logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki? Wzmacniacz zbudowany na bazie kitu AVT290.

_O_L_O_ 30 Sty 2005 22:56 1449 12
REKLAMA
  • #1 1183403
    _O_L_O_
    Poziom 11  
    Mam wzmacniacz zbudowany na bazie kitu AVT290 +modyfikacje. Na podstawie opisu moge z niego wyciągnąć ok 90W na kanał, doradźcie mi prosze jakie mam wybrać głośniki i do jakiej kolumny.
    I mam jeszcze jedno pytanie a propo's tego wzmaka: Czy jak podłącze go bezpośrednio do kompa to coś sie stanie jak puszcze sygnał bez żadnego przedwzmacniacza?

____
    Moze by tak opisy dzialow poczytac? Przenioslem z AUDIO.
    tom
  • REKLAMA
  • #2 1184619
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Odwiedziłem stronke AVT i niestety nic nie dowiedziałem się na temat tego kitu i nie mogłem stwierdzić jakie ma wzmocnienie ten wzmacniaczyk. Domyślam się że nie ma więcej niż 30x.
    Jeżeli końcówka działa prawidłowo to możesz bez obaw podpiąć się do kompa ale najlepiej przez kondensatorki separujące.
    Przypuszczam że bez przedwzmacniacza nie wyciągniesz z tej końcówki pełnej mocy. zależy jakie zastosujesz głośniki (impedancja).
    Jeżeli woja karta dźwiękowa ma napięcie wyjściowe w okolicach 1V RMS
    to masz szansę wyciągnąć pełną moc.
    ąby uzyska moc 100W/8Ω potrzebna jest napięcie 28,3V RMS na głośniku.
    Aby oszacować moc wzmaka możesz policzyć nap. wej x wzmocnienie = nap. wyj Dalej z prawa Ohma i coś tam Ci wyjdzie. Kombinuj.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1193409
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witam, też mam wzmak AVT290 na Tda 7294 ale mono bo ma być do suba i testowalem go tylko po podłączeniu do telewizora i gral fajnie , tylko na razie mam za slaby transformator....(zrobilem go paredni temu)

A jak chcesz go podłączyć do kompa to śmiało mozesz, nic sie nie stanie i nic sie nie uszkodzi . Jedynie sie moze okazać , ze sygnal z kompa jest za slaby i bedzie gralo cicho( mialem juz tak kiedyś ze wzmakiem samochodowym, ze jak podłączylem go do kompa to gral cicho i nie bylo basu.

A co do głosników,to napisz ile chcesz na nie przeznaczyć, bedzie łatwiej ci doradzić, ale mysle,ze niedrogo i ladnie to cos z Tesli
  • Pomocny post
    #4 1193768
    marian20
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    mozesz go smialo podlaczyc do kompa ale moze grac bez bez basu dlatego podlacz przez przedwzmacniacz i kondziory separujace i moze cos z tego bedzie.A glosniki sproboj Mildtony powinny sie nadawac milej pracy i powodzenia:D
  • #5 1232587
    _O_L_O_
    Poziom 11  
    WITAM!!
    Zastanawiam sie czy kolumny ze strony mdcs'a, te na TVM-ach (3 drożne) będą dobre, chyba je zrobie.
    Ale jeszcze musze nowe trafo kupić do końcówki mocy bo kupiłem 2x35V ale to chyba za dużo. Według innych powinno być to 2x30 V.
  • #6 1237553
    Kłosiol
    Poziom 29  
    powiem ci tak, nie musisz kupowac nowego trafa, bo mozesz z tego trafa odwinąc lub leeeeeepiej dowinąc kilka zwoi, wtedy go nie rozwalisz ale konkretnie to sie nie znam co i jak ,ale wiem ze tak idzie zrobić .....(pamietaj, ze zasilanie Tda 7294 to max +- 40 V)

Lepiej tam dowiń kilka zwojów, ale to juz ci ktoś inny musi pomóc

napisz mi tylko jeszcze jaki masz potencjometr przy tym Avt 290 , bo ja nie mam , a musze se kupić i jakie masz modyfikacje przy tda

a te kolumny ze stronki mdcs,a są fajne , myśle ze idealnie wpasują pod ten wzmacniacz

pozdro i dzieki za punkciki

Co to za slang? Co to za ozdobniki ? W dodatku wprowadzanie w bląd.

3molo
  • REKLAMA
  • #7 1237765
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    2x35 Volt to za dużo a nie chyba za dużo z tego uzyskasz 50 Volt napiecia - to na bank zjara układ 7294. Musisz zmniejszyć napięcie odwijaniem. Albo kupic nowy transformator o mocy 120VA-180VA. A ten stary trafok zostaw na później.

I zrób układ stereo -mono to tylko kołowa sukcesu.

30Voltów stałego nadaje się do 4 Ohmów (lub tez czasem do 8 Ohmów) a 40V stałego do 8 ohmów. I odpowiadające trafa miały by około 20-28 Voltów na wtórnym.

Kłosiol nie pisz głupot jak może dowijać zwoje skoro na starcie ma 35 Volt czyli po prostowaniu 50Volt, czyli stan w którym wyłaczenie głośnika w TDA spowodowało by wybuch wzmacniacza. Jak byś dowinął to po sprostowaniu miałbyś 50 V i więcej.

Jeśli miałby 35 V po sprostowaniu na kondach to nie było by sensu dowijac czy odwijać - działał by bardzo dobrze na 8 Ohmach, a nawet szłoby zastosować głośniki 6 Ohm.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 1242709
    _O_L_O_
    Poziom 11  
    Mam problem.
    Bo po sprawdzeniu jakie napięcie jest na wyjściu z płytek zasilacza, a wynosiło ono 107.5V (na tym trafie 2x35V), czemu takie duże?
    płytka zasilacza składa sie z mostka 15A i 2 kondziorów każdy po 15000uF.
  • #9 1242925
    Tremolo
    Poziom 43  
    a podłaczyułes to do obciążenia - bez opbciążenia będzie więcej niż 50 V stałego gdy zasilać bedziemy z pewnym pradem. Podczas pracy trafa przy zwiększeniu pradu pobieranego napiecie spada.

107,5 to 7,5 V więcej niż 2x50V czyli na każdą połówke zasilania (miedzy + a mase i miedzy mase a minus masz 3,25 Volta wiecej... to nie jest dużo jak prad zwiększysz do ampera to spadnie o powiedzmy 2 Volty na każdej połówce.

Mam nadzieje ze masz zasilanie symetryczne i wiesz jak to wygląda - że się mierzy pomiedzy + i GND i pomiedzy GND a minusem powinno być prawie to samo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 1244553
    _O_L_O_
    Poziom 11  
    Narazie nie podłączałem tego do obciążenia bo nie chce spalić tda, musze najpierw kupic nowe trafo (300W 2x30V) chyba bedzie dobre?
    Jak kupioe nowe trafo to dam znać.
  • #11 1245525
    Tremolo
    Poziom 43  
    chodzi o jakiekolwiek obciążenie na przykąłd żarówka wpięta pod zasilacz. TDA nie podlaczaj przy 107 Voltach bo się zjara. Jeśli juz rpzekraczasz napiecie to obciążenie musi być wpięte (głośnik) - nie poczytałeś chyba po tym układzie. Przy nieobciązonym TDA powyżej 40 Voltów pali się. z obciążeniem i przekroczonym napięciu działa ukłąd przeciwzwarciowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 1276340
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Sory za wprowadzanie w błąd, ale o takim sposobie przeczytalem na forum........ i napisałem też , ze nie jestem pewny tego na 100 %

Cytuje swoje słowa:::
    [quote="Kłosiol"] ale konkretnie to się nie znam co i jak ,ale wiem ze tak idzie zrobić .....
    Lepiej tam dowiń kilka zwojów, ale to juz ci ktoś inny musi pomóc
  • #13 1293542
    CervantesJ.
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Panowie poczytajcie sobie inne posty na temat TDA7294.
    Problem zasilania tych układów poruszany już był wiele razy.
    Opisane było jak pracuje wzmacniacz przy różnych napięciach.
    Mój pracuje przy 2×44V i wszystko jest w porządku.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wzmacniacza zbudowanego na bazie kitu AVT290 z układem TDA7294, o mocy około 90W na kanał. Użytkownicy omawiają dobór głośników i kolumn, sugerując modele Mildton oraz kolumny 3-drożne na głośnikach TVM ze strony mdcs. Zalecane jest stosowanie głośników o impedancji 4-8 Ω, dostosowanych do napięcia zasilania. Poruszono kwestie zasilania – transformator 2x35V (co po prostowaniu daje około 50V) jest zbyt mocny i grozi uszkodzeniem TDA7294, dlatego rekomendowane jest użycie transformatora 2x30V o mocy 120-300W. Wskazano, że przy braku obciążenia napięcie na wyjściu zasilacza może być wyższe (np. 107,5V), co jest niebezpieczne dla układu. Zaleca się podłączenie obciążenia (głośnika lub żarówki) podczas pomiarów i pracy wzmacniacza. Podłączenie wzmacniacza bezpośrednio do komputera jest możliwe, ale sygnał może być zbyt słaby, co skutkuje cichą pracą i brakiem basu; zalecane jest stosowanie przedwzmacniacza i kondensatorów separujących. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące modyfikacji i potencjometru w układzie AVT290 oraz sugestie dotyczące poprawnego doboru napięcia zasilania i zabezpieczeń układu TDA7294.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA