logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA 7294-wg noty katalogowej-pomocy!!!

BROWAReq 07 Lut 2006 00:26 2394 13
REKLAMA
  • #1 2269951
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam! mam taki problem złożyłem wzm. wg noty katalogowej i zamieszczonej tam płytki drukowanej-z tym, że teraz zobaczyłem że na tej płytce są jeszcze elementy których nie ma w spisie : C 10 i R 6 i R7 co mam tam wstawić???????????? i jak mają być połączone jumpery żeby grało???????????????
    pomóżcie please!!!!!!!!
    Załączniki:
    • Wzmacniacz na TDA 7294-wg noty katalogowej-pomocy!!! 7294.JPG (143.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2270155
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    C10 R2 to wyjsciowe kondensatory - sa w większości praktycznych zastosowań podane. T6 do czego służy jest podany w nocie katalogowej.

C10 u mnie było około 100nF..200nF - oczywiście bez c10 i R2 bedzie działalo. R2 nie pamietam ale chyba 680 Om może być 1kOm...

W miejsce standby, mute trzeba wstawić przelącznik z 3 pinami (prawdopodobnie taki jak podali)

Generalnie troche problematyczna ta konstrukcja - ukłąd moze bez problemu dziąlac bez tego 5voltowego napięcia tylko wystarczy inna aplikacje zastosować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 2271186
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Oki czyli można nawet zamiast tych elementów zastosować zworki??
    Chyba że masz może jakiś fajny i prosty wzór płytki to najwyżej zmienię bo wiele elementów to tu nie ma :D
    I jeszcze pytanie bo mam STX 22-120-4-sc a prąd zasilacza po wyprostowaniu wynosi 38,6-39V czy to nie będzie za dużo jak na 4 Ω głośnik dodam że mam radiator alu o wymiarach: 10cmX8cmX3,5cm??
  • #4 2271613
    mariomario
    Poziom 18  
    Ocena: 140
    Jeśli wzmaka napędzasz napięciem 39V to bedzie to napewno za dużo jak na 4Ohm.
    Ja kiedyś tez miałem TDA7294 i przy zasilaniu 35V i głośniku 4Ohm (LW800) po kilku minutach grania na max. wzmachol sie wyłączał :(
    zniż napięcie do 33V wtedy powinno być ok
  • REKLAMA
  • #5 2272123
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Kolega Tremolo chyba już wszystko opisał w swych postach na temat TDA7294... Taki radiator będzie raczej za mały jak dla 4Ω i tak dużej wartości zasilania, TDA potrafi działać dobrze nawet przy 42V... ale należy trzymać się odpowiednich wartości.
  • #6 2274207
    BROWAReq
    Poziom 14  
    No ładnie ......... bo mam właśnie już kupiony 4Ω STX i trafo które miało mieć 2X24 a ma (dobrze że mierzyłem) 2X28.............da się jakoś obniżyć to napięcie??Na radiator dodam jeszcze jakiś wentylator żeby lepiej chłodził.
  • REKLAMA
  • #7 2274451
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    ja mialem tda7294 zasilanego 40V+/- i chodzil caly czas na 4Ω nic mu nie bylo nigdy sie nie wylaczyl i tak chodzi do dzis wiecx wszystko zalezy na jaki uklad trafisz jeden bedzie smigala drugi nie
  • #8 2274486
    Tremolo
    Poziom 43  
    U mnie chodził - na 4 Om przy 40 V, ale strasznie się grzal musiałem zrobić wentylator bezpośrednio na sam uklad Radiator miał około 1500 cm 2. Obudowa była hermetyczna zeby powietrze wychodziło muskając o radiator, zawsze było ciepłe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 2295274
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Witam znalazłem teraz inny schemacik-chyba prostszy. Jest to kit z AVT i chcę jak najprostszym sposobem go zrobić czyli bez transoptora czyli punkty E i F odpadają tak samo jak D, z pkt B i O też można zrezygnować ale nie wiem po co są pkt P i M - jak mógłby ktoś to wytłumaczyć ew. opisać co do czego podłączyć to będę bardzo wdzięczny..........
    I jeszcze jedno bo zrobiłem do tego filtr aktywny zamieszczony na elektrodzie http://www.elektroda.net/audio/ pod pozycją 96Subwoofer Filtr i nie wiem czy ma do niego iść sygnał bezpośrednio ze źródła czy z wyjścia głośnikowego wzmacniacza?? (opcja 1 czy 2) (i proszę nie piszcie niczego o tym rysunku bo robiony na szybko w paincie i wiem jak wygląda-wstyd):D

Wstyd to nie jest uzywanie PAINTu, kory jest dobrym programem graficznym, tylko to, że nabijasz sobie punkty zamieszczając pliki normalnie dostepne na elektrodzie! http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=inne/pe2k2/subwoofer%20filtr.pdf
    Załączniki:
    • Wzmacniacz na TDA 7294-wg noty katalogowej-pomocy!!! filtr.JPG (21.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz na TDA 7294-wg noty katalogowej-pomocy!!! TDA 7294 poprawka.JPG (47.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2295941
    Tremolo
    Poziom 43  
    co do filtra, jak wsadzisz duże rezystory na jego wejścia ( bo masz 2 preampy lewy prawy i sumator) możesz spokojnie podpiąć na wyjscie wzmacniacza i nie ruszac wogule wejścia. Do tego po dwa potencjometry lub jeden stereofoniczny i będzie tak mogło dzialać

Możesz tez użyć wyjścia słuchawkowego o ile masz możliwośc słuchania głosnikow i słuchawek na raz.

Co do wejść niskopoziomowych musisz je wpiąć do wyjsć liniowych ze wzmacniacza (o ile są), możesz tez dac proste rozdzielacze, ale oczywiście zmniejszysz jakość i bedziesz potrzebował jeszcze dwóch potencjometrów bądź jednego stereofonicznego do regulacji glośności subwoofera.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2297740
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Z tym plikiem to napisałem przecież że jest na elektrodzie i w którym miejscu, a przy tym zaznaczyłem "rezygnuję z prowizji", więc bez komentarza...........
    Wracając do tematu: czyli rozumiem, że można podłączyć sygnał bezpośrednio ze wzmacniacza z wyjścia głośnikowego (opcja 2 na rys.) ale trzeba dodać rezystory tak??a np. jakie tam wstawić bo ja trochę z tych zielonych jestem...
    a te potencjometry na wejściu filtra mają być do regulacji głośności jak rozumiem?? przecież w filtrze jest już taki potencjometr od tego, więc czy to konieczne??
    A co do tego potencjometra P1 to czy może on być mono, bo przecież do subwoofera dojdzie sygnał mono i wyjdzie też mono??
    I jeszcze pytanie o wzmacniacz: czy gdy zastosuję przełącznik w miejcu pkt B i O to czy będzie to działało jak stand-by??
    Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdro!!!
  • #12 2315689
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Tremolo prosiłbym Cię o odpowiedź na zadane przeze mnie pytania bo widzę, że się dobrze znasz na tym. Właśnie kończę składać zestawik do końca ale nie wiem jak zakończyć ponieważ mam do filtru jako P1 pot. mono i nie wiem czy można go zastosować?? i czy potrzebne są radiatory na tranzystory BD137/138??i jeśli chodzi o podłączenie zasilanie to do pkt P daje się +, do pkt M - a gdzie GND?? i oczywiście jeślibyś mógł to także na te pytanka z postu powyżej
    Z góry dzięki i pozdro
  • Pomocny post
    #13 2321657
    Tremolo
    Poziom 43  
    One działają w zasadzie jako klucze tranzystorowe wejść. Jeden będzie działał na 12 V (więc raczej radiator mu nie potrzebny) . Po za tym te tranzystorki mają małe blaszki.

Ale to czy rzeczywiście potrzebują radiatora mozna łatwo sprawdzić , wystarczy puścić wzmacniacz i sprawdzić czy się grzeją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 2426970
    BROWAReq
    Poziom 14  
    Ok dzięki za wszystko
    Wzmacniacz zrobiłem na aplikacji wg Norda i dałem ten filtr ww. i teraz jedyny problem to trzęsące się szyby i drzwiczki szafki :D
    pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy wzmacniacza audio na układzie TDA7294 według noty katalogowej i problemów z elementami na płytce drukowanej, takimi jak kondensator C10 oraz rezystory R6 i R7, które nie występują w spisie części. Użytkownicy wyjaśniają, że C10 to kondensator wyjściowy o wartości około 100nF–200nF, a rezystory mogą być zastąpione zworkami, choć ich dokładne wartości nie są jednoznaczne. Poruszono też temat zasilania – napięcie 39V przy obciążeniu 4Ω jest zbyt wysokie i może powodować przegrzewanie się układu lub wyłączanie wzmacniacza; zalecane jest obniżenie napięcia do około 33V. Radiator o wymiarach 10x8x3,5 cm może być niewystarczający, dlatego sugerowano dodanie wentylatora dla lepszego chłodzenia. W dalszej części dyskusji omawiano prostszy schemat wzmacniacza z kitu AVT, rezygnację z transoptora i pytania dotyczące podłączenia filtrów aktywnych do subwoofera – sygnał można podać bezpośrednio z wyjścia głośnikowego wzmacniacza, ale z zastosowaniem rezystorów w celu ochrony i regulacji. Potencjometry na wejściu filtra służą do regulacji głośności subwoofera, a potencjometr mono jest odpowiedni, gdy sygnał subwoofera jest mono. Tranzystory BD137/138 w układzie działają jako klucze tranzystorowe i zwykle nie wymagają radiatorów, ale warto sprawdzić ich nagrzewanie podczas pracy. Ostatecznie wzmacniacz został zbudowany według aplikacji Norda z dodanym filtrem aktywnym, co skutkowało dużą mocą i drganiami mebli w otoczeniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA