extremeee bardzo mi się przydadzą.

A powiedzcie mi, czy to samo wyjście można zaprogramować tak, aby np działało jako monostabilne "na jakiś czas" z naruszenia czujnika, ale dodatkowo jako bistabilne wyzwalane przyciskiem? Być może trzeba by wykorzystać dwa wejścia, a wyjście oprogramować podwójnie?
  • REKLAMA
  • #6 11459989
    extremeee
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    Jest to wykonalne podobnym sposobem jak napisałem wyżej czyli przez iloczyn logiczny wyjść albo sumę logiczną wyjść. Wyjście w tych trybach jest aktywne dopóki spełnione są warunki logiczne a więc wystarczy jest odpowiednio skonfigurować i będzie śmigać.
  • REKLAMA
  • #7 11515637
    m_joker
    Poziom 15  
    Panowie, proszę o pomoc. Niby to nie jest skomplikowane, a jednak :)
    Wyjście 6 ma załączać się po naruszeniu czujki 1 lub 2, jednak tylko o określonych porach dnia, np 16:00 - 7:00 rano.
    Ustawiłem więc timer na pracę codzienną w tych godzinach.
    Zaprogramowałem wyjście wirtualne jako przełącznik MONO na 30s z wejść 1 i 2, oraz drugie wyjście jako Timer.
    Wyjście 6 ustawiłem jako iloczyn logiczny wyjść 110 i 111.
    No i chyba powinno działać to tak, jak sobie to wymyśliłem, ale tak nie jest.
    Czy to czujka nie jest naruszona, czy też Timer poza godzinami to wyjście 6 jest cały czas aktywne.
    Powiecie mi co robię źle?
    Poniżej wyjścia:
    Satel Integra 128 - Jak zaprogramować czujnik do sterowania oświetleniem? Satel Integra 128 - Jak zaprogramować czujnik do sterowania oświetleniem?

a powiedzcie mi jeszcze, przy programowaniu Timera przy w polu ZAŁĄCZ wpisuje sie godzinę i co jest jeszcze po tej pionowej kreseczce?
  • #8 11517176
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    m_joker napisał:

a powiedzcie mi jeszcze, przy programowaniu Timera przy w polu ZAŁĄCZ wpisuje sie godzinę i co jest jeszcze po tej pionowej kreseczce?

To jest typ załączenia czuwania (pełne itp.). Jeśli timerem tym nie sterujesz czuwaniem, to ta liczba nie ma dla Ciebie znaczenia.

Jeśli chodzi o konfigurację logiki (iloczyn = mono * timer) to wygląda to dobrze. Sprawdź, czy w Monostabilnym przypadkiem nie masz ustawionych też timerów do sterowania (domyślnie są). I kolejne.. jeśli robisz tą konfigurację np. po 16:00, czyli po godzinie załączenia TIMERA, to logiczne jest, że nie zauważysz działania. Timer aby był aktywny, musi przeskoczyć z 15:59 na 16:00. W podglądzie stanu wyjść możesz zaobserwować czy zarówno Timer jak i przełączniki MONO (od naruszeń czujek) się odpowiednio aktywują.

Pamiętaj też, że wyjścia niskoprądowe O.C w Integrze dają w stanie aktywnym masę na swoich wyjściach.

m_joker napisał:

Czy to czujka nie jest naruszona, czy też Timer poza godzinami to wyjście 6 jest cały czas aktywne.

Na zrzucie wygląda to OK, ale upewnij się, jak wygląda polaryzacja wyjścia. Może przypadkiem odhaczyłeś "X" przy polaryzacji (po zrobieniu zrzutu ekranu)?
  • #9 11517870
    m_joker
    Poziom 15  
    dariusz.bembenek napisał:
    Sprawdź, czy w Monostabilnym przypadkiem nie masz ustawionych też timerów do sterowania (domyślnie są)

A możesz mi podpowiedzieć gdzie to mogę sprawdzić? Dopiero pierwszy raz "dotykam" Integry
  • #10 11518308
    dariusz.bembenek

Pamiętaj, że ważne jest to "kiedy" programujesz ten system. Tak jak wspomniałem wcześniej, jeśli robisz to po godz. 16:00, czyli po godzinie, w której Timer powinien się włączyć, to się on włączy dopiero następnego dnia o 16..
    Zobacz w podglądzie stanu wyjść centrali, czy Timer jest aktywny (kontrolka w programie powinna się świecić na czerwono).
  • #11 11562134
    m_joker
    Poziom 15  
    Mam kolejny problem. Otóż nie wiem jak zaprogramować pewną zależność.
    Zarówno czujnik wej. 16 jak i przycisk wej. 17 ma powodować zadziałanie tego samego wyjścia. Jednak czujnik ma załączać jako monostabilne, a przycisk jako bistabilne wyjście np nr 28.

Podpowiedzcie mi czy da radę takie coś zrobić i jak...
    Dzięki
  • #12 11562385
    dariusz.bembenek
    Da się. Proponuję samodzielne testy.

Potrzebne będą wyjścia o następujących typach (wersja minimalna):
    - Suma logiczna wyjść
    - Przełącznik MONO (albo "Naruszenie wejścia", chociaż to pierwsze ihmo lepsze)
    - Przełącznik BI wyzwalany z przycisku

Przycisk podłączony pod wejście zaprogramowany jako "Bez akcji alarmowej".

Odpowiednio to pożenić i gra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w programowaniu systemu alarmowego Satel Integra 128, aby czujnik naruszenia aktywował oświetlenie w określonych godzinach (15:00-7:00) oraz uruchamiał alarm, gdy system jest uzbrojony. W odpowiedziach zasugerowano użycie wyjść wirtualnych oraz timerów do realizacji tego zadania. Użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące programowania wyjścia jako monostabilnego i bistabilnego, co również zostało omówione. Wskazówki obejmowały konfigurację logiki wyjść oraz sprawdzenie stanu timerów w systemie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA