logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC KD R45 - jak podłączyć radio, by działało bez zapłonu?

arczi_91 27 Paź 2012 15:05 1458 15
REKLAMA
  • #1 11456229
    arczi_91
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    witam kupiłech ostatnio takie radyjko i chciałbym je podlączyc pod stary prąd bo narazie jest tak podłączone ze jak włączam zapłon to wtedy radio sie włącza a chciałbym zeby mozna je włączyc bez włączonego zapłonu. Dlatego tez sprawdziłem w tej wtyczce gdzie sa wszystkie kabelki gdzie jest prąd cały czas i gdzie jest prąd jak włącze zapłon. Pomyślałem że wystarczy je zamienić i tak zrobiłęm. Zrobiłem to w ten sposób ze do radia była dołączone jakby taka przejściówka gdzie podłącza sie wtyczke z zasilania i z głosników i jedna wtyczka bezpośrednio do radia, i na tej przejsciówce sa kable rozłączane kolor zółty ( gdzie mam prąd przy włączonym zapłonie) i czerwony (gdzie prąd jest cały czas) i po prostu je zamieniłem i nic to nie dało wiec jednak źle pomyslalem. Co z tym zrobic ??
  • REKLAMA
  • #2 11456273
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Czerwony z żółtym razem podłączyć do kabla z auta ze stałym zasilaniem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #3 11456312
    arczi_91
    Poziom 13  
    tzn czerwony ma stałe zasilanie a zółty po zapłonie czyli podłączyc czerwony z zółtym razem to jednego wejscia w tej kostce ??

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

bo ja rozumie to tak: żółty kabel który ma prąd po włączeniu zapłonu i jest on w tej wtyczce która wchodzi do radio załóżmy w wejsciu nr 1 a kabel czerwony gdzie prąd jest cały czas na miejscu 3. Wiec co powinienem zrobic ?

Dodano po 4 [minuty]:

a radio włącza się wtedy gdy jest zapłon czyli wejscie nr 1 wtyczce jest odpowiedzialne za zasilanie czy źle rozumuje ?
  • REKLAMA
  • #4 11456824
    milejow

Poziom 43  
    Oba kable(czerwony i żółty) podłączyć do stałego zasilania, prościej napisać się nie da
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 11456832
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 723
    Żółty i czerwony z radia podłącz do przewodu (w kostce w samochodzie) w którym jest stałe zasilanie (to znaczy z akumulatora +12V)....
  • #6 11464624
    arczi_91
    Poziom 13  
    Panowie dalsze kłopoty i problemy. Więc dzisiaj chciałem się wiąc za to i do czego doszłem, a do tego ze jak roz izolowałem kabelki które ktoś tam przedemną w samochodzie robił i :

- drut kolor brązowy przed samą kostką zostaje dolutowany drucik o kolorze ZÓŁTO-CZERWONY (jest tam prąd gdy jest zapłon)

-drut kolor czerwony stały prąd

i znalazłem jeszcze jeden drut koloru ZÓŁto Czerwonego i tam też jest prąd stały

i teraz sam nie wiem czy jest mi wgl potrzebny ten drut z prądem gdy jest zapłon czy tylko wystarczy mi stały prąd aby to radio działało mi tak jak cche??
  • #7 11464646
    BILGO
    Poziom 38  
    Przewody zasilające radio (tz czerwony, i żółty) podłącz do:
    arczi_91 napisał:
    -drut kolor czerwony stały prąd

I wtedy radio będzie działało tak jak napisałeś w 1 poście... :)
    Tylko nie zapomnij jeszcze masy podłączyć...
  • #8 11464684
    arczi_91
    Poziom 13  
    to zółty z czewony połączyc ale ten zółłty gdzie jest prąd stale czy ten gdzie jest gdy jest zapłon

Dodano po 14 [minuty]:

i jeszcze jeden problem jak sprawdzałem takim "sprawiadzianem" dzisiaj gdzie mam prad po zapłonie to przez przypadek połączyłem dwa kabelki i zaiskrzyło i już nie ma w nim prądu po zapłonie. Czy jest to potrzebne ??
  • #9 11464752
    BILGO
    Poziom 38  
    arczi_91 napisał:
    to zółty z czewony połączyc ale ten zółłty gdzie jest prąd stale czy ten gdzie jest gdy jest zapłon

Piszesz strasznie nie zrozumiale.... Ale zrób tak jak napisałem w poście #7.
    arczi_91 napisał:
    i jeszcze jeden problem jak sprawdzałem takim "sprawiadzianem" dzisiaj gdzie mam prad po zapłonie to przez przypadek połączyłem dwa kabelki i zaiskrzyło i już nie ma w nim prądu po zapłonie.

Pewnie uległ przepaleniu bezpiecznik.... Sprawdź...
    arczi_91 napisał:
    Czy jest to potrzebne ??

A działa wszystko w samochodzie?? Jeśli chcesz podłączyć radio tak jak napisałeś w poście #1 to ten przewód nie będzie potrzebny (nie będzie nigdzie podłączony)...
  • #10 11464904
    arczi_91
    Poziom 13  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 1 [minuty]:

tak wygląda ta przejsciówka i ta wąska wchodzi do radia i w zółtym jest prąd przy zapłonie a w czewonym stale. Kabelek zółty jest podłączony do lewego dolnego wejscia a czerwony po przekątnej czyli górny drugi od lewej tak to wygląda i co z tym zrobic może bedzie mi łatwiej zrozumieć
  • #11 11464974
    BILGO
    Poziom 38  
    Tak zrób jak na zdjęciu opisane:
  • #12 11464989
    arczi_91
    Poziom 13  
    czyli żółty do czerwonego a co rozpiąc bo nie wyraźnie??
  • #13 11465012
    BILGO
    Poziom 38  
    arczi_91 napisał:
    zyli żółty do czerwonego a co rozpiąc bo nie wyraźnie??

Rozpinasz żółty przewód... nawet jest złącze obrysowane... paint i dlatego tak widać...
  • #14 11465016
    milejow

Poziom 43  
    Jedź do elektryka, daj na czteropaka i zrobi, przynajmniej dymu nie będzie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #15 11465029
    BILGO
    Poziom 38  
    Sorry powinno być na odwrót, pomyliłem się...
    Tak ma być...
  • #16 11465041
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.3.1.13, p.3.1.16, p.3.1.17.
    Tematyka wielokrotnie opisywana we właściwym dziale (Radia Samochodowe).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia radia JVC KD R45 do stałego zasilania w samochodzie, aby radio mogło działać niezależnie od zapłonu. W odpowiedziach zasugerowano, aby kable zasilające (czerwony i żółty) podłączyć do przewodu, w którym jest stałe zasilanie (+12V) z akumulatora. Użytkownik miał wątpliwości co do poprawności podłączenia oraz napotkał problemy z zasilaniem po przypadkowym zwarciu kabli. Wskazano również na możliwość sprawdzenia bezpieczników oraz zalecano konsultację z elektrykiem w przypadku dalszych trudności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA