logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Restart komputera podczas ładowania Windows 2000 na ABIT BD7 II

VIVERO79 04 Gru 2005 18:18 1311 12
  • #1 2053346
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam
    Na początek może opiszę mój sprzęt:
    Pentium IV 2,0 GHz, płyta ABIT BD7 II, 512 RAM
    Problem polega na ciężkim starcie kompa. Wszystko jest ok do czasu gdy zaczyna ładować się winda. Wtedy następuje restart kompa i tak parę razy.
    Na początku myślałem, że to wina grafiki (GeForce 2 400 MMX), ale po podmianie problem nie ustąpił. System to WIn 2000.
    Nadmienie jeszcze, że około roku temu padł zasilacz. Spalił się wtedy kabelek od PC speakera.
    Problem pojawił się około 2 tygodni temu.
    Może ktoś z większym doświadczeniem może mi powiedzieć co to może być ?
    Czym mam już zbierać na nową płytę głównną ?

Z góry dziękuje za zainteresowanie moim problemem.
  • Pomocny post
    #2 2053371
    woto0
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    a wirusów nie masz?
    uruchamia sie w końcu czy cały czas w kółko resetuje?
  • #3 2053372
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Cytat:
    Nadmienie jeszcze, że około roku temu padł zasilacz. Spalił się wtedy kabelek od PC speakera.

Jaki to byl zasilacz i czy sam sie spalił?

Zobacz jaki stan kondensatorów jest na plycie(wybrzuszone sie wymienia)

i nie uruchamiaj juz tego komputera bo chyba czeka cie wymiana płyty
  • #4 2053385
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Przy tej awarii zasilacza to płyta dostała w kość.Sprzwdź RAM Memtestem,podstaw drugi zasilacz,sprawdź elementy (procek,k.graficzna,ram).jak wszystko wykluczysz to zostaje płyta.
  • #5 2053420
    VIVERO79
    Poziom 14  
    woto0: wirusów nie mam, czasami wstaje za pierwszym razem, niekiedy dochodzi do ekranu powitalnego windowsa i resetuje się pare razy 2-5 i wstaje.

Radzious:zasilacz był tani kupiony wraz z obudową i sam się spalił w tej chwili siedzi chieftec. Kondensatory na płycie są ok sprawdziłem już to.

tronic1: ram sprawdzałem i tak mi się wydaje, że to płyta. Nie znam się na tym, może są programy do testowania podzespołów kompa? Nie za bardzo mam możliwość podstawienia tych elementów u kogoś.

Komp normalnie wstaje w trybie awaryjnym czyli przy 16 kolorach i 640x480 więc na początku wydawało mi się, żę to karta graficzna.
  • #6 2053485
    jokrasa
    Poziom 28  
    Ocena: 89
    Spróbuj w trybia awaryjnym odinstalować detonatory, zresetować na nowo i wtrybie awaryjnym w zakładce sprzęt i jeśli występuje ,,Standardowa karta gr.PCI" = opcja aktualizuj sterownik i.t.d.

ps. grafa coś mizerna vs reszta sprzętu
  • #7 2053495
    VIVERO79
    Poziom 14  
    To nie wina sterowników. Na drugiej karcie graficznej jest taka sama sytuacja.
  • Pomocny post
    #8 2053567
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Cytat:
    zasilacz był tani kupiony wraz z obudową i sam się spalił w tej chwili siedzi chieftec.

zmiana sluszna ale chyba za późno

Cytat:

Nie znam się na tym, może są programy do testowania podzespołów komputera?

Potrzebne ci bedzie hiren`s boot cd albo ubcd -- tam masz wszystko

Dysk programem ze strony producenta sprawdź

Procesor mozna by sprawdźic prime95

Karte graficzna pci włóż i zobacz co się dzieje

biosa by można sflashować ale znów to jest ryzyko bo moze się nie udac(przy uszkodzeniu płyty)

tak jak napisal tronic1 "
    Cytat:
    jak wszystko wykluczysz to zostaje płyta.
    " i tak musisz zrobic

z procesorem ić do serwisu i ci sprawdzą

Ewentual;nie spróbuj uruchomić którąs z dystrybucji linuxa na cd
  • #9 2053997
    spiderNET
    Poziom 11  
    Miałem kiedyś podobne objawy.
    Problemem były dwa spuchnięte kondensatory na płycie głównej.
    Wymiana ich rozwiązała problem

Pozdrawiam.
  • #10 2054318
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Elektrolity są ok.
    Dokładnie wyczyściłem wnętrze razem z gniazdami pamięci i procesora. (jak radził woto0)
    Na razie wygląda ok.
    Zobaczę czy pomogło na dłuższą metę.

Dziękuję wszystkim za zainteresowane.
  • #11 2056815
    raf_be
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ja miałem podobny problem i też już prawie leciałem do serwisu.... ale koleś podał trafne rozwiązanie, a nikt o tym na forum nie wspomina, a to takie proste. Miałem słabą baterię na płycie głównej, wyłączałem listwę przepięciową na noc i przy pierwszym uruchomieniu restarty. Z chwilą pozostawiania włączonej listy bateria ładowała się i problem ustał. No oczywiście można wymienić baterię (4 zł). Wydaje mi się że zawsze trzeba szukać tych banalnych przyczyn a potem wymieniać podzespoły.
  • #12 2074751
    VIVERO79
    Poziom 14  
    Nie było mnie parę dni. Po powrocie okazało się że objawy nie ustąpiły.
    Baterię wymieniłem.
    Spróbuje jeszcze przeinstalować system.
    Może ktoś ma jeszcze inne sugestie ?
  • #13 2075860
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4431
    Sprawdz czy masz 100% sprawny system. Czy płyta nie jest zarysowana, ect... sprubuj podpiąć też inny dysk twardy i postaw system na nowo. Możesz mieć też kłopot z mostkiem południowym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy restartów komputera podczas ładowania systemu Windows 2000 na płycie głównej ABIT BD7 II z procesorem Pentium IV 2,0 GHz i 512 MB RAM. Objawy to wielokrotne restarty w trakcie startu systemu, czasem komputer uruchamia się w trybie awaryjnym. Wcześniej uszkodzony był tani zasilacz, obecnie wymieniony na Chieftec. Sprawdzono kondensatory na płycie – nie są spuchnięte. Testy RAM nie wykazały problemów. Próby z różnymi kartami graficznymi (m.in. GeForce 2 400 MMX) nie rozwiązały problemu. Sugerowano testowanie dysku twardego programem producenta, testowanie procesora narzędziem Prime95 oraz ewentualną wymianę płyty głównej. Wskazano także na możliwość uszkodzenia mostka południowego lub problem z baterią CMOS, którą wymieniono bez poprawy. Zalecane jest sprawdzenie systemu na innym dysku i ewentualna reinstalacja systemu. Możliwe przyczyny to uszkodzenie płyty głównej, problemy z BIOS-em lub elementami sprzętowymi, które należy wykluczyć poprzez testy i diagnostykę sprzętową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA