logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel Integra 128 WRL - Programowanie czujnika zmierzchowego do sterowania LED

mashgsm 10 Cze 2016 10:12 4137 4
REKLAMA
  • #1 15732788
    mashgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam,

Prośba o pomoc w poprawnym zaprogramowaniu Centrali SATEL Integra 128 WRL.
    Podstawowe działania zrobiłem tzn. włączanie świateł z przycisków chwilowych oraz sterowanie z programu Integra CONTROL. Mogę włączać i wyłączać w dowolnej chwili i z dowolnego miejsca, zarówno przez program lub bezpośrednio włącznikiem. Problem polega na tym, że chciałbym aby oświetlenie załączało się o zmierzchu i w tym celu zainstalowałem czujnik zmierzchowy i podłączyłem pod wejście centrali (NO). Czujnik podaje "0" na stałe gdy jest "ciemno". Gdy jest "jasno" jest rozłączony. Centrala widzi ten stan "0" jako naruszenie i wydaje mi się, że o to chodziło. Niestety nie mogę sobie poradzić z tym czujnikiem zmierzchu i odpowiednim ustawieniem wejść i wyjść aby to poprawnie działało.
    Ma być możliwość:
    Jeśli jest zmierzch i światła(4szt) się zaświecą chcę mieć np. możliwość ich wyłączenia. Wyłączone musi być dostępne z przycisków dostępnych w korytarzu lub bezpośrednio z programu Integra CONTROL.Wyjścia muszą być ustawione jako BISTABILNE.
    Jakakolwiek zabawa światłami w dzień lub przed zmierzchem nie może wpłynąć na załączenie świateł przez czujnik zmierzchu. Wiem, że najprościej zrobić to wyłącznikami krzyżowymi/schodowymi, ale skoro jest centrala to powinno to się dać zrobić odpowiednią logiką. Rozrysowałem sobie schemat bramek OR i AND i na papierze mi to działa pod warunkiem, że czujnik zmierzchu działa na zasadzie "impulsu"(np. czujka ruchu - naruszenie) a nie jak w przypadku mojego czujnika podaje na stałe stan. Załączam schemat z rozpisanymi WE i WY logicznymi. Na forum nie znalazłem konkretnego rozwiązania + screen z programu INTEGRA CONTROL (proszę nie sugerować się nr WY ponieważ są one przypisane już do wejść z włączników i czujnika ZMIERZCHU). Myślę aby przerobić czujnik zmierzchu aby każdorazową zmianę stanu z 0 na 1 lub z 1 na 0 podawać na wyjście wirtualne np. na 1sek stan "1". Nie mam pojęcia jak to zrobić - oczywiście to wszystko ma realizować centrala. Być może ktoś ma na to Swoje rozwiązanie, jeśli nie to pozostanę na ręcznym włączaniu oświetlenia.

Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #2 15734041
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    mashgsm napisał:
    Rozrysowałem sobie schemat bramek OR i AND i na papierze mi to działa pod warunkiem, że czujnik zmierzchu działa na zasadzie "impulsu"(np. czujka ruchu - naruszenie) a nie jak w przypadku mojego czujnika podaje na stałe stan.

Można to zrobić następująco:
    wejście do którego jest podłączony czujnik zmierzchowy niech uruchamia wyjście skonfigurowane jako "przełącznik mono", kolejne wejście ustawione jako "według wyjścia"(tego poprzedniego) i to wejście uruchamia wyjście załączające oświetlenie.
  • REKLAMA
  • #3 15736869
    mashgsm
    Poziom 15  
    Witam,

Sposób działa zgodnie z tym co napisałeś. Całość jednak nie do końca działa tak jak bym chciał. Nie wiem jak wyłączyć "zmierzch"(chcę mieć możliwość odłączenia tego sygnału) ręcznie bądź z któregoś z dostępnych przycisków - może np. przez dłuższe przytrzymanie, tak samo chcę mieć możliwość wyłączania z aplikacji INTEGRA CONTROL. Kombinuje od kilku dni ale nic nie wychodzi.
  • REKLAMA
  • #4 15736984
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Można to rozwiązać fizycznym wyjściem przekaźnikowym włączonym w obwód sygnałowy czujnika zmierzchu.

Dodano po 1 [minuty]:

A wyjście to można wysterować już według własnego uznania.
  • #5 15740952
    mashgsm
    Poziom 15  
    Witam
    Tak też zrobiłem, myślę, że można uznać problem za rozwiązany aczkolwiek mam mały niesmak do tego rozwiązania. Nadal brak możliwości wyłączenia "zmierzchu" z poziomu przełączników - tylko z poziomu programu INTEGRA CONTROL. Chyba, brakuje piątego włącznika...
REKLAMA