logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

livebox Fast 3202 - Jak poprawić prędkość internetu z 4 Mb/s do 6 Mb/s?

kacperto24 25 Paź 2012 22:04 1731 8
REKLAMA
  • #1 11450858
    kacperto24
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Ok 4 dni temu przedłużałem umowę z TP(orange) w starej umowie miałem 2mb/s a w nowej 10mb/s i dziś dostałem nie 10mb/s ale 4mb/s wiem ze moje parametry sa fatalne ale czy można coś zrobić żebym miał minimum z 6 mb/s np. nie wiem zmienić modem ? dodam ze mieszkam na wsi mam 4-5km do miasta moja miejscowość jest otoczona lasem internet ciągnę kablem tel
    Dziękuje za pomoc

livebox Fast 3202 - Jak poprawić prędkość internetu z 4 Mb/s do 6 Mb/s?

Dodano po 16 [minuty]:

jest jakiś technik lub ktoś kto się na tym zna
  • REKLAMA
  • #2 11450966
    sq3
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    52 dB tłumienia mówią same za siebie. To rzeczywiście będzie te 4-5 km od centrali. Nie wiadomo jednak czy aby na pewno jesteś skrosowany na karcie ADSL 2+ . Często podnoszą prędkość bez zlecenia przekrosowania i klient pozostaje na zwykłej karcie. Zadzwoń i niech się TP ( Orange ) wypowie.
  • REKLAMA
  • #3 11450986
    kacperto24
    Poziom 9  
    mają mię podpiąć pod ADSL2+

Dodano po 19 [minuty]:

proszę o inne wypowiedzi !!! na ten temat
  • #4 11451586
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    To jeszcze modem ci powinni wymienić, bo LB1.1 trybu ADSL2+ nie obsługuje...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11452796
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    Nagus napisał:
    To jeszcze modem ci powinni wymienić, bo LB1.1 trybu ADSL2+ nie obsługuje...
    Obsługuje.
    kacperto24 napisał:
    jest jakiś technik lub ktoś kto się na tym zna
    Cytuję z wątku który wczoraj zamknąłeś:
    andk1eltd napisał:
    Na 52dB niestety nie poszalejesz. Na ADSL2+ raczej cię nie przełączą bo nie ma takiej potrzeby. Modem zsynchronizuje się w okolicach 4Mbps a automat po stabilizacji zatrzyma się na 3072 albo i 2496. Jedyny zysk to upload - będzie pewnie w granicach 640kbps.

Jak widać andk1eltd przewidział PERFEKCYJNIE, nie wpisywałem się tam, bo po dublować jego znakomitą wypowiedź, tu się wpisuję bo oczekujesz więcej wypowiedzi. Zatem czekaj aż DLM z twojej Neostrady "od 1 do 10 Mb/s" (zwanej też na www "do 10 Mb/s") zrobi tyle co andk1eltd napisał i módl się by te 0 błędów z obrazka się utrzymało, m.in. od tego zależy jak nisko zejdzie DLM.
  • #6 11458898
    kacperto24
    Poziom 9  
    tak wiem że nie poszaleje ale wczoraj przez cały dzień miałem neta 6mb/s a upload 550kb/s
    tłumienie mi sie zmniejsza i powiększa wczora mialem 49 a dziś mam 51
  • #7 11459031
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    W zasadzie poprzednicy wszystko Ci wyjaśnili. Przy tak długiej linii małe wahania tłumienia mogą wystąpić. Od siebie mogę jeszcze dodać, że warto dokładnie sprawdzić instalacje w domu. Router zainstalować jak najbliżej przyłącza aby ominąć niepotrzebne odgałęzienia które mogą wprowadzać tłumienie. Możesz też spróbować wymienić Liveboxa na jakiś router zbudowany na chipsecie Broadcom. Podobno ta konstrukcja dobrze sprawdza się na dużych odległościach od centrali. W necie jest sporo informacji na ten temat. Poszukaj.
  • REKLAMA
  • #8 11459695
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 8
    kacperto24 napisał:
    tłumienie mi sie zmniejsza i powiększa wczora mialem 49 a dziś mam 51
    Zmiany tłumienia od biedy w normie, choć jw sprawdź instalację.

kacperto24 napisał:
    tak wiem że nie poszaleje ale wczoraj przez cały dzień miałem neta 6mb/s a upload 550kb/s
    A synchronizacja 7456? 6 Mb/s to 7456 (przy "pomiarach" na speedtestach wystarczy ~7000). Niestety ta teoretycznie dobra informacja jest zła, bo Ty potrzebujesz ogromnej stabilności. Jeśli skoczyłeś tak wysoko to znaczy, że SNR (nie mylić z Margin) znacznie wzrósł - to niby-dobrze, ale gdy wrósł to może spaść i spadnie, synchronizację zerwie, sypnie błędami, a DLM będzie miał powody do "stabilizacji", a Ci chodzi o to by ustabilizował na jak najwyższym poziomie (a nie np.1312).
  • #9 11468477
    kacperto24
    Poziom 9  
    .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu, która wynosi 4 Mb/s, mimo że w nowej umowie z TP (Orange) obiecano mu 10 Mb/s. Zauważa, że jego parametry są słabe, a odległość od centrali wynosi 4-5 km. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie, czy jest podłączony do ADSL2+, wymiana modemu (Livebox 1.1 nie obsługuje ADSL2+), oraz poprawa instalacji domowej, aby zminimalizować tłumienie sygnału. Użytkownik zauważa, że prędkość czasami wzrasta do 6 Mb/s, ale stabilność połączenia jest problematyczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA