logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet 1100 - zabrudzenia przy drukowaniu na zadrukowanych kartkach

pawelzet 31 Sty 2005 10:15 7860 29
REKLAMA
  • #1 1184155
    pawelzet
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam! Mam następujący problem z hp lj 1100. Normalnie drukuje dobrze, natomiast po włożeniu do drukarki kartek drugą stroną (już raz zadrukowanych), pojawia się zabrudzenie w górnej części każdej z kartek, przeważnie dwie szare plamki. Toner jest oryginalny, na innym również testowałem, wałek transferowy również podmieniałem, element grzejny z folią ok, wałek dociskowy również czysty. Wszystkie styki na płycie DC też wyczyściłem, jak również wszystkie sprężynki.
  • REKLAMA
  • #2 1184283
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    jak papier jest popierany to brudzi go kartka aktualnie drukowana przez pocieranie w separacji
  • REKLAMA
  • #3 1184379
    pawelzet
    Poziom 21  
    Na innej drukarce tego typu problem ten nie występuje, a na tej pojawia się nawet przy wydruku pustych kartek, więc raczej papier nie powinien zabrudzać.
  • REKLAMA
  • #4 1184919
    Woter
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Witam.
    Sprawdź rolki podające papier, może się troche ślizgają , kartka jest sztywniejsza i uderza gdzieś po drodze. Małe plamki to przeważnie spadający toner, kwestia z którego miejsca spada, oprócz elementów eksplaatacyjnych nalezy również pamiętać o wyczyszczeniu wnętrza drukarki.
    Pozdrawiam.
    Woter
  • #5 1184964
    pawelzet
    Poziom 21  
    Drukarka była cała czyszczona, separatory i rolka pobierająca wymienione. Ciekawe, że dzieje sie to tylko przy drukowaniu kartek już raz "grzanych" w tej drukarce. Jeśli wezmę papier prosto z ryzy, to problem ten nie występuje. Czyżby kartki w jakiś sposób były naelektryzowane?
  • #6 1185006
    Woter
    Poziom 19  
    Witam
    A jak z rejestracją ?? wydruk się nie spóźnia??
  • #7 1185065
    pawelzet
    Poziom 21  
    Wydruk jest ok. Jedyny mankament to lekkie ciemne smugi w górnej środkowej części kartki, na samym brzegu i dwie ciemniejsze kropki średnicy około 5 mm.
  • #8 1185454
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Drukarka 1100 nie jest za bardzo przystosowana do druków dwustronnych. Nie mówię, że nie można, ale drukowanie takie może sprawiać problemy. W twoim przypadku stawiam na zabrudzony wałek dociskowy pod grzałką. Na środku jest oblepiony tonerem, co spowodowane jest właśnie drukiem dwustronnym.
    Pozdrawiam
  • #9 1185803
    pawelzet
    Poziom 21  
    Pressure roller , czyli ten cały wałek dociskowy jest czyściutki, element grzejny też w porządku. Wydruki wychodzą dobre, folia nie jest uszkodzona. Tylko ten górny skrawek kartki na środku z lekkim przybrudzeniem i dwiema bardziej wyrazistymi plamkami i tylko przy wydruku dwustronnym. Dziwna sprawa. Jutro będę miał drugą taką drukarkę w serwisie, to sobie porównam i w razie co dam znać co z tego porównania wyszło. Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym problemem.
  • #10 1187115
    Woter
    Poziom 19  
    Witam
    Proponuje spróbować podmienić zespół toner+bęben na inny , możliwe że to sypie właśnie z tego.
    Pozdrawiam
    Woter
  • #11 1187187
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    pawelzet a z której strony kartki pojawia się zabrudzenie: z tej co jest aktualnie drukowana czy z tej co zadrukowana była wcześniej? Pytanie jeszcze jedno: jakiej szerokości jest ten pasek zabrudzenia? Czy ma w miare ostre brzegi, czy stopniowo przechodzi w czystą kartkę?
  • #12 1187270
    pawelzet
    Poziom 21  
    Zabrudzenie pojawia się na stronie aktualnie zadrukowanej, jest szerokości około 6 cm, taka jakby "chmurka" na samej górze kartki i na środku. Na innych tonerach robi się dokładnie to samo. Można powiedzieć, że jest mniej więcej szerokości separatora. Sepator jest nowy, dwa pozostałe też. I robi się to wyłącznie przy druku dwustronnym, w trakcie drukowania drugiej strony kartki. Pierwsze strony zawsze są czyste. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 1187306
    kosmita
    A sprawdź wydruk z podajnika gdzie pojedynczo kartki się wkłada.. może ta folia która oddziela od siebie podajniki zostawia taki ślad... bo szczeze mówiąc to nic innego nie przychodzi mi do głowy.
  • #14 1187342
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Mam taką propozycję:
    wydrukuj 30 kartek PUSTYCH bez jakiegokolwiek tekstu, odwróć je i zapuść drukowanie, teraz już z tekstem. Czy też są zabrudzone? R
  • #15 1187470
    pawelzet
    Poziom 21  
    Jeszcze raz wszystko wyczyściłem, wymieniłem separator po raz kolejny, puściłem te 30 stron wydruku na pusto i 30 z tekstem i niestety jest to samo, choć nie na każdej stronie. Czasem są tylko dwie ciemne plamki.
  • #16 1187580
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    kosmita napisał:
    A sprawdź wydruk z podajnika gdzie pojedynczo kartki się wkłada.. może ta folia która oddziela od siebie podajniki zostawia taki ślad...
    - sprawdzałeś?, a przy zmianie kierunku wyjścia papieru?
    Pozostanie chyba powodując kolejne zacięcia namierzyć, w którym momencie pojawia się ślad. R.
  • #17 1187641
    foriner
    Poziom 11  
    Moim zdaniem jest to typowy problem przy druku dwustronnym w drukarkach czy kserokopierkach.
    Polega on na tym,że rolka pobierająca przy pobieraniu raz odbitej kartki papieru nie od razu "chwyta" papier i trąc po kartce zostawia zabrudzenie na górnej części papieru w postaci szarego przybrudzenia na szerokości ok 4 cm w górnej-środkowej części kartki.
    Czasami przy wymianie rolki pob. wkładają ją pomyłkowo w drugą stronę (a porowatość rolki jest ukierunkowana w jedną stronę) i może to prowadzić do problemów z pobieraniem papieru i tego typu zabrudzeniami. Ale najczęściej w takich przypadkach rolki są po prostu brudne, dochodzi tu jeszcze problem naładowania elektrostatycznego kartki, która jest wtedy bardziej podatna na ściąganie niepotrzebnego toneru z bębna drukarki ( bęben nigdy nie jest do końca czysty i te nieczystości właśnie mogą brudzić naładowaną dodatkowo przez potarcię rolką kawałka kaetki.
    Zastanów się nad elementem rozładowującym potencjał na kartce.
  • #18 1189911
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Mam podobny problem. Ostatnio drukowałem rozliczenia roczne do urzędu skarbowego. Drukowałem najpierw pierwszą stronę druku pit-37 potem na następnej kartce stronę trzecią. Następnie odwróciłem kartki i drukowałem stronę drugą na pierwszej kartce, i pierwsza strona została zniszczona. Po obydwu bokach druk zostałjakby odklejony szerokimi plamami, oraz na środku. Po przeprowadzeniu procedury czyszczącej na czystej kartce te fragmenty które zostały wygryzione z wydruków zostały "przyklejone lustrzanie " po trzy plamy na każdym boku od spodu na kartce czyszczącej. I nie wiem co z tym fantem zrobić.
  • #19 1193943
    pawelzet
    Poziom 21  
    Z tym modelem miałem kiedys inny problem, którego też nie zdołałem rozwiązać. A mianowicie wydruki mogły wychodzić tylko dołem, gdyż gdy ustawiłem na wyjście górą zawsze się blokowała. Ostatnio znowu trafiła do mnie taka drukarka i dopiero przełożenie wszystkich elementów do innego korpusu pomogło. Być może z tym brudzeniem to też jest efekt jakiegoś odkształcenia w korpusie?
  • #20 1193996
    kosmita
    A wymieniałeś to ustrojstwo z czujnikami obecnośći papieru w podajniku i pierwszym czujnikiem papieru (niestety dostępne tylko w całości)?? jak będziesz miał to w ręku porównaj nowy czujnik i ten z drukarki. Ten czujnik się sciera (bywa że i 1,5 mm) i efekt jest taki że czujnik za wcześnie wstaje.
    bodajże rok temu była o tym mowa na forum
  • #21 1194014
    pawelzet
    Poziom 21  
    Czujnik podmieniałem i było to samo. Czujnik był wymontowany ze sprawnej drukarki.
  • #22 1195625
    fafu
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    folia która jest na grzałce
  • #23 1196686
    pawelzet
    Poziom 21  
    Już pisałem , że folia jest ok. Gdyby była walnięta to problem byłby również przy pierwszych stronach wydruku. Poza tym grzałkę z folią również podmieniałem.
  • #24 1199454
    faworit
    Poziom 12  
    Witam.
    Wystarczyło zaciąć papier przed grzałką i wiadomo czy to ona. Stawiam na rolki i separator. Przy drukowaniu przytrzymaj ręką papier tak żeby nie doszedł do bębna (będzie zacięcie ) i zobacz jakie zostały ślady na kartce. Myślę że użytkownicy „foriner” i ABLublin mieli racje.
    Pozdrawiam
  • #25 1199751
    azarach
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    znam ten problem
    przy wkładaniu kartek zadrukowanych pojednej stronie kartka jest brudzona przez rolke podającą papier
    ponieważ dociska ona do następnej kartki i odbija toner który jest utwardzony w postaci takiego śladu
    robiłem kiedyś testy i jak sie wkładało po jednej kartce było ok
    jeżeli pod pierwszą kartką była inna zadrukowana już występował problem brudzenie
    też wymieniałem wszystkie komponenty odpowiedzialne za pobór papieru i dalej to samo
  • #26 1200499
    pawelzet
    Poziom 21  
    OK! Tylko czemu ten problem występuje w drukarce w której wymienione były separatory i rolka pobierająca, natomiast w innej, która od nowości nie była jeszcze u Klienta konserwowana, czyli pracuje na starych separatorach i starej rolce, problem ten nie występuje?
  • #27 1200784
    dziubann
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    sprawdz panewki walka dociskowego - jedna moze byc peknieta i masz wlasnie taki efekt
  • #28 1201227
    kosmita
    pawelzet a może to chodzi o temperaturę fusra. Może trafiłeś na taką która przegrzewa albo niedogrzewa toneru i w efekcie toner jest źle utrwalony.. a zrób taki eksperyment: weź zadrukowane kartki i potrzyj o nie czystymi zobacz jakie brudy zostają z drukarki która brudzi i która nie brudzi?
  • #29 1244377
    djed
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam
    azarach ma racje w 100 % . Mialem taki przypadek w kopiarce Canona 6317. Klient reklamowal nowa maszyne bo jak robil np 20 kopii podwojnie to druga strone mu brudzilo wlasnie tam gdzie jest rolka pobierania.
    Rolka ta brudzi sie od pierwszej kopii (juz niby utrwalonej) a potem przenosi ten brud na kolejne kartki przy ich pobieraniu.
    To zrobi sie nawet w fabrycznie nowej maszynie!
    Taka jest konstrukcja pobierania papieru. Canon tak to uzasadnil i nie chcial przyjac reklamacji mowiac ze ten model taki jest i tyle...
    Tak samo jest w tej drukarce i pewnie wielu innych.
    Mozna jedynie sprobowac wydrukowac 1 strony odczekac az "wyschna" lub jak kto woli ostygna po utrwaleniu (kilkanascie minut) i sprobowac wydrukowac drugie strony...

Pozdrawiam
    djed
  • #30 1245549
    drukmen1
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Czasami przy nieoryginalnych wałkach dociskowych były problemy z nieutrwlonym tonerem idopiero od 3 kopii drukarka zaczynała porządnie utrwalać. Ale zasadniczo poprzednicy mają rację- to chyba jest ścieranie toneru z kartki przez rlkę pobierającą.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką HP LaserJet 1100 polega na pojawianiu się zabrudzeń w postaci szarych plamek i smug na górnej części kartek podczas drukowania dwustronnego, wyłącznie na stronie aktualnie zadrukowywanej. Toner jest oryginalny, a elementy eksploatacyjne takie jak wałek dociskowy, wałek transferowy, folia grzejna oraz separatory zostały wymienione lub wyczyszczone. Zabrudzenia nie występują przy drukowaniu stron z papieru prosto z ryzy. Przyczyną może być zabrudzenie lub niewłaściwe działanie rolek pobierających papier, które podczas pobierania już zadrukowanych kartek ścierają częściowo utrwalony toner i przenoszą go na kolejne arkusze. Problem może być związany z elektrostatycznym naładowaniem papieru, nieprawidłową orientacją lub zużyciem rolek, a także z ewentualnym uszkodzeniem panewki wałka dociskowego. Wskazano, że model HP LaserJet 1100 nie jest optymalnie przystosowany do druku dwustronnego, co może powodować trudności z utrwalaniem i pobieraniem papieru. Proponowano testy polegające na drukowaniu pustych stron, zmianie zespołu toner+bęben, sprawdzeniu czujników papieru oraz obserwacji śladów na kartkach przy zatrzymaniu papieru przed bębnem. Podobne problemy występują w innych urządzeniach, np. kopiarkach Canon, gdzie zabrudzenia powstają na rolce pobierającej i są przenoszone na kolejne kartki. Rozwiązaniem może być odczekanie na ostygnięcie i utrwalenie toneru przed drukiem drugiej strony lub dokładne czyszczenie i wymiana rolek oraz separatorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA