logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

L&C Technology INC model: LC-235ATX - uruchomić bez płyty głównej

Nap5teR 30 Sty 2005 23:03 9551 11
REKLAMA
  • #1 1183423
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Witam!
    Mam zasilacz 235 Wat model LC - 235ATX
    chciałbym go uzyć jako zasilanie do Mojego CD ale bez płyty głównej.
    Jak można zasilacz owy włączać i wyłaczać bez płyty głównej i reszty elementów komputera?
    Wiem, że odbywa się to za pomocą kabli, które są oznaczone PS-ON
    oraz PS G. Po zwarciu tych dwuch kabelków zasilacz zaczyna działać, ale czy przy ciągłym zwarciu go nie trafi? Bo wiem że to są 2 z 20 kabli jakie idą do płyty głównej, a na płycie były piny do Power switch'a. Czy on powodował zwarcie tych dwuch elementów podając impuls do płyty głównej żeby je zwarła?
    Kable które ida do płyty głównej to:
    Pomarańczowy +3,3V 10A
    Czerwony +5V 19A
    Żółty +12V 8A
    Fioletowy +5VSB 1A
    Biały -5V 0,5A
    Niebieski -12V 0,5A
    Zielony PS-ON
    Szary P.G.

I mi się wydaje, że to właśnie szary z zielonym musze mieć zwarte stale jesli zasilacz ma działac, powiedzcie proszę czy mam racje?

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    ..::NapsteR::..
  • REKLAMA
  • #2 1183461
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Jesteś w błędzie w zasilaczach ATX trzeba zewrzeć na stałe zielony kabelek z czarnym!
  • REKLAMA
  • #3 1183517
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Jednak w sumie nie wiem, ale czarny to jest ogólnie masa (GND), a do płyty głównej jest ich doprowadzone aż 7szt.
  • #4 1183579
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Nie z szarym tylko z zielonym, wypisałeś wszystko tak jakbyś wiedział więcej niż ktokolwiek , "Zielony PS-ON" i jeszcze masz wątpliwości? Zielony z czarnym i startuje ,chyba że jest uszkodzony. Szary jak sam wymieniłeś to jest Power Good ,czyli informacja dla płyty że napięcia są ok. i może się resetować. Natomiast 7szt. mas jest dlatego, że pobór jest duży, a każde napięcie spływa prądem do masy zgodnie z prawem Kirchoffa, czyli suma wszystkich prądów z poszczególnych napięć równa się prądowi jaki płynie przez przewody masy.
  • #5 1183584
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Nap5teR napisał:
    Witam!
    Mam zasilacz 235 Wat model LC-235ATX

Zielony i czarny (czarny = masa) uruchomi zasilacz.
  • #6 1183594
    Nap5teR
    Poziom 20  
    aha, sorry za banały ale to mój pierwszy zasilacz do sprzętu audio z zasilacza komputerowego, a nigdy do innych zastosowań prócz właśnie kompa nie używałem zasilacza ATX :D

Właśnie sprawdziłem i działa, z tego co zaobserwowałem musi być zwarty na stałe aby działał.
    Czy to jest w 100% bezpieczne dla zasilacza?
  • #7 1183646
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Tak, jeżeli pracuje pod jakimś obciążeniem.
  • REKLAMA
  • #8 1183658
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Będzie miał stałe obciążenie w postaci jednego CD-ROM-a Creativ'a...
  • #9 1183680
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    cymbi napisał:
    Tak, jeżeli pracuje pod jakimś obciążeniem.

Pozwoliłem sobie zacytować kolegę. Nie ważne czy pod obciążeniem czy nie aby wystartowć zasilacz ATX trzeba zewrzeć ze sobą zielony i czarny mostkiem na stałe ( na czas testów itd... )
  • REKLAMA
  • #10 1183686
    Nap5teR
    Poziom 20  
    po wypowiedzi kolegi cymb przyjołem do wiadomości, dziękuje za pomoc :)
  • #11 8894765
    CD
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam,

Mam zasilacz ATX CODEGEN 300W.

Chciałbym używać go doraźnie jako źródło napięcia 12V.

Czy będzie działał jeżeli będę obciążał tylko +12V ?

Czy przed zwarciem 13 i 14 musi już być podłączone obciążenie na wyjściu 12V ?

Czy dla wygody można zewrzeć 13 i 14 na stałe a włączać tylko do 230V ?

Dla mnie byłoby najwygodniej abym zwarł 13 i 14 na stałe i w miarę potrzeby podłączał tylko 230V. Czyli żeby to pracowało jak zwykły zasilacz 12V do dowolnego zastosowania. Czy w takim przypadku wyjścia 5V i 3V muszą być dodatkowo czymś na stałe obciążone, czy to nie jest potrzebne ?

Jak z tego zrobić zwykły, wygodny zasilacz 12V ?
  • #12 8894852
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    Czasem tak czasem nie. Generalnie połączenie zielonego z czarnym na stałe działa poprawnie. No chyba, że zrobi się wilgotno albo zimno. Wtedy nie startuje i trzeba najpierw podać 220V a dopiero potem zwierać. Co do obciążenia, to przecież te zasilacze mają sztuczne obciążenie zapewniające stabilną pracę bez podłączonego czego-kolwiek.

Ja tak napędzam radio samochodowe, tyle tylko, że taki codegen potrafi się wyłączyć przy 1/3 mocy radyjka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy uruchomienia zasilacza ATX L&C Technology INC model LC-235ATX bez podłączonej płyty głównej, w celu zasilania urządzenia CD. Kluczowym elementem jest zwarcie zielonego przewodu PS-ON z czarnym przewodem masy (GND), co powoduje włączenie zasilacza. Szary przewód P.G. (Power Good) pełni funkcję sygnału informującego o stabilności napięć i nie służy do uruchamiania zasilacza. Zwarcie zielonego z szarym jest błędne. Zasilacz powinien pracować pod obciążeniem, np. podłączonym napędem CD, aby zapewnić stabilność i bezpieczeństwo pracy. W przypadku zasilacza ATX CODEGEN 300W również potwierdzono, że zwarcie zielonego z czarnym na stałe jest standardową metodą uruchomienia, a zasilacz posiada wewnętrzne sztuczne obciążenie umożliwiające pracę bez dodatkowych obciążeń na liniach 5V i 3,3V. Zaleca się jednak, aby zasilacz pracował pod realnym obciążeniem, co jest bezpieczne i zapewnia prawidłową pracę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA